7 C
București
marți, martie 28, 2023

Energie – UPDATE Comisiile Senatului au respins în cele din urmă la vot profitul OPCOM de 10% din mecanismul centralizat de achiziție de energie electrică la preț reglementat – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Comisiile Senatului au respins în cele din urmă la vot amendamentul la legislația în vigoare potrivit căruia OPCOM, operatorul bursei românești de energie electrică, societate controlată de Transelectrica, urma să poată obține o marjă de profit de maximum 10% din valoarea costurilor suportate cu organizarea mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică la preț reglementat de 450 lei/MWh, prin impunerea de tarife și comisioane vânzătorilor și cumpărătorilor participanți la mecanism.

″Pentru activitățile și serviciile desfășurate, OPCOM are dreptul să perceapă participanților la piață tarife/comisioane la nivelul costurilor înregistrate prin organizarea mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică, la care se poate adăuga o marjă de cel mult 10% din valoarea acestor costuri...

Comisiile Senatului au respins în cele din urmă la vot amendamentul la legislația în vigoare potrivit căruia OPCOM, operatorul bursei românești de energie electrică, societate controlată de Transelectrica, urma să poată obține o marjă de profit de maximum 10% din valoarea costurilor suportate cu organizarea mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică la preț reglementat de 450 lei/MWh, prin impunerea de tarife și comisioane vânzătorilor și cumpărătorilor participanți la mecanism.

În prezent, forma în vigoare a OUG prin care a fost instituit mecanismul stipulează doar că, ″Pentru activitățile și serviciile desfășurate, OPCOM are dreptul să perceapă participanților la piață tarife/comisioane la nivelul costurilor înregistrate prin organizarea mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică″.

Senatorii din comisiile raportoare la proiectul legii de aprobare a OUG au introdus mai multe amendamente în ordonanță, care vor fi ulterior supuse votului plenului Senatului, ce are calitatea de primă cameră sesizată.

Pentru activitățile și serviciile desfășurate, OPCOM are dreptul să perceapă participanților la piață tarife/comisioane la nivelul costurilor înregistrate prin organizarea mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică, la care se poate adăuga o marjă de cel mult 10% din valoarea acestor costuri. În situațiile excepționale (…) în care prin dezechilibrele create de participanții la piață sunt generate costuri suplimentare, acestea vor fi incluse în tarifele percepute de OPCOM pentru organizarea mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică″, a fost varianta inițială de amendament propusă de senatori din coaliția de guvernare.

Votul asupra acestui amendament a fost unul controversat, cei care l-au propus susținând că a întrunit suficiente voturi pentru a fi admis, însă după discuții în contradictoriu, în cele din urmă, s-a constatat că a fost respins.

″A fost eliminat amendamentul prin care OPCOM obținea un profit de maxim 10% din valoarea costurilor suportate. După ce am făcut apel la regulament, s-au convins ca a căzut la vot″, a declarat, pentru Profit.ro, senatorul PNL Sorin Bumb.

Astfel, în raportul final al comisiilor se regăsește numai amendamentul potrivit căruia ″În situațiile excepționale (…) în care prin dezechilibrele create de participanții la piață sunt generate costuri suplimentare, acestea vor fi incluse în tarifele percepute de OPCOM pentru organizarea mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică″.

Situațiile excepționale menționate sunt acelea în care vânzătorii și cumpărătorii obligați să participe la mecanismul de achiziție centralizată nu semnează contractele-cadru cu OPCOM aferente acestuia sau nu mai îndeplinesc condițiile legale de participare la mecanism, de exemplu le expiră sau li se retrage licența sau nu depun garanții financiare suficiente, la nivelul obligațiilor de vânzare sau cumpărare stabilite prin mecanism.

Mecanismul de achiziție centralizată se va aplica de la 1 ianuarie 2023 până pe 31 martie 2025. În baza sa, OPCOM va cumpăra energie de la unii producători, cu preț fix reglementat de 450 lei/MWh, și o va vinde la același preț furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, operatorului de transport Transelectrica și operatorilor de distribuție.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!