34.7 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024

Energie – GRAFIC Efectul caniculei. România doboară în doar câteva ore un nou record al verii și are astăzi cea mai scumpă electricitate din UE – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Fidelis - Subscrieri de aproape 70 milioane euro în oferta de titluri de stat pentru populație.

Prețul mediu zilnic al energiei cu furnizare în ziua de vineri pe piața pentru ziua următoare (PZU) operată de OPCOM este de 642,7 lei/MWh sau 129 euro/MWh, cel mai înalt din Europa.

Numai în Bulgaria mai este un preț similar, chiar și în Italia sau Grecia, state în care se înregistrează de obicei prețuri medii mai mari, prețurile fiind de doar 117, respectiv 114 euro/MWh.

Canicula instalată în ultimele zile își face simțită prezența și pe piața de energie, România având astăzi cea mai scumpă electricitate din Europa, cu un preț de 50% peste cel din Franța și cu o treime peste cel din Germania, relevă analiza Profit.ro.

Evenimente

25 iunie – Medika TV – Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie – Maraton Profit News TV – Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie – Maraton Medika TV – Sanatatea Aparatului Urinar

Prețul mediu zilnic al energiei cu furnizare în ziua de vineri pe piața pentru ziua următoare (PZU) operată de OPCOM este de 642,7 lei/MWh sau 129 euro/MWh, cel mai înalt din Europa. Numai în Bulgaria mai este un preț similar, chiar și în Italia sau Grecia, state în care se înregistrează de obicei prețuri medii mai mari, prețurile fiind de doar 117, respectiv 114 euro/MWh.

Comparativ, prețul din România este cu o treime peste cel din Germania (97 euro/MWh) și cu 57% peste cel din Franța (82 euro/MWh).

Pe piața PZU, operată de OPCOM, se comercializează volume importante, în luna mai fiind tranzacționat un volum echivalent cu 38,44% din consumul net intern.

Prețul zilnic mediu al energiei furnizate vineri în întreaga Europă (Sursa: EUenergy)

Prețul zilnic mediu al energiei furnizate vineri în întreaga Europă (Sursa: EUenergy)

A fost bătut și recordul orar al verii realizat cu numai o zi în urmă, în 2 intervale orare, între 19 și 21, prețul unui MWh, depășind cu leu pragul de 1.500 de lei.

Și asta în pofida faptului că joi și vineri au fost zile cu soare, în care timp de 8-9 ore producătorii de energie solară dispecerizabili injectează o medie orară de aproximativ 1.000 MW în sistem (aproape o cincime din nivelul producției de zi), la care adaugă o cantitate similară (o parte din ea autoconsumată), din partea prosumatorilor, care nu sunt dispecerizați.

Prețurile și volumele orare tranzacționate pentru ziua de vineri pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM

Prețurile și volumele orare tranzacționate pentru ziua de vineri pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM

Căldura ridicată însă majorează consumul pe timp de seară, când acesta crește de la o medie orară a zilei de 6.500 MW până aproape de 8.000 MW, prosumatorii nemaicontribuind la diminuarea cererii și majorarea producției, ci punând la rândul lor presiune pe cerere.Acesta nu este cel mai ridicat preț orar de vară, anii trecuți, în 2021 și 2022, când Europa a traversat o criză energetică, iar prețul gazelor îl dicta pe cel al electricității, fiind înregistrate și prețuri aproape duble.

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se află de o lună în revizie, care se va încheia peste o săptămână, pe 25 iunie. Până atunci, Nuclearelectrica produce doar 700 MW orar, funcționând la jumătate de capacitate.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!