12 C
București
luni, octombrie 14, 2024

Fonduri Europene – A scăzut interesul antreprenorilor IMM pentru accesarea fondurilor europene (studiu CNIPMMR) – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a atras atenția, joi, că a scăzut proporția antreprenorilor IMM care intenționează să atragă fonduri europene, în anul 2023, comparativ cu 2022, potrivit unui studiu realizat de confederația patronală.

Reamintesc public că Guvernul și-a asumat deschiderea în acest an a unui număr de 490 de call-uri în valoare de 36,8 miliarde de euro din fondurile europene din perioada de programare 2021-2027, dar, din păcate, până acum nu a deschis niciun call.

Așteptăm vești mai bune din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și schimbarea acestei abordări” - a declarat Jianu, la evenimentul de lansare a Cartei Albe a IMM 2023.

Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a atras atenția, joi, că a scăzut proporția antreprenorilor IMM care intenționează să atragă fonduri europene, în anul 2023, comparativ cu 2022, potrivit unui studiu realizat de confederația patronală.

„Atenție la o cifră îngrijorătoare: numai 5 din 10 antreprenori IMM intenționează să acceseze fonduri europene, față de 7 din 10, anul trecut. Această intenție nu cred că este o intenție reală, ci în sensul în care, dacă nu ai fonduri la care să aplici, sigur că scade și interesul și este o formă de răspuns versus numărul de apeluri de proiecte.

Reamintesc public că Guvernul și-a asumat deschiderea în acest an a unui număr de 490 de call-uri în valoare de 36,8 miliarde de euro din fondurile europene din perioada de programare 2021-2027, dar, din păcate, până acum nu a deschis niciun call. Așteptăm vești mai bune din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și schimbarea acestei abordări” – a declarat Jianu, la evenimentul de lansare a Cartei Albe a IMM 2023.

De asemenea, el a reluat un apel către guvernanți să nu modifice taxele existente în cursul anului 2023.

„Fiind o perioadă cu foarte multe zvonuri, trebuie să facem apel și la rațiune și la echilibru și să spunem că întotdeauna mediul de afaceri este un partener onest și că așteaptă aceeași onestitate și din partea statului și spunem că regulile trebuie respectate și să nu încercăm să le schimbăm în timpul jocului sau în timpul exercițiului fiscal.

Așteptăm o asumare a măsurilor însoțite de analize de impact și să putem și noi să venim cu analize și cu propriul feedback pe aceste tipuri de măsuri care sunt vizate în acestă perioadă și considerăm  că cheia o reprezintă consultarea partenerilor sociali. Guvernul trebuie să analizeze și să cântăreacă cu fparte multă atenție măsurile pe care le impune și mai ales conscințele lor, de natură economică, socială și politică” – a mai spus Florin Jianu.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de HotNews, în România ar urma să rămână doar două cote TVA – 9% și 19%, aspect stabilit de autorități cu Céline Gauer, director general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene care s-a aflat saptamana trecută în București.

„Am stabilit cu doamna Céline Gauer să fie 2 cote de TVA în România, presupun că din septembrie. O să rămână cultura, medicamente, proteze și alimente cu 9%. Și la sistemul hotelier rămâne 9% fiindcă așa este si in Bulgaria”, au declarat joi surse guvernamentale.

De asemenea, în sectorul construcțiilor, firmele vor fi obligate să majoreze salariul minim de la 4.000 la 4.500 de lei, cu reintroducerea contribuțiilor la sănătate (CASS) de 10% pentru lucrători.

Sunt în discuție și modificări privind impozitarea microîntreprinderilor, potrivit unor surse citate de Profit.ro. În prezent, firmele micro care au angajați și cu de afaceri de până la 500.000 de euro pe an plătesc impozit pe venit de 1%. Acum, guvernanții ar mai vrea să urce rata reală a impozitului pe venitul micro la 2%-2,5% prin introducerea unui indice de ajustare în funcție de profitul firmei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!