30.3 C
București
luni, iulie 22, 2024

Energie – TABEL Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, după ce OMV Petrom a ieftinit dieselul – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, la 24 de bani pe litru, după ce în luna noiembrie a anului trecut ajunsese și la 75 de bani pe litru...

Prețul unui litru de motorină standard este în prezent de 7,37-7,40 lei/l în stațiile Petrom din capitală, în timp ce cel al benzinei standard este de 7,08-7,15 lei/l.

Așa se face că în stația OMV de pe Șoseaua Chitilei, de exemplu, diferența dintre prețurilor celor 2 tipuri de carburanți a ajuna la 24 de bani/l, iar la cea Petrom din Băneasa la 25 de bani/l.

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât sub 25 de bani/l, cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, după ce liderul pieței, OMV Petrom, a decis joi după-amiaza să reducă cu 3 bani/l prețul combustibilului diesel, lăsând prețul benzinei neschimbat, conform analizei Profit.ro.

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, la 24 de bani pe litru, după ce în luna noiembrie a anului trecut ajunsese și la 75 de bani pe litru.

Prețul unui litru de motorină standard este în prezent de 7,37-7,40 lei/l în stațiile Petrom din capitală, în timp ce cel al benzinei standard este de 7,08-7,15 lei/l. În stațiile OMV motorina costă 7,45-7,48 lei/l, iar benzina 7,20-7,24 lei/l.

Așa se face că în stația OMV de pe Șoseaua Chitilei, de exemplu, diferența dintre prețurilor celor 2 tipuri de carburanți a ajuna la 24 de bani/l, iar la cea Petrom din Băneasa la 25 de bani/l.

Tot 24 de bani este diferența de preț și în majoritatea stațiilor MOL și Rompetrol. Cel mai mare ecart între cele 2 prețuri este înregistrat în stațiile Lukoil, unde ajunge la 30 de bani/l.

Așa cum ne-au obișnuit, în orele următoare și companiile concurente, MOL, Rompetrol și Lukoil, vor efectua probabil o mișcare de preț similară.

TABEL Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, după ce OMV Petrom a ieftinit dieselul

La începutul lunii august 2023, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei, după care, în urma evoluției cererii sezoniere, atât locale, cât și continentale și regionale, în luna noiembrie, diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins un maxim de peste 75 de bani/l.

În urmă cu 2 ani, însă, în luna octombrie 2022, aceasta se situase și la peste 1,5 lei/l.

TABEL Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, după ce OMV Petrom a ieftinit dieselul

Ultima dată când diferența dintre prețurile celor 2 tipuri de carburanți s-a situat sub 25 de bani/l a fost la finalul lunii august a anului trecut.

Evoluția prețurilor carburanților din ultimele 8 luni în stațiile din capitală

Evoluția prețurilor carburanților din ultimele 8 luni în stațiile din capitală

Cotațiile țițeiului Brent se situează marți dimineață în aptopierea celui mai înalt nivel din ultimele 5 luni, la puțin peste 87 dolari/baril.

Evoluția prețurilor la benzină și motorină din ultimul an

Evoluția prețurilor la benzină și motorină din ultimul an

Prețurile petrolului au crescut de la începutul acestei săptămâni, în timp ce guvernul rus a ordonat producătorilor săi să reducă producția în conformitate cu angajamentele asumate la OPEC+, iar ostilitățile dintre Rusia și Ucraina continuă să lovească sectorul energetic.

Ambele benchmark-uriinternaționale au crescut constant în acest an, Brentul fiind în urcare cu aproape 11% și WTI cu aproximativ 12,5%.

Prețurile sunt susținute și de așteptările că ratele dobânzilor din marile economii vor scădea până în vară.

În plus, România, ca și celelalte state europene, este importatoare netă de motorină.

Cererea sezonieră de motorină este mai ridicată iarna, când combustibilul diesel este utilizat și în alte scopuri (încălzire, generatoare etc) în spcial de către vecinii ucraineni, care importă motorină prin România.

Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultimele 3 luni

Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultimele 3 luni

Profit.ro a anunțat că volumele intrărilor de motorină în porturile României au scăzut în februarie cu 14%, la 303 mii tone, ca urmare a scăderii cererii sezoniere autohtone, dar și ucrainene.

Reducerea volumelor este rezultatul cererii sezoniere scăzute din România și al unei diminuări a livrărilor de motorină către Ucraina, susține grupul de consultanță ucrainean A-95.

În februarie, companiile românești au livrat 101 mii tone de motorină Ucrainei, cu 28 mii tone sub volumele din ianuarie.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!