0.2 C
București
joi, martie 30, 2023

Energie – Marile companii petroliere occidentale – profituri uriașe în 2022 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Companiile Big Oil (BP, Shell, Total Energies, Chevron, Exxon, Equinor) și-au dublat profiturile în 2022 la 219 miliarde de dolari, doborând recordurile anterioare într-un an cu prețuri volatile la energie, în care invazia Rusiei în Ucraina a remodelat piețele globale de energie și, în unele cazuri, ambițiile industriei în materie de climă, scrie Reuters.

Profiturile insumate de 219 miliarde de dolari au permis BP (BP.L), Chevron (CVX.N), Equinor (EQNR.OL), Exxon Mobil (XOM.N), Shell (SHEL.L) și TotalEnergies (TTEF.PA) să returneze bani acţionarilor.

Cele mai importante companii petroliere occidentale au plătit investitorilor o sumă record de 110 de miliarde de dolari în dividende și răscumpărări de acțiuni în 2022, provocând cereri indignate adresate guvernelor de a impune taxe excepționale asupra industriei pentru a ajuta consumatorii în legătură cu creșterea costurilor la energie...

  • Cel mai bun an din istorie pentru Big Oil.

  • Creșterea veniturilor le permite să-și reducă datoriile

  • Cheltuielile cresc, obiectivele climatice sunt puse pe hold

Companiile Big Oil (BP, Shell, Total Energies, Chevron, Exxon, Equinor)  și-au dublat profiturile în 2022 la 219 miliarde de dolari, doborând recordurile anterioare într-un an cu prețuri volatile la energie, în care invazia Rusiei în Ucraina a remodelat piețele globale de energie și, în unele cazuri, ambițiile industriei în materie de climă, scrie Reuters.

Creșterea profitului a oferit companiilor petroliere posibilitatea de a crește cheltuielile pentru proiecte de petrol și gaze și o șansă pentru unii de a regândi strategiile de tranziție energetică pentru a răspunde noilor cerințe de securitate a aprovizionării.

Profiturile insumate de 219 miliarde de dolari au permis BP (BP.L), Chevron (CVX.N), Equinor (EQNR.OL), Exxon Mobil (XOM.N), Shell (SHEL.L) și TotalEnergies (TTEF.PA) să returneze bani acţionarilor.

Cele mai importante companii petroliere occidentale au plătit investitorilor o sumă record de 110 de miliarde de dolari în dividende și răscumpărări de acțiuni în 2022, provocând cereri indignate adresate guvernelor de a impune taxe excepționale asupra industriei pentru a ajuta consumatorii în legătură cu creșterea costurilor la energie.

Recent, Chevron a raportat cel mai mare profit anual de până acum, deoarece câștigurile ajustate s-au dublat la 36,5 miliarde de dolari, pe fondul creșterii prețurilor la petrol și gaze și a producției record din SUA. ExxonMobil a înregistrat câștiguri de 55,7 miliarde de dolari pentru 2022. BP și-a dublat profitul la 27,65 miliarde de dolari, iar Shell a raportat câștiguri ajustate la 39,9 miliarde de dolari pentru 2022, dublu față de câștigurile din 2021.

TotalEnergies și-a văzut profitul net dublat în 2022 până la un record de 36,2 miliarde de dolari și a anunțat o creștere a dividendelor și răscumpărărilor de acțiuni.

Compania Equinor din Norvegia a raportat miercuri o dublare a profitului operațional ajustat în 2022, la 74,9 miliarde de dolari, ca urmare a creșterii prețurilor la gaze naturale în Europa și a devenit cel mai mare furnizor de gaze din Europa, după ce Gazprom din Rusia (GAZP.MM) a redus livrările pe fondul sprijinului Occidentului pentru Ucraina.

Companiile petroliere s-au retras anul trecut din Rusia, un mare producător de energie, ceea ce a dus la deprecieri uriașe, inclusiv ieșirea de 24 de miliarde de dolari a BP din participația de 19,75% din gigantul petrolier Rosneft controlat de Kremlin (ROSN.MM).

Creșterea bruscă a prețurilor petrolului și gazelor, scăderea nivelului datoriilor și scăderea bruscă a livrărilor rusești către Europa au determinat, de asemenea, consiliile de administrație să mărească cheltuielile pentru producția de combustibili fosili, deoarece guvernele au dat prioritate securității aprovizionării.

Directorul executiv al TotalEnergies, Patrick Pouyanne, a declarat, după ce compania franceză a raportat miercuri profituri record de 36,2 miliarde de dolari, că actualul context global a rămas foarte favorabil pentru companiile energetice, relaxarea măsurilor COVID-19 în China impulsionand cererea pentru 2023.

„Nu am fi surprinși să vedem petrolul înapoi la 100 de dolari pe baril”, a spus Pouyanne. Prețurile de referință ale petrolului sunt în prezent aproape de 85 de dolari pe baril.

Companiile europene care și-au conturat planuri de reducere sau încetinire a investițiilor în petrol și gaze și de a construi proiecte mari din surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și-au ajustat strategiile.

Niciunul nu a fost mai ferm decât directorul executiv al BP, Bernard Looney, în a  critica planurile de reducere a producției de petrol și gaze și a emisiilor de carbon ale companiei britanice până în 2030.

„Avem nevoie de energie cu emisii reduse de carbon, dar avem nevoie și de energie sigură și avem nevoie de energie la prețuri accesibile. Și asta este ceea ce cer guvernele și societatea din întreaga lume”, a spus Looney marți.

Acțiunile BP au atins miercuri cel mai mare nivel din ultimii trei ani și jumătate, bazându-se pe un câștig de 7,6% cu o zi mai devreme, în urma rezultatelor și a schimbării de strategie.

Analistul Bernstein, Oswald Clint, a numit BP „o lecție de pragmatism, prioritizare și performanță”.

 

 

În ultimele două săptămâni, Chevron a raportat cel mai mare profit anual de până acum, deoarece câștigurile ajustate s-au dublat la 36,5 miliarde de dolari, pe fondul creșterii prețurilor la petrol și gaze și a producției record din SUA. ExxonMobil a înregistrat câștiguri de 55,7 miliarde de dolari pentru 2022. BP și-a dublat profitul la 27,65 miliarde de dolari, iar Shell și-a văzut câștigurile ajustate la 39,9 miliarde de dolari pentru 2022, dublu față de câștigurile din 2021.

TotalEnergies și-a văzut profitul net dublat în 2022 până la un record de 36,2 miliarde de dolari și a anunțat o creștere a dividendelor și răscumpărărilor de acțiuni. Equinor a raportat câștiguri ajustate după impozitare de 22,7 miliarde de dolari pentru 2022, mai mult decât dublu față de câștigurile de 10 miliarde de dolari înregistrate în 2021.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!