FacebookTwitterLinkedIn

Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a obţinut o finanţare de 56,2 milioane de euro prin componenta REPowerEU a PNRR, recent aprobatã de Consiliul Uniunii Europene. Cu acești bani se vor finanța trei proiecte de investiţii: instalarea de centrale fotovoltaice şi instalaţii de stocare în 29 de staţii electrice, retehnologizarea filialei SMART SA şi optimizarea reţelei de comunicaţii gestionate de filiala Teletrans şi crearea unui centru de date.

Translectrica: „Obiectivul investiţiei finanţate prin REPowerEU este de a creşte flexibilitatea şi de a soluţiona blocajele din reţeaua de electricitate pentru accelerarea integrãrii capacitãţilor suplimentare de energie regenerabilã şi pentru creşterea gradului de rezilienţã a reţelei, consolidând, în acelaşi timp, securitatea ciberneticã printr-o mai bunã capacitate de reacţie la atacurile cibernetice”, conform News.ro.

Investiţia totalã aprobată se ridică la 56.237.200 de euro şi constã în trei sub-investiţii:

1. „Instalarea de centrale fotovoltaice (CEF) şi instalaţii de stocare a energiei electrice destinate alimentãrii serviciilor interne instalate în staţiile CNTEE Transelectrica SA”, cu o alocare de 29.557.000 de euro. Aceastã sub-investiţie constã în montarea în 29 de staţii electrice de transformare din totalul de 81 de staţii din reţeaua electricã de transport a unor instalaţii de producere a energiei electrice prin centrale fotovoltaice.

2. „Retehnologizarea SMART SA – filiala CNTEE Transelectrica SA”, cu o alocare de 18.240.000 de euro. Aceastã sub-investiţie urmãreşte dotarea SMART SA cu echipamente şi utilaje de ultimã generaţie cu tehnologie curatã, pentru asigurarea unor servicii de mentenanţã la cele mai înalte standarde, pretabile pentru un operator de transport şi sistem, precum şi digitalizarea serviciilor de mentenanţã oferite infrastructurii energetice naţionale, prin implementarea şi dezvoltarea de soluţii software.

3. „Optimizarea reţelei de comunicaţii şi crearea unui centru de date – Teletrans SA, filiala CNTEE Transelectrica SA”, cu o alocare de 8.440.000 de euro.