FacebookTwitterLinkedIn

Moody’s ar putea să îmbunătățească ratingul Turciei dacă țara continuă și aprofundează politicile orientate către piață introduse după realegerea președintelui Recep Tayyip Erdogan în luna mai, potrivit Bloomberg News.

“Schimbarea către o abordare bazată pe reguli și previzibilă în luarea deciziilor politice este un aspect pozitiv pentru rating și se întâmplă mai devreme decât ne așteptam”, a declarat Moody’s într-un raport emis în această săptămână. “Nouaechipă economică s-a angajat să reducă inflația, să diminueze dezechilibrele externe semnificative ale Turciei și să asigure disciplina fiscală.”

Compania a adăugat că Turcia a “început să corecteze gradual direcția politicii monetare și fiscale.”

Chiar dacă Turcia ar fi promovată, cel mai probabil ar rămâne în zona datoriei riscante. Moody’s acordă guvernului ratingul B3, adică la șase trepte sub calificativul de investiții.

La scurt timp de la momentul câștigării alegerilor, Erdogan a numit doi foști bancheri de pe Wall Street – Mehmet Simsek și Hafize Gaye Erkan – în pozițiile de ministru al finanțelor și, respectiv, guvernator al băncii centrale.

Cei doi încearcă să consolideze credibilitatea Turciei în rândul comercianților internaționali de obligațiuni și acțiuni prin stoparea politicilor monetare extrem de relaxate și a intervențiilor constante ale statului pe piețele financiare. 

Acestea au dus la un exod a investitorilor și au declanșat o criză a inflației.

Joi, Simsek a declarat că noua abordare se va reflecta în ratingul de credit al Turciei. “Suntem hotărâți să punem în aplicare politici bazate pe reguli, în conformitate cu normele internaționale, pentru a asigura stabilitatea macro-financiară și pentru a spori reziliența țării noastre la șocuri”, a declarat Simsek într-o postare pe X, platforma de social media cunoscută anterior sub numele de Twitter.