5 C
București
marți, decembrie 10, 2024

Energie – Deputații discută cu Ministerul Energiei solicitarea președintelui Iohannis de eliminare a obligației de stocare pentru toți prosumatorii, aprobată deja de Senat în unanimitate – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

ASTĂZI Profit.ro premiază manageri de top și companii românești de succes, dar și un tânăr olimpic de excepție al României, la Gala Povești cu Profit Made în România.

Puterea instalată cumulată a instalațiilor de producție de energie electrică ale prosumatorilor din România depășise, la 31 august 2024, nivelul de 2.000 MW.

Prin comparație, puterea însumată a centralelor fotovoltaice mari, comerciale, aparținând producătorilor de energie licențiați, este de doar circa 1.800 MW.

Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților va dezbate marți solicitarea președintelui Klaus Iohannis privind eliminarea obligativității montării de sisteme de stocare a energiei electrice produse, atât pentru prosumatorii existenți, activi în momentul de față, cât și pentru persoanele care doresc să devină prosumatori în viitor și vor solicita avize tehnice de racordare (ATR) în acest scop, .

. ″Problema stocării este una care trebuie rezolvată, dar nu printr-un simplu amendament, ci printr-un proiect de act normativ amplu, documentat și bine fundamentat″, a fost justificarea senatorilor. 

Camera Deputaților este cameră decizională.

Comisia de Muncă a deputaților a emis deja raport preliminar cu propunere de adoptare a variantei Senatului, de eliminare a obligației de stocare pentru toți prosumatorii. În ședința de astăzi a Comisiei de Buget va fi dezbătut un raport preliminar suplimentar, iar la raportul final vor contribui și comisiile de Industrii și Politică Economică. 

Puterea instalată cumulată a instalațiilor de producție de energie electrică ale prosumatorilor din România depășise, la 31 august 2024, nivelul de 2.000 MW. Prin comparație, puterea însumată a centralelor fotovoltaice mari, comerciale, aparținând producătorilor de energie licențiați, este de doar circa 1.800 MW.

Montarea de sisteme de stocare a devenit obligatorie pentru accesarea subvențiilor de stat pentru prosumatori, prin Programul Casa Verde Fotovoltaice.

Între timp, Ministerul Energiei a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care stipulează că operatorii de rețele de distribuție a energiei electrice ar urma să capete posibilitatea legală de a prelua controlul tehnic asupra instalațiilor prosumatorilor și chiar de a le opri producția, în anumite condiții. Draftul pus în dezbatere publică include și introducerea obligației de auditare de securitate cibernetică a tuturor echipamentelor digitale ale centralelor fotovoltaice. Ministerul Energiei a susținut ulterior că aceasta nu îi vizează pe prosumatori, iar Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că va propune eliminarea prevederii.

Obiecțiile președintelui Iohannis față de introducerea obligativității stocării pentru prosumatori:

– conform soluției legislative nou-introduse la pct. 8 al Legii trimise spre promulgare, prosumatorii existenți care dețin centrale cu puteri instalate ce se încadrează în limitele de putere cuprinse între 3 kW sau, după caz, 10.8 kW – în funcție de tipul de racord, dacă este sau nu trifazat – și 400 kW și cu evacuare de putere în rețeaua electrică de interes public au obligația de a instala capacități de stocare până la 31 decembrie 2027;

– în cazul neîndeplinirii acestei obligații, operatorul de rețea modifică certificatul de racordare deținut de prosumator, în sensul stabilirii valorii puterii aprobate pentru a fi evacuate în rețea la valoarea de 3 kW, indiferent de puterea instalată a capacității de producere a energiei electrice a prosumatorului. Soluția legislativă nu se aplică doar viitorilor prosumatori, ci și celor existenți, schimbând semnificativ coordonatele în funcție de care prosumatorii actuali și statul au luat deja deciziile de a investi în achiziția și instalarea de capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile;

– legea supusă reexaminării generează riscul ca un număr mare de sisteme de panouri fotovoltaice deja instalate pe imobile să nu poată fi puse în funcțiune și racordate la rețea, iar contravaloarea instalării și achiziției respectivelor sisteme să nu poată fi rambursată de către Administrația Fondului pentru Mediu, instalatorii validați neputând recupera investițiile deja realizate;

– soluția legislativă trebuie să asigure și posibilitatea efectivă de punere a sa în aplicare prin raportare la condițiile de amplasare a acumulatorilor sau la compatibilitatea echipamentelor deja instalate cu dispozitivele de stocare. În acest sens, mecanismul de finanțare europeană de care au beneficiat unii prosumatori, în implementarea capacităților de producție instalate, impune ca aceștia să nu aducă modificări instalațiilor pentru o perioadă de 5 ani.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!