14.5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Energie – Electrica SA își reconfirmă profitul – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Grupul Electrica SA, cu activități în furnizarea, distribuția și producția de energie electrică, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din capital, reconfirmă profitul net, raportat preliminar anterior, de 620,4 milioane lei pe 2023, în creștere cu 11% față de cel din anul anterior.

Majorarea profitului net a survenit ″în principal ca urmare a performanței segmentului de distribuție, în contextul scăderii costurilor cu energia electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), ca urmare a implementării mecanismului de achiziție centralizată MACEE...

Pe de altă parte, Electrica SA a inclus în veniturile operaționale totale raportate suma integrală pe care ar fi trebuit să o primească de la bugetul de stat drept compensație pentru acoperirea diferenței dintre costurile de achiziție din piețele angro ale segmentului de furnizare și prețurile plafonate facturate prin lege clienților...

Grupul Electrica SA, cu activități în furnizarea, distribuția și producția de energie electrică, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din capital, reconfirmă profitul net, raportat preliminar anterior, de 620,4 milioane lei pe 2023, în creștere cu 11% față de cel din anul anterior.

Astfel, scăderea de anul trecut a cheltuielilor operaționale ale grupului, cu 5,3%, la 12,32 miliarde lei a fost mai mare decât cea a veniturilor operaționale, de 3,7%, la 13,33 miliarde lei.

Majorarea profitului net a survenit ″în principal ca urmare a performanței segmentului de distribuție, în contextul scăderii costurilor cu energia electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), ca urmare a implementării mecanismului de achiziție centralizată MACEE, conform căruia producătorii au obligația de a vinde 80% din energia disponibilă la un preț de 450 lei/MWh, impact diminuat de creșterea volumelor de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în rețea″, a transmis anterior compania.

Pe de altă parte, Electrica SA a inclus în veniturile operaționale totale raportate suma integrală pe care ar fi trebuit să o primească de la bugetul de stat drept compensație pentru acoperirea diferenței dintre costurile de achiziție din piețele angro ale segmentului de furnizare și prețurile plafonate facturate prin lege clienților, nu doar pe cea pe care a primit-o efectiv. Astfel, veniturile din subvenții au crescut cu peste 22% în 2023, de la 2,68 la 3,28 miliarde lei.

″La 31 decembrie 2023, suma estimată pentru subvenții a fi primită de la Ministerul Energiei este în valoare de 2.595,6 milioane lei (31 decembrie 2022: 1.280,8 milioane lei), iar de la Agenția de Plăți și Inspecție Socială este în valoare de 19,0 milioane lei. Din valoarea subvențiilor de încasat, suma de 1.894,8 milioane lei reprezintă cereri neîncasate depuse la autoritățile statului″, precizează compania.

Pe segmentul de distributie de energie electrica, veniturile au crescut cu aprox. 1.014,8 mil. RON, sau 29,9%, la 4.411,5 mil. RON, de la 3.396,6 mil. RON in 2022 in principal din efectul generat de cresterea veniturilor recunoscute in conformitate cu IFRIC 12 (recunoscute pe baza stadiului de executie a lucrarilor, conform politicii contabile privind recunoastere veniturilor din contractele de constructii), la care s-a adaugat cresterea tarifelor de distributie cat si scaderea volumelor de energie electrica distribuita.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!