21.7 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Energie – Vestea pe care o aşteptau toţi verzii: Ministerul Energiei a primit aprobarea Comisiei pentru finanţarea Contractelor pentru Diferenţă (CfD). 3 mld. euro din Fondul pentru Modernizare merg pentru a susţine 5.000 MW de eoliene şi solare. Preţul energiei din aceste proiecte va fi blocat 15 ani de zile – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministerul Energiei a primit aprobarea Comisiei Europene pentru schema de finanţare a contractelor pentru diferenţă (CfD): 3 miliarde de euro pentru proiecte de 5.000 MW energie solară şi eoliană, a anunţat în seara aceasta Sebastian Burduja, ministrul energiei.

Iniţial, estimarea de 3 miliarde de euro viza doar prima licitaţie de CfD-uri prin care România speră să finanţeze proiecte de 2.000 MW, eolian şi solar.

5.000 MW energie verde (3.000 MW parcuri solare şi 2.000 MW parcuri eoliene), si reprezintă cea mai mare investiţie pentru tranziţia energetică a României.

Ministerul Energiei a primit aprobarea Comisiei Europene pentru schema de finanţare a contractelor pentru diferenţă (CfD): 3 miliarde de euro pentru proiecte de 5.000 MW energie solară şi eoliană, a anunţat în seara aceasta Sebastian Burduja, ministrul energiei. Iniţial, estimarea de 3 miliarde de euro viza doar prima licitaţie de CfD-uri prin care România speră să finanţeze proiecte de 2.000 MW, eolian şi solar.

“Aceste fonduri vor veni din Fondul pentru Modernizare, unde de asemenea suntem în linie dreaptă cu aprobarea. 5.000 MW energie verde (3.000 MW parcuri solare şi 2.000 MW parcuri eoliene), si reprezintă cea mai mare investiţie pentru tranziţia energetică a României. Prin contractele pentru diferenţă, în urma unei proceduri competitive publice şi transparente, vom fixa preţul de vânzare a energiei electrice generată de aceste investiţii pentru următorii 15 ani.”

Potrivit lui Sebastian Burduja, aceste proiecte vor duce la scăderea preţului energiei din România.

În linii mari, astfel de contracte pentru diferenţă (CfD) prevăd ca producătorului de energie să-i fie garantat un preţ minim de vânzare. În situaţia în care preţul energiei pe piaţa liberă este mai mic decât acest nivel, atunci producătorul va primi diferenţa din partea consumatorilor prin intermediul facturilor la electricitate. Dacă preţul este mai mare, producătorul va returna diferenţa către consumatori. Practic, investiţia devine astfel lipsită de riscuri şi apetisantă pentru bănci, mai ales în contextul scăderii dramatice a preţului la energie.

Graba privind demararea primei licitaţii de CfD-uri este dată de faptul că România, prin PNRR, s-a angajat să semneze până la finalul anului trecut primele astfel de contracte pentru producţia de energie din surse rege­nerabile. Mecanismul este o creaţie a BERD (Banca Europeană pentru Recon­struc­ţie şi Dezvoltare) şi a Ministerului Energiei. Implementarea lui ridică însă mai multe semne de întrebare legate de procesul de selecţie în sine, dar şi de necesitatea imple­men­tării la scară largă a unui astfel de me­canism (sunt vizaţi 5.000 MW) în contextul în care chiar dezvoltatorii de proiecte eo­lie­ne şi solare spun că se susţin cu preţul pieţei.Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!