FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu o tentativă de deepfake, prin care se încearcă păcălirea cetățenilor români, a anunțat luni ministerul.

Tehnologia deepfake, care utilizează inteligența artificială pentru a crea conținut fals, devine o amenințare tot mai mare la adresa democrației constituționale prin răspândirea dezinformării.

Plângerea a fost depusă în contextul unui videoclip deepfake postat pe o pagină falsă de Facebook intitulată “HTPPY”. În acest videoclip, ministrul Burduja a fost reprezentat promovând fals o schemă de investiții fictivă a companiei ENEL. Videoclipul a utilizat în mod fraudulos imaginea și vocea ministrului pentru a convinge publicul să investească într-o platformă care nu există.

Sebastian Burduja a subliniat că astfel de acțiuni nu doar că înșeală publicul, dar și denigrează reputația sa și a instituției Ministerului Energiei. El a avertizat că tehnologia deepfake reprezintă o amenințare la adresa securității naționale și a făcut un apel către cetățeni să fie vigilenți și să evite căderile în capcanele deepfake.

„Ca fost ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, am avut onoarea de a contribui la adoptarea Legii securităţii cibernetice, care a recunoscut oficial această ameninţare (conform litera p a articolului 3 din Legea nr. 51/1991). Fac un apel ferm către toţi cetăţenii să rămână vigilenţi şi să evite capcanele deepfake, precum şi site-urile fictive care solicită transferuri financiare. Este crucial să conştientizăm că, în domeniul energetic, atunci când se anunţă vânzarea de acţiuni sau emiterea de obligaţiuni, acestea se fac întotdeauna prin canale oficiale şi sigure, cum ar fi Bursa de Valori sau alte instituţii financiare recunoscute”, a subliniat Burduja.

Ministerul Energiei, în colaborare cu companiile de stat din sectorul energetic și alte instituții relevante, monitorizează campaniile de dezinformare online pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a României. Sebastian Burduja spune că vor fi luate măsuri rapide și că organele de urmărire penală dispun de cadrul legal necesar pentru a identifica astfel de infracțiuni.