25.7 C
București
luni, iulie 22, 2024

Servicii profesionale – Transparența salarială devine obligatorie în anunțurile de angajare din România – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Expresiile vagi precum “salariu motivant” nu vor mai fi acceptate în anunțurile de angajare din România, datorită noilor directive ale Uniunii Europene.

Acestea impun companiilor românești să ajusteze grila salarială și să se conformeze noilor reglementări europene într-un termen de doi ani.

Potrivit datelor furnizate de una dintre cele mai mari platforme de recrutare din țară, peste 40% din anunțurile de angajare deja afișează salariul explicit.

Expresiile vagi precum “salariu motivant” nu vor mai fi acceptate în anunțurile de angajare din România, datorită noilor directive ale Uniunii Europene. Acestea impun companiilor românești să ajusteze grila salarială și să se conformeze noilor reglementări europene într-un termen de doi ani.

Potrivit datelor furnizate de una dintre cele mai mari platforme de recrutare din țară, peste 40% din anunțurile de angajare deja afișează salariul explicit.

Aproape o treime din cele peste 25.000 de oferte disponibile pe această platformă mizează pe transparență, cu accent pe domenii precum HoReCa, turism sau transporturi. Tot mai mult, transparența salarială își face loc și în sectoare în continuă dezvoltare precum IT, PR sau call-center, unde salariul la vedere devine un criteriu important în procesul de recrutare.

Această schimbare vine ca un răspuns la necesitatea de a face diferența în piața muncii. Angajatorii sunt acum obligați de noua lege europeană să stabilească criterii clare și obiective pentru stabilirea salariilor. Acest lucru reprezintă un progres semnificativ în direcția unei piețe a muncii mai echitabile și mai transparente.

Se așteaptă ca numărul joburilor cu salariul la vedere să crească în următorii ani, pe măsură ce companiile se adaptează la noile reglementări europene. În plus, legislația europeană impune și egalitatea salarială între sexe, asigurând că bărbații și femeile care ocupă aceleași poziții vor fi plătiți la fel.

Această mișcare către transparența salarială nu numai că aduce beneficii evidente pentru angajați, dar și pentru angajatori. Acest lucru poate contribui la creșterea încrederii în cadrul organizațiilor, la o mai mare loialitate a angajaților și la o cultură de muncă mai sănătoasă și mai echilibrată.

În concluzie, transparența salarială nu este doar o schimbare necesară, ci și una benefică pentru toți cei implicați. Această mișcare către o piață a muncii mai echitabilă și mai transparentă reprezintă un pas înainte pentru societatea românească în ansamblu.

Antoaneta Sergiu, magazioner, spune că este o inițiativă care trebuia luată de mult. “Noi, cei care ne căutăm un loc de muncă, suntem sătui de anunțurile de angajare în care se specifică doar faptul că salariul este motivant. “Treci de primul interviu, unde nici acolo nu ți se spune concret ce leafă vei primi, și ajungi, într-un final, să vezi că acel <motivant> este total demotivant. Pe noi ne interesează salariul net pe care ți-l oferă angajatorul, pentru 8 ore de muncă, pentru 5 zile pe săptămână. Când de fapt, în realitate, pentru a ajunge la un venit cât de cât ok trebuie să lucrezi 10 ore, plus sâmbăta. Că dacă ai nu știu ce rezultate e posibil să mai iei un bonus de x la sută. Dar nimic nu e cert. Sper ca această obligativitate să nu fie și asta fentată românește și să vedem menționate salariile cu un minimum și un maximum, care iar nu o să reflectă realitatea”, spune Antoaneta.

Ce spun specialiștii în resurse umane

Corina Neagu, fondator DARE Development Advice & REsources, Trainer şi HR Consultant, este de părere că această măsură este una benefică. “Cred că e cazul ca România să învețe ce înseamnă munca, respectul pentru muncă și respectul pentru om. Relațiile sănătoase se bazează pe încredere, iar încrederea vine din onestitate. De ce am ascunde grilele salariale, de ce nu am digitaliza sistemele? Haideți să nu ne mai dăm cu stângu-n dreptul și să începem să acționăm corect, nu să continuăm să fentăm pe unde se poate. Că nu se mai poate! Transparentizarea salariilor există în multe țări civilizate de ani de zile, iar oamenii sunt obișnuiți cu asta. Este un proces cu care avem nevoie să lucrăm. Va fi dificil, dar nu imposibil, căci vorbim de schimbarea mentalității”, este de părere specialista.

foto: freepik.com


Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (revistacariere.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!