16 C
București
joi, mai 23, 2024

Energie – Hidroelectrica anunță intenția de listare pe Bursa de Valori București – Sinteza

5 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. (“Hidroelectrica” sau “Societatea”), principalul producător de energie electrică din Romania, cu un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile și unul dintre cei mai mari producători hidroenergetici din Europa, anunță astăzi intenția Fondului Proprietatea S.A. (“Fondul”), un fond de investiții alternativ administrat de Franklin Templeton International Services S.À R.L. (“Franklin Templeton”) (“Acționarul Vânzător”), de a desfășura o ofertă publică inițială (“Oferta Publică Inițială” sau “Oferta”) având drept obiect acțiuni ordinare existente (“Acțiunile”).

Bogdan Badea, Director Executiv al Hidroelectrica, a declarat: „Hidroelectrica are un istoric îndelungat de creștere semnificativă și de generare de profit pentru acționari, fiind principalul producător de energie electrică din România, cu un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile.

În primul trimestru din 2023 Societatea a obținut venituri consolidate de 3.272,1 milioane RON ce au fost generate de creșterea cantității totale de energie vândută (4.838 GWh în primul trimestru din 2023) atât pe segmentul de producție, cât și pe cel de furnizare Acest lucru a condus la obținerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2.184.2 milioane RON și a unui profit net de 1.723,4 milioane RON în primul trimestru din 2023...

S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. (“Hidroelectrica” sau “Societatea”), principalul producător de energie electrică din Romania, cu un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile și unul dintre cei mai mari producători hidroenergetici din Europa, anunță astăzi intenția Fondului Proprietatea S.A. (“Fondul”), un fond de investiții alternativ administrat de Franklin Templeton International Services S.À R.L. (“Franklin Templeton”) (“Acționarul Vânzător”), de a desfășura o ofertă publică inițială (“Oferta Publică Inițială” sau “Oferta”) având drept obiect acțiuni ordinare existente (“Acțiunile”). Societatea intenționează totodată să aplice pentru admiterea (“Admiterea”) la tranzacționare a acțiunilor sale pe piața reglementată a Bursei de
Valori București (“BVB”). Oferta va avea loc după aprobarea prospectului (“Prospectul“) de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Detaliile ofertei:

• Fondul a primit acordul acționarilor pentru a dispune în cadrul Ofertei de întreaga sa participație de până la 19,94%, din numărul total de acțiuni emise de Societate. Numărul de acțiuni ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice va fi determinat ulterior. Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute ca urmare a desfășurării Ofertei.

• Oferta va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor retail și instituționali din România, precum și investitorilor instituționali internaționali eligibili.

• Acțiunile vor fi vândute și, ulterior Admiterii, tranzacționate în lei (“RON”).

• Admiterea este de așteptat să aibă loc în iulie 2023. Odată admise la tranzacționare, acțiunile Societății vor fi incluse în indicele BET al BVB imediat după Admitere.

• Societatea și Fondul vor fi supuși unei restricții de înstrăinare a acțiunilor Societății  pentru o perioadă de 180 zile, iar acționarul majoritar al Societății  va fi supus unei restricții de înstrăinare a acțiunilor Societății pentru o perioadă de 12 luni de la data Admiterii.

• Informații detaliate despre Ofertă vor fi publicate după aprobarea Prospectului.

• Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH și Morgan Stanley Europe SE acționează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu Oferta.  Banca Comercială Română SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG și Wood & Company Financial Services acționează în calitate de Deținători Comuni ai Registrului de Subscrieri. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. și S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt Manageri Comuni Principali.

• Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited este Consultantul Financiar al Fondul, iar STJ Advisors este Consultantul Financiar al Societății în legătură cu Oferta Publică Inițială.

Bogdan Badea, Director Executiv al Hidroelectrica, a declarat: „Hidroelectrica are un istoric îndelungat de creștere  semnificativă și de generare de profit pentru acționari, fiind principalul producător de energie electrică din România, cu un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile. Ne aflăm într-o poziție bună pentru a continua tendința de creștere, având o strategie clară, axată pe eficiență operațională, diversificarea și extinderea afacerii și asigurarea rentabilității capitalului, toate acestea fiind susținute de un mediu sectorial și macroeconomic favorabil pe termen lung .  Oferta Publică Inițială propusă reprezintă un pas firesc și entuziasmant în evoluția noastră, deoarece listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori București ne va ajuta să ne diversificăm baza de acționari și să ne dezvoltăm  profilul internațional.”

Prezentarea companiei: 

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Grupul deține și operează 182 de hidrocentrale, cinci stații de pompare și un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producție totală instalată a activelor hidroenergetice ale Societății este împărțită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei și stații de pompare.

Societatea deține un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW și o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Între 2018 și 2022, Societatea a avut o cotă de piață de aproximativ 29% având în vedere energia totală generată și livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei).

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 și de 15 TWh în 2020 (toate acestea reprezentând cantitatea brută de producție). Producția din 2022 reflectă condițiile hidrologice mai puțin favorabile din cauza secetei severe.

Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe piețele de energie electrică angro și cu amănuntul. Cota de piață a Societății în ceea ce privește energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, iar numărul de clienți a crescut de la 2,465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, Societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienților finali, potrivit ANRE.

În anii încheiați la 31 decembrie 2022, 2021 și 2020, Societatea a generat venituri consolidate în valoare de 9.452,0 milioane RON, 6.489,3 milioane RON și, respectiv, 3.841,4 milioane RON. În aceeași perioadă, Societatea a raportat profituri anuale (nete) în valoare de 4.464,0 milioane RON, 3.116,2 milioane RON și, respectiv, 1.558,0 milioane RON.

În primul trimestru din 2023 Societatea a obținut venituri consolidate de 3.272,1 milioane RON ce au fost generate de creșterea cantității totale de energie vândută (4.838 GWh în primul trimestru din 2023) atât pe segmentul de producție, cât și pe cel de furnizare Acest lucru a condus la obținerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2.184.2 milioane RON și a unui profit net de 1.723,4 milioane RON în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1702,7 milioane RON și a unui profit net raportat de 1.287,9 milioane RON în primul trimestru din 2022.

Imediat anterior Ofertei Publice Inițiale, acțiunile Societății sunt deținute de Ministerul Energiei (80.06%) și de Fondul (19.94%). Fondul  a deținut o participație minoritară în Hidroelectrica încă de la înființare, în 2005.

Repere la nivelul investițiilor 

Platforma de producție de energie nr. 1 din România cu un portofoliu 100% verde, care joacă un rol esențial în Tranziția Energetică Națională  

• Societatea este principala platformă de producere a energiei electrice din România în funcție de energia electrică livrată în rețea, cu o cotă de piață medie de aproximativ 29% între 2018 și 2022.

• Centralele hidroelectrice și parcul eolian amplasate strategic în opt zone geografice cheie pe întreg teritoriul României generează energie electrică 100% verde.

Portofoliul permite Societății să livreze energie în bandă și, în același timp, să acopere vârfurile de sarcină în România și și să fie principalul furnizor de servicii de sistem pentru operatorul național de transport și sistem. (OTS)

Poziție distinctă pe piață și avantaje competitive asigurate de o bază de active bine investite  

• Activele Societății reprezintă aproximativ 95% din capacitatea de producție de energie hidroelectrică din România și sunt distribuite strategic în opt sucursale (incluzând o sucursală în domeniul eolian), localizate în cele mai avantajoase amplasamente din România în ceea ce privește condițiile hidrologice aferente și conexiunile la infrastructura de rețea.

• Societatea dispune de un portofoliu bine investit, cu economii de scară semnificative, corelate cu costuri de producție scăzute, după cheltuielile inițiale de capital.

• Gestionarea eficientă a acumulărilor de apă asigură un profil de producție predictibilă și stabilă a energiei din surse regenerabile.

Profil financiar robust, cu o rentabilitate și generare de fluxuri de numerar solide, care susțin politica Societății de distribuire de dividende de minimum 90%

• Hidroelectrica are o bază de active de înaltă calitate, ce reprezintă fundamentul unei performanțe operaționale puternice, traducându-se printr-o generare robustă de numerar și rentabilitate semnificativă a capitalului pentru acționari.

• Hidroelectrica vizează o politică de plată a dividendelor de cel puțin 90%, echilibrând în același timp nevoile de capital ale afacerii pentru creșterea viitoare și menținându-se în cadrul obiectivului de îndatorare. Societatea are un istoric îndelungat de distribuire  de dividende, în trecut fiind atinsă o rată de distribuire de dividende  de peste 100%, cu tot cu dividendele speciale.

• Pentru anul 2022, valoarea totală de dividendelor este de 4,349 miliarde RON, din care 3,914 miliarde RON sunt dividendele ordinare (ce vor fi plătite pe 16 iunie 2023) și 435 milioane RON sunt dividendele speciale (ce vor fi plătite pe 29 septembrie 2023). Rata de distribuire a dividendelor este de 99%, acestea urmând să fie plătite Ministerului Energiei și Fondului.

Un context pozitiv pe termen lung din punct de vedere macroeconomic și al pieței, susținut și de faptul că Planul Național în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice favorizează punctele forte ale Grupului  

• Societatea își desfășoară activitatea pe o piață de dimensiuni considerabile ce era estimată de către Wood Mackenzie în 2022 la o valoare de 4,9 (1 – vezi nota de la subsol)  miliarde EUR și beneficiază de un context macroeconomic favorabil pe termen lung.

• Se preconizează că România va fi una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Europa, cu rată de creștere anuală compusă a PIB-ului  de 2,4% în perioada 2022 – 2026, față de 1,5% în UE, potrivit Wood Mackenzie.

• România are un consum de energie pe cap de locuitor relativ redus, de 3,0 MWh în 2022, potrivit Wood Mackenzie, de 1,5 și, respectiv 2,1 ori mai mic decât media de la nivelul ECE și UE, ceea ce sugerează potențialul semnificativ de recuperare.

• Hidroelectrica joacă un rol esențial în realizarea planului național de tranziție energetică, menținând prețuri accesibile pentru furnizarea energiei electrice și susținând independența energetică a României.

• Societatea ar putea să beneficieze și de diferitele politici și programe UE în cadrul strategiei sale pe termen lung de diversificare a portofoliului cu alte resurse de energie regenerabilă.

Operator responsabil prin faptul că obiectivele ESG fac parte din strategia de bază a Societății 

• Hidroelectrica intenționează să continue extinderea portofoliului său 100% verde, o valoare de bază a Societății, prin dezvoltarea de noi proiecte cu o putere de aproximativ 2.000 MW în domeniul panourilor solare terestre/flotante, capacități eoliene offshore și onshore cu o putere de aproximativ 1.000 MW și capacități hidroenergetice cu o putere de peste 300 MW.

• Societatea are totodată în vedere limitarea impactului asupra mediului, asigurarea bunăstării angajaților și a comunităților în care își desfășoară activitatea precum și a celorlalte părți interesate, performanța solidă în domeniul ESG reprezentând un imperativ moral și un vector esențial al succesului în afaceri pe termen lung.

• Societatea și-a asumat angajamentul de a asigura un grad ridicat de transparență și gestionare responsabilă, în același timp facilitând crearea de valoare durabilă pe termen lung.

Directorat de înaltă calitate cu un palmares de succes și susținere din partea acționarilor

• Directoratul este compus în prezent din cinci membri, fiecare cu peste 15 ani de experiență și cu rezultate solide ce includ și rentabilitate substanțială a capitalului.

• Societatea este administrată în sistem dualist,  de către un Directorat sub supravegherea unui Consiliu de Supraveghere.

Priorități strategice: 

Hidroelectrica intenționează să își mențină poziția de lider în România ca o Societate cu un portofoliu energetic 100% verde, strategia sa fiind în acord cu obiectivul UE privind tranziția către producție de energie neutră din punctul de vedere al amprentei de carbon până în 2050.

Strategia Societății se bazează pe următorii piloni cheie axați pe mentenanța activelor actuale, eficiență operațională, extinderea portofoliului și creșterea cotei sale pe piața de furnizare:

Optimizarea activelor hidroelectrice existente și dezvoltarea de proiecte de extindere organică a producției hidroelectrice 

• Planul de retehnologizare și modernizare al bazei de active existente al Societății se concentrează asupra îmbunătățirii capacității activelor și retehnologizare în vederea obținerii performanței la nivel operațional, concomitent cu creșterea duratei de viață a acestora și îmbunătățirea capacității activelor.

• Aproximativ 1,1 GW din activele Grupului sunt avute în vedere pentru renovare sau modernizare până în 2030 cu scopul, printre altele, menținerii disponibilității ridicate a bazei de active existente și deblocării potențialului hidrocentralelor actuale. După finalizarea programului de retehnologizare  și modernizare, Societatea se așteaptă să deblocheze aproximativ 240 MW din capacitate și să extindă ciclul de viață al hidrocentralelor cu 20 de ani, în medie (în cazul modernizării) și 30 de ani (în cazul retehnologizării).

Urmărirea unei extinderi semnificative a portofoliului către mai multe tehnologii de energie regenerabilă 

• Societatea vizează extinderea către mai multe tehnologii de energie regenerabilă prin finalizarea proiectelor hidroenergetice în curs de execuție, dezvoltându-se organic prin noi capacități de producție din alte surse regenerabile, în special eoliene și solare, în același timp explorând creșterea neorganică prin oportunități de fuziuni și achiziții.

Creșterea cotei pe piața de furnizare a energiei din România 

• Societatea urmărește să dezvolte în continuare capacitățile de vânzare a energiei prin accelerarea dezvoltării activităților sale de furnizare și creșterea cotei sale pe piața de furnizare.

În plus, Societatea vizează dezvoltarea de capacități de producere a hidrogenului verde, precum și achiziționarea altor capacități de producție din piață, fie aflate în exploatare, fie în diferite stadii de realizare.

1 – Calculat pe baza energiei totale produse în 2022, conform ANRE, repectiv 53.5 TWh, înmulțit cu tariful plafonat de 450 RON/MWh stabilit de ultimele reglementări

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!