Guvernul olandez intenționează să închidă permanent cel mai mare câmp de gaze din Europa în mai puțin de patru luni, ceea ce poate limita stocul de aprovizionare înaintea iernii următoare, potrivit Bloomberg News.
Câmpul Groningen din nord-estul Olandei va fi închis la 1 octombrie, au declarat surse anonime, deoarece planurile sunt în prezent confidențiale. Un purtător de cuvânt al guvernului olandez a declarat că se va lua o decizie oficială mai târziu în acest lună. Anterior, Olanda intenționa să închidă câmpul cel târziu în octombrie anul viitor, în funcție de situația geopolitică, dar oficialii au întâmpinat presiuni politice din cauza repercusiunilor cauzate de cutremurele produse în zonă.
Câmpul Groningen a fost o sursă importantă de gaze pentru mare parte din Europa de vest și, totodată, o bază a finanțelor publice olandeze începând cu producția din 1963. Cu toate acestea, site-ul a provocat o opoziție puternică la nivel local după ce sute de cutremure din anii ’80 au deteriorat mii de case. Această decizie vine la scurt timp după ce premierul Mark Rutte a fost acuzat că guvernul a fost insensibil la plângeri.
Deși câmpurile Groningen contribuie în prezent cu o cantitate mică la producția totală de gaze a Europei, reprezintă o rezervă potențială importantă.
La începutul acestui an guvernul olandez s-a angajat să cheltuiască în total 22 de miliarde de euro într-un interval de 30 de ani pentru a compensa locuitorii din Groningen. Din cele aproximativ 327.000 de locuințe din regiune, cel puțin 127.000 au raportat unele daune, potrivit Institutului pentru Daune Miniere Groningen.
Mai mult de 3.300 de clădiri au fost demolate în zonă din 2012 deoarece cutremurele le-au făcut nesigure.
Guvernul olandez ar putea, de asemenea, să demonteze puțurile de gaze prin umplerea lor cu beton anul viitor, potrivit Bloomberg. Până în octombrie, din câmpul Groningen se vor extrage maximum 2,8 miliarde de metri cubi de gaze, pentru că acum funcționează la un nivel minim.
Decizia de închidere nu este complet irevocabilă, au declarat sursele. În cazul unei alte crize energetice sau a unei iernifoarte reci ar dura aproximativ două săptămâni să redeschidă puțurile, suficient timp pentru ca guvernul să revină asupra deciziei, în funcție de prognozele meteorologice.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).