32 C
București
duminică, iulie 21, 2024

Energie – Meteo – Un val de frig vine peste România. Ministrul Energiei vă anunță: Vine gerul, dar suntem pregătiți! Prognoza meteo pentru ianuarie – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

”La cum a decurs iarna până acum, dar chiar și în condiții mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat și ceea ce producem”, adaugă el.

La cum a decurs iarna până acum, dar chiar și în condiții mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat și ceea ce producem (am produs și astăzi peste 26 de milioane de metri cubi zilnic, la un consum - astăzi - de 40,6 milioane metri cubi)”, a arătat Sebastian Burduja.

Burduja a menționat că în 2024 și în anii următori vor fi puse în funcțiune capacități suplimentare de mii de MW producție energie electrică, iar ”din 2027 vor intra și gazele din perimetrul Neptun Deep, care vor transforma România în producătorul numărul 1 din Europa și vor dubla efectiv producția națională de gaze naturale”...

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că România este pregătită pentru perioade de ger, având în depozite gaze la un nivel de 82,93%. ”La cum a decurs iarna până acum, dar chiar și în condiții mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat și ceea ce producem”, adaugă el.

”Vine gerul, dar suntem pregătiți. Avem gaze în depozite la un nivel de 82,93%, diferența față de aceeași perioadă a anului trecut fiind de peste 176 milioane metri cubi. La cum a decurs iarna până acum, dar chiar și în condiții mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat și ceea ce producem (am produs și astăzi peste 26 de milioane de metri cubi zilnic, la un consum – astăzi – de 40,6 milioane metri cubi)”, a arătat Sebastian Burduja.

Potrivit ministrului Energiei, gradul de umplere a lacurilor energetice este tot în jurul valorii de 75%, un nivel bun pentru o producție optimă de energie din surse hidro.

”Și în situația sistemului energetic de astăzi am fost exportatori de energie electrică, pe fondul unui consum redus de 5329 MW”, a adăugat el.

Burduja a menționat că în 2024 și în anii următori vor fi puse în funcțiune capacități suplimentare de mii de MW producție energie electrică, iar ”din 2027 vor intra și gazele din perimetrul Neptun Deep, care vor transforma România în producătorul numărul 1 din Europa și vor dubla efectiv producția națională de gaze naturale”.

”Toate aceste investiții vor aduce locuri de muncă mai bine plătite și facturi mai mici pentru toți românii. Așadar, sunt vești bune la început de an pentru energia României. Rămâne să o ținem așa tot anul, cu energie pentru consumul intern și cu energie bună pentru a ne duce la bun sfârșit toate proiectele”, a conchis ministrul.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, 1 ianuarie 2024- 29 ianuarie 2024. Conform prognozei meteorologice, temperaturile vor depăși valorile specifice pentru prima săptămână a lunii.

Ultima săptămână a lunii va aduce temperaturi apropiate de cele obișnuite pentru acest interval.

ANM, prognoza meteo pentru luna ianuarie

În plus, în prima jumătate a lunii, se așteaptă cantități de precipitații peste medie în cea mai mare parte a României.

Săptămâna 01.01.2024 – 08.01.2024

Pe întreg teritoriul României, se anticipează temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă săptămânală.

În ceea ce privește cantitatea de precipitații, se prognozează un excedent, cu accent în special asupra regiunilor vestice și nord-vestice ale țării.

Săptămâna 08.01.2024 – 15.01.2024

În acest interval, prognoza meteo arată că valorile termice vor înregistra o scădere față de mediile obișnuite pentru această perioadă în toate regiunile, cu o abatere termică negativă accentuată în special în zonele nord-estice.

În ceea ce privește precipitațiile, se preconizează un ușor excedent în majoritatea regiunilor, cu accent, în special, în zonele sudice.

Temperaturile scad brusc

Prognoza meteo. Săptămâna 15.01.2024 – 22.01.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordvestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 22.01.2024 – 29.01.2024

Valorile termice medii se vor situa în apropierea mediilor specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României.

În ceea ce privește precipitațiile, se estimează că vor înregistra valori apropiate de normele specifice pentru această perioadă, acoperind întreaga țară.

Prognoza meteo pentru munte

ANM a emis și prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, în majoritatea regiunilor (1 ianuarie 2024- 14 ianuarie 2024).

La munte, până spre mijlocul intervalului, valorile termice vor fi în continuare peste normele perioadei, cu medii ale maximelor de 1…4 grade și ale minimelor de -4…-1 grad.

Ulterior, temperatura aerului va fi în scădere până la valori apropiate de norme, cu medii ale valorilor diurne în general de -8…-3 grade și ale celor nocturne de -14…-8 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în perioada 4-10 ianuarie.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!