11.1 C
București
duminică, martie 26, 2023

Energie – Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz au semnat declarația privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale din Marea Neagră – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Nicolae Ciucă a spus că semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podişor şi pentru decizia finală de investiţii estimată la 4 miliarde de euro, aşteptată în vara acestui an.

Semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podișor și pentru decizia finală de investiții estimată la 4 miliarde de euro, așteptată în vara acestui an.

Cererile au fost analizate în conformitate cu prevederile ,,Procedurii privind rezervarea de capacitate incrementală în Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale prin derularea proceselor de capacitate incrementală având ca obiect puncte de intrare/ieşire în/din Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale...

Ion Sterian, directorul general Transgaz, Christina Verchere, directorul OMV Petrom, și Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz, au semnat declarația privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale. Este vorba de contractele de rezervare de capacitate de intrare-ieșire din SNT în punctul Tuzla a gazelor din perimetrul Neptun Deep.

Declarația a fost semnată în prezența premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei Virgil Popescu, a șefului SGG Marian Neacșu și a șefului OMV Alfred Stern.

Nicolae Ciucă a spus că semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podişor şi pentru decizia finală de investiţii estimată la 4 miliarde de euro, aşteptată în vara acestui an.

Premierul a precizat: “Facem astăzi un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră, în perimetrul Neptun Deep.

Semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podișor și pentru decizia finală de investiții estimată la 4 miliarde de euro, așteptată în vara acestui an. Cu toții ne dorim ca acest proiect de o importanță strategică pentru România să avanseze, iar exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil.

Avem în vigoare legea offshore, un cadru favorabil investițiilor în energie, și pregătim, iată, dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor ce vor fi valorificate din Marea Neagră.
Documentul ce tocmai a fost parafat are în vedere construirea unei conducte de transport gaze naturale pe direcția Tuzla–Podișor, cu o lungime de peste 300 de kilometri. Estimată la 500 de milioane de euro, această investiție va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podișor, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul național de transport și să ajungă astfel la operatorii economici și la gospodăriile din localitățile racordate la sistem.

Un alt beneficiu al acestui proiect este legătura pe care o va face între sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical din care face parte și conducta BRUA. La nivelul Guvernului, am făcut toate pregătirile necesare ca acest lucru să se întâmple. Compania Transgaz a semnat contractul de execuție, lucrările urmând a fi demarate după luarea deciziei finale de investiție de către concesionarii de perimetre offshore din Marea Neagră.

Preocuparea pentru creșterea securității energetice a României și pentru asigurarea energiei la costuri accesibile cetățenilor și mediului de afaceri a fost un obiectiv extrem de important al guvernului. Am disponibilizat resurse naționale și europene, am încurajat investiții pentru creșterea capacității de producție și dezvoltarea infrastructurii de transport a energiei. Am promovat soluții pentru diversificarea mix-ului energetic, prin dezvoltarea de noi proiecte în domeniul energiei regenerabile – solar, eolian onshore şi offshore, hidro, hidrogen – precum şi accelerarea proiectelor de reactoare nucleare de mici dimensiuni, investiții în unitățile 3 și 4 de la CNE Cernavodă, retehnologizarea Unității 1 de la aceeași centrală, dar și proiectul Instalației de Detritiere de la Cernavodă.

Acordăm atenția cuvenită tranziţiei energetice şi atingerii obiectivelor privind schimbările climatice. Este necesar ca acest proces să fie susţinut de măsuri flexibile şi adaptate corespunzător pentru a îndeplini obiectivele de decarbonizare, pe de o parte, şi pentru a oferi suficientă protecţie consumatorilor, în special celor vulnerabili, pe de altă parte.
În perioada imediat următoare, punem în transparență proiectele finanțate prin Planul REPowerEU, cu o alocare disponibilă României de aproximativ 1,4 miliarde de euro. Pregătim investiții pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de transport a energiei, dar și pentru creșterea producției de energie, îndeosebi din surse regenerabile.
Există toate premisele ca România să ajungă producător de panouri fotovoltaice la nivel european. Am avut consultări cu investitori din acest domeniu și m-a bucurat intenția lor de a dezvolta proiecte importante în domeniul tehnologiilor de producere și stocare a energiei verzi. Sunt în concordanță cu obiectivele Guvernului de a facilita accesul cât mai multor locuințe și instituții publice la energia curată produsă la un cost cât mai mic, motiv pentru care am dublat bugetul în acest an la Programul Casa verde.
Ceea ce am reușit să facem în acest domeniu în ultimul an, dovedește că România are resursele, forța de muncă și potențialul să performeze în sectorul energetic. Și aceasta este direcția susținută ferm la nivelul Guvernului.
Urez Transgaz să aibă succes în realizarea gazoductului, și, de asemenea, OMV-Petrom și Romgaz să anunțe cât mai curând posibil începerea exploatării în perimetrul offshore Neptun Deep!”

Pe 8 martie, Transgaz a anunțat că procesul de rezervare de capacitate incrementală în punctul de intrare/ieșire în/din SNT, preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, jud. Constanța – Etapa Angajantă, s-a încheiat cu succes. 

În cadrul Etapei Angajante a procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din Sistemul Național de Transport Gaze Naturale (SNT) preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, jud. Constanța, desfășurată în perioada 06.02.2023 – 23.02.2023, Transgaz a primit cereri angajante de capacitate incrementală pentru acest punct, atât pentru direcția de intrare cât și pentru direcția de ieșire din SNT.  Cererile au fost analizate în conformitate cu prevederile ,,Procedurii privind rezervarea de capacitate incrementală în Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale prin derularea proceselor de capacitate incrementală având ca obiect puncte de intrare/ieşire în/din Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale, altele decât punctele de interconectare, ce urmează a fi create/dezvoltate prin intermediul proiectelor incluse în planurile de investiţii şi dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale pentru următorii 10 ani” avizată prin Avizul ANRE nr. 13/2017.

În cadrul analizei efectuate de SNTGN Transgaz SA s-a constatat că a fost atins pragul minim de capacitate menționat în documentația aferentă Etapei angajante a Procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT Tuzla. Valoarea cumulată pe toată perioada ofertată a capacității alocate este de 1.323.920.520 MWh, mai mare decât pragul minim de 1.323.743.050 MWh. Valoarea cumulată a angajamentelor solicitanților desemnați câștigători este de 2.819.621.116,80 lei, cu 378.012,80 lei mai mare decât valoarea actuală a creșterii estimate a venitului permis, asociată capacității incrementale oferite in cadrul acestei proceduri (2.819.243.104 lei).

 

Transgaz: Procesul de rezervare de capacitate incrementală în punctul de intrare/ieșire în/din SNT, preconizat a fi creat în zona Tuzla, s-a încheiat cu succes

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!