17.8 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Energie – OPEC estimează o creștere a consumului mondial de petrol în a doua jumătate a anului 2023 – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol estimează că începând din iulie cererea mondială de petrol își va reveni, urmând să înregistreze o creștere de 2,4% în a doua jumătate a anului 2023, pentru a ajunge la o medie de 103,25 milioane barili pe zi (mbz) în ultimul trimestru al anului...

"Se preconizează ca, la nivel mondial, cererea de petrol să se majoreze în al doilea semestru din 2023", impulsionată în special de un consum mai mare în economiile emergente, semnalează OPEC în raport.

În schimb, în țările industrializate ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) cererea de petrol se va majora doar cu 0,2 mbz și asta datorită unui consum mai mare în SUA și în unele regiuni din Asia.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol estimează că începând din iulie cererea mondială de petrol își va reveni, urmând să înregistreze o creștere de 2,4% în a doua jumătate a anului 2023, pentru a ajunge la o medie de 103,25 milioane barili pe zi (mbz) în ultimul trimestru al anului, relatează agenția EFE.

În raportul său anual publicat marți, OPEC menține neschimbate principalele estimări la nivel anual și subliniază că acestea sunt supuse la multiple incertitudini, motiv pentru care consideră justificată păstrarea politicii de reducere a producției, scrie Agerpres

„Se preconizează ca, la nivel mondial, cererea de petrol să se majoreze în al doilea semestru din 2023”, impulsionată în special de un consum mai mare în economiile emergente, semnalează OPEC în raport.

În schimb, în țările industrializate ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) cererea de petrol se va majora doar cu 0,2 mbz și asta datorită unui consum mai mare în SUA și în unele regiuni din Asia. În Europa este așteptat chiar un ușor regres, de 0,5%.

„Se estimează o creștere medie a cererii de petrol în țările ce nu fac parte din OECD de 2,2 mbz în al doilea semestru din 2023, China fiind cel mai mare contributor la acest avans al cererii de petrol”, subliniază raportul.

OPEC estimează că, în 2023, lumea va consuma în medie 101,9 mbz, cu 2,34 % mai mult ca în 2022. Aceste estimări nu diferă față de cele din urmă cu o lună.

De asemenea, au rămas nemodificate calculele privind cantitatea de barili ce va fi cerută celor 13 membri ai organizației, cifrată la 29,3 mbz.

OPEC și cele zece țări aliate, printre care și Rusia, au decis să mențină și extindă cu un an, până la finele lui 2024, puternicele reduceri ale producției, decise în octombrie 2022 și în aprilie 2023 cu scopul de a susține prețul „aurului negru”.

În plus, Arabia Saudită a anunțat o reducere adițională, voluntară și unilaterală, de un milion de barili pe zi în iulie, cu posibilitatea extinderii măsurii.

În raportul publicat marți, OPEC justifică această politică ca fiind „precaută și preventivă”.

„Dată fiind incertitudinea din economia mondială și de pe piețele mondiale de petrol, țările OPEC+ au decis pe 4 iunie să continue cu abordarea precaută, proactivă și preventivă și, prin urmare, să mențină ajustările de producție până la finele lui 2024”, reamintește documentul.

În pofida reducerii stabilite a ofertei, prețurile petrolului au scăzut în mai cu 10%, în medie.

Petrolul Brent a fost cotat la o medie de 75,69 dolari/baril, valoare similară prețului mondial al petrolului OPEC (75,82 dolari), în timp ce petrolul Texas a fost cotat la 71,62 dolari.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!