31.8 C
București
miercuri, iulie 24, 2024

Energie – Romgaz schimbă strategia de cumpărare a certificatelor CO2, având de recuperat aproape 100 de milioane de lei de la statul român – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Cea mai mare companie de gaze autohtonă, și, totodată, producătoare de energie electrică, Romgaz, a decis ca, începând din 2023, să achiziționeze certificatele emisii de gaze cu efect de seră (CO2) în cursul anului curent, și nu în anul următor, cum făcea până în prezent, în contextul în care are de recuperat de la statul român aproape 100 de milioane de lei, reprezentând costuri cu certificatele CO2, în urma introducerii mecanismului de achiziție centralizată a energiei electrice la preț reglementat de 450 lei/MWh.

Decizia ar putea fi legată de creanța de 97,45 milioane lei pe care compania a înregistrat-o pe primul semestru, reprezentând valoarea cu care certificatele CO2 aferente energiei electrice vândute, conform mecanismului de achiziție centralizată a energiei electrice prevăzut în OUG nr...

Ordonanța 27 a introdus un mecanism conform căruia - dacă vindem energia electrică la 450 lei/MWh și în situația în care costul de producție nu este acoperit de acest preț - vom recupera valoarea certificatelor de CO2 pentru energia electrică vândută”...

Cea mai mare companie de gaze autohtonă, și, totodată, producătoare de energie electrică, Romgaz, a decis ca, începând din 2023, să achiziționeze certificatele emisii de gaze cu efect de seră (CO2) în cursul anului curent, și nu în anul următor, cum făcea până în prezent, în contextul în care are de recuperat de la statul român aproape 100 de milioane de lei, reprezentând costuri cu certificatele CO2, în urma introducerii mecanismului de achiziție centralizată a energiei electrice la preț reglementat de 450 lei/MWh.

“De obicei, până acum, am cumpărat certificatele în anul următor. Anul acesta am luat decizia de a cumpăra certificatele pe parcursul anului”, a declarat directorul financiar al companiei, Gabriela Trâmbițaș.

Decizia ar putea fi legată de creanța de 97,45 milioane lei pe care compania a înregistrat-o pe primul semestru, reprezentând valoarea cu care certificatele CO2 aferente energiei electrice vândute, conform mecanismului de achiziție centralizată a energiei electrice prevăzut în OUG nr. 27/2022, depășește contribuția la fondul de tranziție energetică introdusă prin aceeași ordonanță.

“La categoria Alte venituri am înregistrat un venit de circa 97 milioane lei privind certificatele CO2 pe care ar trebui să le recuperăm de la Statul Român conform Ordonanței 27. OUG 27 spune că ar trebui să recuperăm această sumă de la Statul Român. Ordonanța nu menționează însă mecanismul și procedura de recuperare a acestei sume. Suntem în discuții cu autoritățile pentru a clarifica toate aspectele, astfel încât să putem depune o cerere pentru această sumă. Ordonanța 27 a introdus un mecanism conform căruia – dacă vindem energia electrică la 450 lei/MWh și în situația în care costul de producție nu este acoperit de acest preț – vom recupera valoarea certificatelor de CO2 pentru energia electrică vândută”, a explicat directorul financiar al companiei, Gabriela Trâmbițaș.

Potrivit oficialilor companiei, pentru producerea unui MWh de energie electrică, Romgaz trebuie să achiziționeze 0,59 certificate CO2 pentru 1 MWh.

În prima jumătate a anului, Romgaz a produs 497,6 GWh, ceea ce înseamnă că este obligat să cumpere peste 293 de mii de certificate CO2 pentru producția aferentă respectivei perioade.

“În semestrul 1 2023, am cumpărat certificate în valoare de 258 milioane lei. Totodată, avem o precizare: din cele 258 milioane lei – suma de 228 milioane lei se referă la certificatele de CO2 pentru anul 2022”, a explicat directorul financiar al companiei.

Creanța Romgaz rezultă astfel din legislația ″semireglementării″ pieței angro de energie, prin care celor mai importanți producători li s-a impus să-și vândă cantitățile disponibile la preț fix de 450 lei/MWh, pentru necesarul furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, operatorilor de distribuție și transportatorului Transelectrica.

După cum a relatat Profit.ro, legislația menționată prevede că producătorilor de energie pe bază de cărbune și gaze, obligați să cumpere certificate CO2, li se subvenționează costurile cu achiziția certificatelor aferente vânzărilor de curent electric efectuate la preț reglementat de 450 lei/MWh.

Contribuția la/de la Fondul de Tranziție Energetică pentru energia electrică vândută conform mecanismului prevăzut la Anexa 11 (mecanismul de achiziție centralizată – n.r.) se plătește după cum urmează: Dacă C_s (contribuția la Fond – n.r.) > VCO2 (valoarea certificatelor CO2 datorate pentru producție – n.r.), producătorii de energie electrică plătesc diferența D = C_s – VCO2. Dacă VCO2 > C_s, producătorii de energie electrică primesc diferența D = VCO2 – C_s Unde: VCO2 reprezintă valoarea lunară a certificatelor CO2 aferente energiei electrice vândute conform mecanismului prevăzut la Anexa 11″, stipulează actul normativ.

Or, devreme ce vânzările de energie în baza mecanismului de achiziție centralizată se fac la prețul fix reglementat de 450 lei/MWh, pentru aceste încasări se datorează suprataxă zero. În consecință, pentru aceste vânzări, producătorii de energie fosilă au dreptul să primească valoarea certificatelor CO2 din Fondul de Tranziție Energetică, constituit din supraimpozitarea producătorilor/producției care nu participă la mecanismul de achiziție obligatorie, în primul rând a centralelor de generare de energie regenerabilă.

Practic, în acest fel, ″regenerabilii″ subvenționează, alături de traderi, costurile de combatere a schimbărilor climatice ale ″fosililor″.

Cifra de afaceri a Romgaz din vânzarea de energie electrică a scăzut cu 60% în S1 2023, de la 498,58 la 200,4 milioane lei, ca urmare a introducerii obligației de vânzare la preț reglementat de 450 lei/MWh a celei mai mari părți din producția realizată la vechea centrală pe gaze de la Iernut. Aceasta, la rândul său, s-a redus cu aproape 9% în prima jumătate a anului, la 497,5 GWh.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!