31.8 C
București
miercuri, iulie 24, 2024

Energie – FOTO Hidroelectrica anunță că mai amână procedurile pentru unul dintre cele mai mari parcuri solare din Europa. „Abateri grave!” – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, anunță că mai amână procedurile pentru unul dintre cele mai mari parcuri solare din Europa, licitația pentru studiile aferente debutului proiectului fotovoltaic de 1.500 MW din Dăbuleni-Sadova fiind anulată.

Ele s-au arătat îngrijorate îngrijorate de intenția ADS de a propune un proiect de ordonanță de urgență prin care să concesioneze peste 4 000 de hectare de teren către anumite companii aflate în portofoliul statului, în vederea dezvoltării unor capacități de producere a energiei din surse fotovoltaice și eoliene...

″În timp ce atingerea țintelor de neutralitate climatică este un deziderat comun, o astfel de modificare legislativă trebuie să respecte normele europene privind concurența și ajutorul de stat; o alocare directă a terenurilor către anumite societăți este de natură a afecta negativ investitorii privați din domeniul energiei regenerabile și piața internă de energie în ansamblu...

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, anunță că mai amână procedurile pentru unul dintre cele mai mari parcuri solare din Europa, licitația pentru studiile aferente debutului proiectului fotovoltaic de 1.500 MW din Dăbuleni-Sadova fiind anulată.

FOTO Hidroelectrica anunță că mai amână procedurile pentru unul dintre cele mai mari parcuri solare din Europa.

FOTO Hidroelectrica anunță că mai amână procedurile pentru unul dintre cele mai mari parcuri solare din Europa.

Profit.ro a anunțat în septembrie că Hidroelectrica a lansat o procedură de achiziție pentru a procura un studiu de fezabilitate, documentații de urbanism și racordare, precum și un caiet de sarcini în vederea organizării viitoare a unei licitații pentru atribuirea unui contract de construire ″la cheie″ a ceea ce ar putea fi unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din Europa.

Hidroelectrica are în vedere edificarea unui ansamblu fotovoltaic cu putere instalată totală de 1.500 MW, din care 300 MW capacitate de stocare, relevă date analizate de Profit.ro.

Amplasamentul avut în vedere are o suprafață totală de circa 3.000 de hectare, din care ar urma să fie utilizate efectiv 2.200. Terenurile se află în comunele Sadova (2.382 ha) și Dăbuleni (683 ha).

Ideea construirii pe amplasament a unui parc fotovoltaic de mari dimensiuni a fost menționată în prima parte a anului de către George Sava, șeful instituției care deține terenurile, Agenția Domeniilor Statului (ADS).

Un parc fotovoltaic de peste 1.000 MW este construit și în județul Arad, în zona Pilu-Grăniceri.

Guvernul ar fi vrut ca proiectul Hidroelectrica de la Sadova-Dăbuleni să primească și finanțare europeană nerambursabilă, prin programul REPower EU.

Autoritățile vor în continuare să modifice Legea de înființare a ADS, astfel că aceasta să capete ca atribuție și ″concesionarea, prin atribuire directă sau licitație, după caz, a terenurilor agricole degradate din clasa a V-a de calitate, a terenurilor neproductive și a terenurilor categoria de folosință curți-construcții, inclusiv canale, din domeniul public sau privat către persoane de drept public sau privat în scopul producerii de energie din surse regenerabile – E-SRE precum: hidro, solară, biomasă, geotermală și eoliană, necesară inclusiv creșterii productivității agricole″.

Organizațiile profesionale ale industriei energiei regenerabile au criticat luna trecută intenția statului de a concesiona fără licitație terenuri companiilor energetice proprii. Ele s-au arătat îngrijorate îngrijorate de intenția ADS de a propune un proiect de ordonanță de urgență prin care să concesioneze peste 4 000 de hectare de teren către anumite companii aflate în portofoliul statului, în vederea dezvoltării unor capacități de producere a energiei din surse fotovoltaice și eoliene.

″În timp ce atingerea țintelor de neutralitate climatică este un deziderat comun, o astfel de modificare legislativă trebuie să respecte normele europene privind concurența și ajutorul de stat; o alocare directă a terenurilor către anumite societăți este de natură a afecta negativ investitorii privați din domeniul energiei regenerabile și piața internă de energie în ansamblu, descurajând în acest fel investițiile. O astfel de măsură ar trebui să respecte principiul transparenței și al concurenței loiale, ceea ce implică organizarea unor licitații publice pentru atribuirea concesiunilor sau cel puțin definirea unor criterii de selecție clare și nediscriminatorii. O negociere directă între ADS și anumite companii selectate nu este în măsură să asigure astfel de condiții echitabile de concurență. Modificările sugerate distorsionează concurența pe piața de energie, ca urmare a faptului că investitorii privați pot dezvolta proiecte doar pe suprafețe sub 50 de hectare, în baza interpretării restrictive a legii fondului funciar de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în timp ce ADS poate concesiona zone mult mai mari. În acest context, proiectul poate fi clasificat drept ajutor de stat, ceea ce implică notificarea în prealabil a Comisiei Europene. În caz contrar, există riscul deschiderii unei proceduri de investigare împotriva României pentru încălcare normelor europene (…)″, au atras atenția asociațiile.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!