17.2 C
București
luni, mai 29, 2023

Energie – PPC, după acordul de preluare a Enel: Vedem multe oportunități pe piața locală și intenționăm să investim în dezvoltarea operațiunilor din România – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

PPC își propune să continue și să dezvolte ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani în România în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienți și servicii cu valoare adăugată.

“Vedem multe oportunități pe piața locală și intenționăm să investim în dezvoltarea operațiunilor din România”, potrivit unei declarații de presă PPC privind acordul semnat cu Enel.

Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societățile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acțiuni).

PPC își propune să continue și să dezvolte ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani în România în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienți și servicii cu valoare adăugată. “Vedem multe oportunități pe piața locală și intenționăm să investim în dezvoltarea operațiunilor din România”, potrivit unei declarații de presă PPC privind acordul semnat cu Enel.

Recent, Enel S.p.A. a semnat cu firma greacă Public Power Corporation S.A. (“PPC”) un acord pentru vânzarea tuturor participațiilor deținute de către Grupul Enel în România. Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societățile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acțiuni).

Referitor la planurile privind România, PPC a transmis: “Momentan, ne concentrăm pe finalizarea acordului cu Enel, până în al treilea trimestru al anului, și asigurarea unei tranziții ușoare pentru toți clienții și angajații români. Compania își va continua activitatea în condiții normale, fără schimbări pentru clienții sau angajații Enel. Clienții vor fi deserviți în continuare în condițiile contractuale existente, conform legislației în vigoare. Preluarea nu va afecta în niciun fel angajații Enel din România, care vor fi o parte importantă a planurilor de creștere viitoare.

După încheierea tranzacției, planul de afaceri al PPC va fi actualizat și prezentat pieței prin intermediul Capital Markets Day. PPC și-a luat angajamentul să investească în operațiunile din România pentru a le dezvolta în continuare.”

Acordul de preluare a activelor Enel din România de către PPC a primit feedback pozitiv atât din partea Fitch, cât și din partea S&P. Achiziția Enel România se aliniază strategiei PPC privind tranziția energetică, dar și cu planul său de expansiune în Europa de Sud-Est, permițând explorarea unor oportunități de creștere pe o piață mai puțin congestionată. Activitățile Enel din România reprezintă alegerea ideală, atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor, întărind astfel prezența PPC în regiune, conform comunicatului: „România este o piață importantă din punct de vedere strategic pentru PPC. Odată cu finalizarea achiziției, Grupul PPC își va consolida poziția în regiune și va deveni cel mai mare jucător de pe piața de energie din Europa de Sud-Est. Mai exact, va depăși capacitatea instalată de 11 GW și va deservi 8,9 milioane de clienți, pe mai multe piețe, cu aproximativ 41 TWh de energie electrică furnizată, 78 TWh distribuiți și peste 27 TWh generați, în timp ce baza reglementată a activelor (Regulated Asset Base) va ajunge la 4,15 miliarde de euro.

Mai mult, în urma achiziției, se preconizează că EBITDA va crește cu 30%, de la circa 0,9 miliarde de euro, la circa 1,2 miliarde de euro (estimare facută în baza rezultatelor estimate la final de 2022)”

Profitabilitatea operațională a PPC a crescut în 2022, în ciuda creșterii mari a cheltuielilor de exploatare, în principal a celor care au vizat achizițiile de energie și gaze naturale. Mai exact, EBITDA recurentă s-a ridicat la 953,7 milioane EUR, în creștere cu 82 milioane euro (9,4%) față de 2021.

Georgios Stassis, Președinte și CEO PPC: “În 2022, PPC a reușit să facă față condițiilor fără precedent de volatilitate și incertitudine care au predominat pe piețele unde suntem prezenți, pe tot parcursul anului, implementând în același timp și planul de afaceri. Aceste rezultate reiterează reziliența profitabilității noastre operaționale în ultimii 3 ani, EBITDA recurent fiind în zona de 0,9 miliarde euro, în ciuda condițiilor extraordinare precum Covid-19 și criza energetică. Am făcut achiziții selective în Grecia și am semnat acordul privind achiziționarea platformei integrate a Enel din România, pe care o considerăm o oportunitate unică și alegerea ideală, atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor, întărind prezența PPC în regiune. Ne axăm în continuare pe transformarea PPC și pe implementarea Planului nostru de afaceri, onorându-ne angajamentul de a distribui dividende în 2024 pe baza profiturilor din 2023. În ceea ce privește acordul de achiziție din România, ne concentrăm pe finalizarea tranzacției până în trimestrul al treilea al anului 2023, urmând apoi să prezentăm Planul Strategic Actualizat, în cadrul Capital Markets Day”.

Prezent în cinci țări din sud-estul Europei și cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro, PPC este o companie solidă, aflată în curs accelerat de creștere, care produce, distribuie și furnizează energie electrică către consumatori. Grupul este prezent în Grecia (unde este lider de piață), Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016), Macedonia de Nord (în urma achiziției EDS – Energy Distribution Solutions în 2018) și România (achiziția Enel România urmând să fie finalizată până în trimestrul III 2023).

PPC a fost fondată în 1950 și este listată la Bursa de Valori din Atena din 2001.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!