2.4 C
București
vineri, decembrie 6, 2024

Energie – Proiectele eoliane offshore se confruntă cu costuri în creștere și întârzieri – Sinteza

5 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Proiectul de act normativ include prevederi privind – capacitatea instalată în proiecte de producere a energiei electrice din resurse eoliene offshore pentru care se poate acorda sprijin prin intermediul schemei de sprijin de tipul Contracte pentru Diferenţă până în anul 2035; stabilirea autorităţilor competente responsabile de facilitarea şi coordonarea procesului de implementare a proiectelor de producere a energiei eoliene offshore; regulile şi condiţiile privind stabilirea şi concesionarea perimetrelor în cadrul cărora pot fi derulate activităţi de explorare şi exploatare a potenţialului eolian offshore; regulile şi condiţiile privind acordarea de autorizaţii şi licenţe de către autorităţile competente; informaţii privind servituţile legale şi drepturile de acces; informaţii privind regimul taxelor şi redevenţelor; condiţii şi obligaţii privind racordarea la reţeaua de transport energie electrică; obligaţii privind desfiinţarea centralei electrice eoliene offshore; contravenţii şi sancţiuni...

  • Proiectul de lege privind exploatarea energiei eoliene offshore, angajament în PNRR, a fost lansat în consultare

Vattenfall, o companie energetică suedeză, a făcut de ani de zile lucrări preliminare pentru ceea ce ar fi putut fi unul dintre cele mai mari complexe eoliene offshore din lume, în Marea Nordului, în largul Angliei de est.

Acum, există întrebări dacă acest proiect va fi vreodată realizat. Luna trecută, Vattenfall a declarat că va opri prima dintre cele trei faze ale complexului eolian, Norfolk Offshore Wind Zone, care se estimează că va furniza energie pentru aproximativ 4 milioane de case din Marea Britanie, potrivit Economic Times.

Vattenfall a acuzat creșterea rapidă a costurilor pentru echipamente și cheltuielile de construcție, despre care a spus că au crescut cu până la 40% în ultimele trimestre. Prețul estimat pentru cele trei faze a crescut la 13 miliarde de lire sterline, sau aproximativ 16,6 miliarde de dolari, de la 10 miliarde de lire sterline.

„Cu noile condiții de piață, pur și simplu nu are sens să continuăm proiectul”, a declarat Helene Bistrom, șefa departamentului de afaceri eolian la Vattenfall, în timpul unei prezentări video.

Decizia Vattenfall s-a adăugat la alarma larg răspândită în industria offshore cu privire la creșterea rapidă a costurilor, în parte din cauza problemelor lanțului de aprovizionare și a cererii în creștere.

În ultimele luni, mai mulți dezvoltatori din Statele Unite au căutat să renegocieze contractele de alimentare cu energie electrică, anulându-le în cel puțin un caz, iar Orsted, o companie daneză care este cel mai mare dezvoltator eolian offshore din lume, a avertizat că un proiect major, Hornsea 3, în Marea Britanie ar putea fi „în pericol” fără mai mult sprijin guvernamental.

Odată cu creșterea ratelor dobânzilor, finanțarea investițiilor de miliarde de dolari care merg în aceste instalații a devenit mult mai costisitoare.

Luni, producătorul de turbine Siemens Energy a raportat o pierdere netă de 2,9 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) pentru trimestrul aprilie-iunie, în mare parte din cauza problemelor legate de „costurile crescute ale produselor și provocările de accelerare” în activitatea sa de energie offshore.

„Există foarte puține proiecte care sunt imune la impactul inflaționist”, a spus Finlay Clark, analist la Wood Mackenzie.

Creșterea costurilor pentru dezvoltatorii de proiecte eoliene este o problemă pentru guvernele din Europa, Statele Unite și din alte părți. Multe țări se bazează pe o expansiune enormă și rapidă a energiei eoliene offshore pentru a atinge o parte semnificativă a obiectivelor lor de energie regenerabilă.

„Pierdem timpul aici”, a spus Morten Dyrholm, vicepreședinte senior la Vestas Wind Systems, producătorul danez de turbine, despre problemele industriei. „Trebuie să creștem sectorul destul de dramatic.”

Dyrholm și alții din industrie spun că problemele inflației sunt un semn de avertizare că guvernele trebuie să-și schimbe sistemul de acordare a licențelor eoliene offshore.

  • Proiectul de lege privind exploatarea energiei eoliene offshore, angajament în PNRR, a fost lansat în consultare

Ministerul Energiei a publicat în iulie proiectul de Lege privind măsurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, care se află în consultare publică timp de 30 de zile, acesta făcând parte din angajamentele instituţiei în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Prin acest proiect de Lege se acordă o schemă de sprijin pe bază de Contracte pentru diferenţă pentru construcţia şi operarea de centrale electrice eoliene offshore cu o capacitate de producţie energie electrică de 3 GW, până în anul 2035, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de act normativ.

Potrivit unui comunicat al ME, prin acest proiect, România asigură cadrul legal pentru dezvoltarea investiţiilor în domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră.

“Potenţialul eolian la Marea Neagră este unul uriaş, pe care România nu are dreptul să îl rateze. Vorbim despre peste 75 GWh, conform estimărilor experţilor Băncii Mondiale. Energia eoliană offshore este un instrument major pentru obiectivul european de reducere a dependenţei de importurile de combustibili fosili şi de decarbonare. Am spus de la preluarea mandatului că, pe lângă o energie sigură şi ieftină, îmi doresc şi o energie verde. Acest act normativ face parte din angajamentele Ministerul Energiei în cadrul PNRR, prioritate zero al ministerului pe care îl conduc”, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja.

Stabilirea unui cadru legislativ şi fiscal adecvat este esenţial în dezvoltarea energiei eoliene offshore, în contextul actual marcat de extinderea accelerată a acestor capacităţi de producţie la nivel mondial. România urmăreşte îndeplinirea principalelor obiective ale noii politici din domeniul energiei şi climei a Uniunii Europene, pentru anul 2030 şi perspectiva pentru anul 2050, obiective asumate şi de ţara noastră, cu scopul de a gestiona în mod echitabil tranziţia sectorului energetic românesc către producerea de energie curată, se spune în comunicat.

În Expunerea de motive se specifică faptul că unele state au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte energia eoliană offshore, însă, alte state nici măcar n-au adoptat un cadru de reglementare specific, iar unele bazine maritime rămân încă nevalorificate. Acesta este şi cazul Mării Negre, areal cu un bun potenţial natural pentru exploatarea energiei eoliene offshore, atât prin utilizarea turbinelor fixate pe fundul mării, cât şi a turbinelor flotante.

“Având în vedere cele de mai sus, precum şi intenţia ţării noastre de a contribui în mod semnificativ la atingerea ţintelor europene de RES şi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de a-şi asigura siguranţa în aprovizionare pe bază de capacităţi energetice nepoluante, în contextul reformei pieţei de energie electrică inclusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost evidenţiată necesitatea susţinerii unui cadru legislativ şi de reglementare stimulativ pentru investiţiile private în producţia de electricitate din surse regenerabile, unul dintre jaloanele incluse în acest plan fiind ‘introducerea unui nou cadru specific pentru centralele pe bază de energie din surse regenerabile offshore’, cu termen de implementare trimestrul II 2023”, potrivit documentului.

Potenţialul de energie eoliană offshore al României, astfel cum este acesta evaluat pe baza estimărilor Băncii Mondiale (BM), prezintă o capacitate teoretică de 76GW, 22GW sub formă de turbine fixe şi 54GW sub formă de turbine plutitoare. Din punctul de vedere al raportului cost/beneficiu, primele turbine care ar trebui instalate sunt cele fixe.

Proiectul de act normativ include prevederi privind – capacitatea instalată în proiecte de producere a energiei electrice din resurse eoliene offshore pentru care se poate acorda sprijin prin intermediul schemei de sprijin de tipul Contracte pentru Diferenţă până în anul 2035; stabilirea autorităţilor competente responsabile de facilitarea şi coordonarea procesului de implementare a proiectelor de producere a energiei eoliene offshore; regulile şi condiţiile privind stabilirea şi concesionarea perimetrelor în cadrul cărora pot fi derulate activităţi de explorare şi exploatare a potenţialului eolian offshore; regulile şi condiţiile privind acordarea de autorizaţii şi licenţe de către autorităţile competente; informaţii privind servituţile legale şi drepturile de acces; informaţii privind regimul taxelor şi redevenţelor; condiţii şi obligaţii privind racordarea la reţeaua de transport energie electrică; obligaţii privind desfiinţarea centralei electrice eoliene offshore; contravenţii şi sancţiuni.

“Prin promovarea proiectului de Lege privind măsurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, România îşi va menţine poziţia de producător important de energie în regiune şi va avea un rol activ şi însemnat în gestionarea situaţiilor de stres la nivel regional”, susţine ministerul, în Expunerea de motive.

Reprezentanţii ME notează că, pe lângă importanţa pe care o au în asigurarea siguranţei în alimentare cu energie electrică şi decarbonarea sistemului energetic, dezvoltarea centralelor electrice eoliene offshore generează beneficii socio-economice importante prin crearea de locuri de muncă în producţia, construcţia, operarea şi întreţinerea centralelor, cu efect de multiplicare asupra altor sectoare, inclusiv prin concentrarea activităţilor economice asociate energiei electrice offshore în porturile din România.

Este de aşteptat ca prin investiţiile în 3 GW de energie eoliană offshore să se creeze un total de 22.000 de noi locuri de muncă pentru angajaţi cu normă întreagă (20.000 în faza de CAPEX şi 1.800 în cea de operare şi întreţinere), dintre care 15.500 noi locuri de muncă ar putea fi create în mod direct la nivel naţional, presupunând că România ar atrage investitori în producţia de componente pentru turbine eoliene, în construcţia, instalarea şi, respectiv, întreţinerea infrastructurii parcurilor eoliene offshore.

“Prin implementarea proiectului de Lege vor fi susţinute investiţiile productive în întreprinderile mici şi mijlocii, crearea de noi întreprinderi, stimularea cercetării şi inovării, reabilitarea mediului, producerea energiei curate precum şi derularea de activităţi de perfecţionare şi recalificare a lucrătorilor. Prin prezentul proiect de Lege se acordă o schemă de sprijin pe bază de Contracte pentru diferenţă pentru construcţia şi operarea de centrale electrice eoliene offshore cu o capacitate de producţie energie electrică de 3 GW, până în anul 2035”, conform cursei citate.

În prezent, pentru îndeplinirea angajamentului inclus în PNRR şi acordul cu BM, dar mai ales pentru a utiliza în cel mai eficient mod resursele regenerabile offshore de care dispune România, Ministerul Energiei (ME) colaborează cu Direcţia Generală Sprijin pentru Reformele Structurale a Uniunii (Directorate General for Structural Reform Support – DG REFORM) şi Banca Mondială (BM) în cadrul unui studiu intitulat “Offshore Wind Roadmap for Romania”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!