2.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Energie – Parlamentul din Moldova a votat transferarea funcţiilor operatorului sistemului de transport de gaze Moldovatransgaz către Vestmoldtransgaz-ul românesc – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Pe 12 iunie, „Moldovagaz” a transmis că a informat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre imposibilitatea de a depune în termen toate actele necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei de transport gaze „Moldovatransgaz” după modelul Operatorului de Transport Independent (OTI) în conformitate cu deciziile corporative adoptate anterior...

“În primul rând, acest lucru se datorează lipsei de consens dintre principalii acționari ai întreprinderii asupra unor aspecte, care ar fi trebuit să precedă aprobarea documentelor necesare pentru a solicita certificarea SRL „Moldovatransgaz”.

Magazin Universal Maramureș a cumpărat 88.270 acțiuni Hidroelectrica, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Parlamentul din Moldova a votat transferarea funcţiilor operatorului sistemului de transport de gaze Moldovatransgaz către Vestmoldtransgaz-ul românesc​​​​, potrivit presei din Moldova.  Prin acest vor,  vor se fac paşi pentru preluarea operării, dispecerizării, exploatării Sistemului Naţional de Transport al Republicii Moldova de la Moldovatransgaz, cu acţionar majoritar Gazprom, de către Vestmoldovtransgaz în care acţionar majoritar e Transgaz.

Documentul votat de Parlament a fost susţinut de deputaţii partidului de guvernământ Acţiune şi Solidaritate (PAS), în timp ce Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) a votat împotrivă, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Necesitatea proiectului este determinată de vidul legislativ privind temeiul expres de retragere a licenţei în cazul nerespectării cerinţelor legale privind separarea, independenţa şi certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor. Obligativitatea separării operatorilor de transport energie este o cerinţă Uniunii Europene ce trebuia îndeplinită până în 2021. Pe 31 mai 2023, Comunitatea energetică a avertizat Republica Moldova în legătură cu restanţele la acest capitol.

Astfe, pentru a continua să funcţioneze ca operator STG, compania Moldovatransgaz trebuie să fie certificată de către ANRE ca operator STG separat.

Pe 12 iunie, „Moldovagaz” a transmis că a informat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre imposibilitatea de a depune în termen toate actele necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei de transport gaze „Moldovatransgaz” după modelul Operatorului de Transport Independent (OTI) în conformitate cu deciziile corporative adoptate anterior, precum și cu Planul de acțiuni, aprobat de ANRE. “În primul rând, acest lucru se datorează lipsei de consens dintre principalii acționari ai întreprinderii asupra unor aspecte, care ar fi trebuit să precedă aprobarea documentelor necesare pentru a solicita certificarea SRL „Moldovatransgaz”. SA „Moldovagaz” își declară deplina deschidere și disponibilitate pentru o cooperare constructivă în procesul de îndeplinire în continuare a cerințelor legislației țării în industria gazelor naturale”, potrivit Moldovagaz.

Ministrul Energiei din Moldova a dat vina pe Gazprom, care deţine jumătate din acţiunile “Moldovagaz”. El a spus că Gazprom se opune demonopolizării pieței gazelor și independenței sistemului de transport a gazelor de sistemul de furnizare din Republica Moldova.

Furnizorul de gaz mai are la dispoziţie câteva luni pentru a finaliza procesul, după care Agenţia va putea iniţia din oficiu separarea şi certificarea sistemului de transport.

 

 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!