34.7 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024

Energie – VIDEO Contractul pentru retehnologizarea Hidrocentralei Vidraru, investiție de peste 200 de milioane de euro – semnat. Unul dintre cele mai emblematice obiective hidroenergetice din România – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Profit.ro a anunțat anterior că Hidroelectrica primit din nou o singură ofertă, la cea de-a șasea tentativă consecutivă din ultimii ani 8 ani de a contracta retehnologizarea amenajării hidroenergetice (AHE) Vidraru, cu putere instalată de 220 MW, una dintre cele mai importante centrale de producție de electricitate din România, după ce cele 5 proceduri de achiziție anterioare, organizate din 2016 încoace, au eșuat, de cele mai multe ori din cauza neconformității ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini.

Contractul pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru, investiție de peste 200 de milioane de euro, a fost semnat în județul Argeș, în prezența premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Evenimente

25 iulie – Maraton Medika TV – Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie – Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

că Hidroelectrica primit din nou o singură ofertă, la cea de-a șasea tentativă consecutivă din ultimii ani 8 ani de a contracta retehnologizarea amenajării hidroenergetice (AHE) Vidraru, cu putere instalată de 220 MW, una dintre cele mai importante centrale de producție de electricitate din România, după ce cele 5 proceduri de achiziție anterioare, organizate din 2016 încoace, au eșuat, de cele mai multe ori din cauza neconformității ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini.

„Privesc cu multă încredere în viitor, pentru că niciodată în istoria sa modernă România nu a investit și nu a construit într-un ritm mai susținut ca acum. Sunt zeci de miliarde de euro investiți în tot ceea ce înseamnă infrastructuri critice de transport, energie, sănătate și în IT, iar investiția de azi, de retehnologizarea și amenajarea hidrotehnicii de la Vidraru, de peste 200 de milioane de euro, este unul dintre obiectivele esențiale pentru sistemul nostru energetic. Această investiție ne va permite să modernizăm această capodoperă a ingineriei românești, să putem obține energie verde într-un mod și mai eficient pe termen lung”, a declarat premierul Ciolacu la Hidrocentrala Vidraru.

Ministrul Energiei a subliniat, la rândul său, importanța retehnologizării unui obiectiv energetic strategic.

„Vreau să vă felicit că ați reușit semnarea acestui contract, a șasea oară a fost cu noroc, deci a șasea licitație s-a atribuit (…). De asemenea, vineri a fost un an de la listarea Hidroelectrica, un moment foarte important (…). Cred că ceea ce s-a întâmplat aici, și în anii ’60 și ceea ce dumneavoastră ați reușit acum, dacă ar fi să caracterizez printr-un singur cuvânt, ar fi asumare (…). V-ați asumat să înaintați cu acest proiect, pentru că prea mulți ani de zile lucrurile nu s-au făcut, pentru că întotdeauna e mai simplu să spui ‘nu se poate'”, a spus Sebastian Burduja.

„După 58 de ani de funcționare a acestei centrale, una dintre principalele centrale prin care facem echilibrarea de sistem (…), se semnează primul contract de retehnologizare. (…) Responsabilitatea noastră este să construim ceva și cred că cea mai mare mândrie a noastră este să lăsăm ceva în urmă”, a afirmat și Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

La ceremonia de semnare a contractului a asistat și ambasadoarea Croației la București, Marija Kapitanovic, în procesul de retehnologizare urmând să fie implicată și o companie croată.

„Este un eveniment important pentru sectorul energetic românesc, dar și pentru relațiile bilaterale dintre România și Croația. Koncar, compania implicată în proiect (…), reprezintă excelența în sectorul energetic”, a spus ambasadoarea.

Potrivit sursei citate, AHE Vidraru este unul dintre cele mai emblematice obiective hidroenergetice din România iar centrala, cu o putere instalată de 220 MW, joacă un rol important pentru Sistemul Energetic Național.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe data de 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 de metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane metri cubi, din care 320 milioane metri cubi reprezintă volumul util.

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh.

Până la procedura actuală, Hidroelectrica a realizat, începând cu anul 2016, alte cinci procese de achiziție pentru retehnologizarea centralei hidroelectrice Vidraru, cauza principală a neatribuirii acestora fiind neconformitatea ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini, precizează compania.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Național. Compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. În plus, deține un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW și o cotă de 13,09% din piața de furnizare.

Hidroelectrica a lansat în februarie o nouă procedură de licitație pentru retehnologizarea Vidraru, valoarea totală a contractului fiind estimată anterior la 188,71 milioane euro plus TVA, cu 30% mai mare decât cea de la precedenta încercare, demarată în 2023, de 145,637 milioane euro plus TVA.

La cea de dinainte, inițiată în 2020 și anulată la începutul lui 2022, contractul fusese estimat la o valoare totală de numai circa 87 milioane euro plus TVA.

Acum, contractul a fost semnat la valoarea de 188.382.020,89 euro fără TVA. AHE Vidraru este unul dintre cele mai emblematice obiective hidroenergetice din România, iar centrala, cu o putere instalată de 220 MW, joacă un rol deosebit de important pentru sistemul energetic national (SEN), deoarece participă și la reglajul putere-frecvență, asigurând totodată servicii de sistem.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri.

Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util.

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh.

Termenul limită inițial de depunere a ofertelor a fost 2 aprilie 2024, acesta fiind prelungit ulterior până pe 9 mai.

SIngura ofertă depusă a venit de la consorțiul Electromontaj – Koncar Engineering-Butan Grup, care a fost ofertant unic și la licitația Vidraru de anul trecut.

Compania românească Electromontaj, liderul asocierii, este unul dintre cei mai mari și mai vechi constructori de obiective energetice din România, fiind controlată indirect de familia omului de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat-Crișana. Electromontaj a preluat în 2022 societatea Hidroconstrucția, specializată în lucrări hidroenergetice și hidrotehnice la suprafață și în subteran.

Din consorțiu mai face parte parte ca ofertant compania croată Koncar Engineering, specializată în lucrări de inginerie energetică și feroviară, precum și în automatizări.

Subcontractant este firma românească Butan Grup, controlată și condusă de Octav și Viorel Butan, care face proiectare, fabricație, montaj și punere în funcțiune de instalații de ridicat.

Retehnologizarea amenajării Vidraru a fost considerată prioritară de către Hidroelectrica încă din 2014, fiind unul dintre cele mai importante proiecte din portofoliul companiei, inclus și în planul de afaceri pentru perioada 2020-2024.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util.

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.și cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!