0.2 C
București
joi, martie 30, 2023

Energie – Transelectrica pune bazele dezvoltării unui Centru Operațional de Securitate propriu cu o investiție americană în valoare totală de 2,7 milioane de dolari – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice a semnat un Acord de Grant în valoare de circa 1,1 milioane de dolari cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii (USTDA)...

Demersurile premergătoare pentru obținerea finanțării din partea USTDA au fost făcute, în 2021, de către compania americană Pythia (în calitate de prestator de servicii) alături de compania americană Fortinet (furnizor de licențe și produse software de securitate)...

De asemenea, pentru întreaga desfășurare a acestui proiect, Fortinet, în calitate de subcontractor, va contribui cu circa 1,6 milioane de dolari, sumă ce reprezintă contravaloarea utilizării sistemelor de securitate pe care compania americană le va pune la dispoziție pentru proiectul-pilot, timp de un an de zile.

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice a semnat un Acord de Grant în valoare de circa 1,1 milioane de dolari cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii (USTDA), constituirea unui Centru Operațional de Securitate al Companiei. Proiectul pe care Transelectrica îl va implementa cu sprijinul partenerilor americani presupune realizarea unui studiu de fezabilitate și a unui proiect-pilot care să testeze și valideze soluții de hardware și software pentru adoptarea unui model eficient de îmbunătățire a securității cibernetice. Demersurile premergătoare pentru obținerea finanțării din partea USTDA au fost făcute, în 2021, de către compania americană Pythia (în calitate de prestator de servicii) alături de compania americană Fortinet (furnizor de licențe și produse software de securitate), care au elaborat împreună cu Transelectrica SA (în calitate de beneficiar),  documentația de fundamentare a deciziei de acordare a Grantului în valoare de circa 1,1 milioane de dolari. De asemenea, pentru întreaga desfășurare a acestui proiect, Fortinet, în calitate de subcontractor, va contribui cu circa 1,6 milioane de dolari, sumă ce reprezintă contravaloarea utilizării sistemelor de securitate pe care compania americană le va pune la dispoziție pentru proiectul-pilot, timp de un an de zile. Astfel, valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 2,7 milioane de dolari.

Colaborarea româno-americană pentru implementarea acestui proiect a fost marcată în cadrul unei ceremonii oficiale găzduite de Transelectrica, în prezența reprezentanților de nivel înalt al Guvernului Statelor Unite ale Americii în România, precum și a firmelor implicate în consorțiu.

„Apreciem susținerea activă a partenerilor americani în demersurile noastre de consolidare a securității cibernetice, o componentă fundamentală a tranziției energetice. Avem convingerea că rezultatele colaborării vor aduce un plus considerabil de valoare, atât la nivel de expertiză, cât mai ales la nivel de procese și eforturi de răspuns la riscurile cibernetice în domeniul energiei. Securitatea cibernetică a sistemului național de transport al energiei electrice reprezintă una dintre cele mai importante priorități ale Transelectrica. Într-un context al evoluției amenințărilor cibernetice este indispensabilă eficientizarea întregului proces de prevenire și apărare împotriva potențialelor pericole și atacuri cibernetice, prin dezvoltarea unor noi instrumente de securitate și resurse specializate. De asemenea, în acord cu Directiva NIS care prevede măsuri eficiente pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice în Uniunea Europeană, Transelectrica își dezvoltă strategia în domeniul securității cibernetice prin demersuri și soluții integrate care vor asigura desfășurarea activității Operatorului Național de Transport și Sistem din România în condiții optime de siguranță, atât la nivel intern, cât și în plan extern, în relația cu ceilalți operatori de transport si de sistem”, a declarat Gabriel Andronache, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

„România își consolidează sectorul energetic prin investiții strategice în domenii precum securitatea cibernetică. Acest studiu și acest proiect-pilot vor sprijini eforturile Transelectrica de a optimiza implementarea de soluții inovatoare specifice nevoilor sale”, a declarat Enoh T. Ebong, directorul USTDA. ”Acest proiect este, de asemenea, un bun exemplu al rolului de catalizator pe care USTDA îl joacă în facilitarea parteneriatelor între industria americană și sponsorii de proiecte din străinătate”, a adăugat oficialul Statelor Unite ale Americii.

Înființarea unui Centru Operațional de Securitate la nivelul Transelectrica, companie strategică de interes național, va fi un mecanism dinamic esențial de răspuns la amenințările  cibernetice și va contribui la creșterea nivelului de securitate al Companiei, prevenind și tratând prin sisteme de securitate avansate, potențialele incidente de securitate cibernetică.

CNTEE Transelectrica SA este Operatorul de Transport și de Sistem național, îndeplinind  un rol fundamental în lanțul valoric al energiei electrice și în asigurarea schimbului informațional cu ceilalți Operatori de Transport și de Sistem pentru Energie Electrică din Rețeaua Europeană. În acest sens, prin implementarea proiectului finanțat de către cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii și compania americană Pythia International Inc., pentru bazele dezvoltării unui Centru Operațional de Securitate, Transelectrica urmează parcursul de aliniere la noile concepte și standarde de securitate cibernetică.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!