Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat joi instrucțiuni de înrolare a firmelor de construcții și de instalare de panouri solare în platforma PNRR, precum și perioadele celor 5 apeluri de proiecte, prin care, în final, populația va putea beneficia de anveloparea locuințelor și montarea de sisteme fotovoltaice, cu finanțări totale de 900 de milioane de euro, din bani europeni.
Până pe 15 noiembrie 2024 se mai pot înrola online pe platforma PNRR firmele de construcții și de instalare a panourilor fotovoltaice, pentru a putea participa apoi la apelurile C16 – I4 și I7, din cadrul componentei RepowerEU a PNRR.
Firmele pot consulta AICI instrucțiunile privind procesul de înrolare în platforma dedicată I4 și I7 – RePowerEU.
Ulterior, vor fi lansate cinci apeluri, cu calendare diferite, în funcție de categorii și tipuri de proiecte:
- I4 – componenta A: panouri solare și baterii pentru stocare destinate persoanelor vulnerabile. Perioada de depunere pentru firme este între 2 decembrie 2024 și 3 februarie 2025.
- I4 – componenta B: baterii pentru stocare destinate populației generale, inclusiv populației vulnerabile care deține panouri de cel puțin 3,75 kW (capacitate netă minimă de 3 kW). Dosarele vor fi depuse între 2 decembrie 2024 și 10 ianuarie 2025.
- I4 general: panouri solare și baterii pentru stocare destinate atât persoanelor vulnerabile, cât și populației generale, cu perioada de depunere după februarie 2025.
- I7 Axa I: anvelopare și panouri solare pentru persoanele vulnerabile. Depunerea dosarelor va avea loc între 2 decembrie 2024 și 3 februarie 2025.
- I7 Axa II: anvelopare pentru populația generală, cu depunerea dosarelor în trimestrul I 2025.
Informațiile privind documentația necesară, condițiile de accesare și criteriile tehnice pentru firme sunt prezentate în Ghidurile solicitantului actualizate la 16 octombrie 2024:
„Ghidul pentru I7 – Axa II este în curs de redactare și va fi disponibil în curând”, a precizat MIPE.
Elemente esențiale privind apelurile pentru C16 – I4 și I7:
– Beneficiarii finali ai fondurilor sunt persoane fizice care vor primi sprijin prin intermediul unor firme acreditate în domeniu. Firmele sunt responsabile de depunerea cererilor de finanțare către autoritatea de gestionare a fondurilor și se vor înrola pe platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home până la 15 noiembrie 2024, conform pașilor specifici. Până la sfârșitul lunii noiembrie 2024 vor fi validate firmele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, lista acestora fiind accesibilă pentru persoanele fizice, care nu se înscriu în platformă.
– Persoanele fizice beneficiare, inclusiv cele din categorii vulnerabile, vor avea acces la lista firmelor validate, publicată pe https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home și https://mfe.gov.ro/category/anunturi-pnrr/, și diseminată la Ghișeele Unice de Eficiență Energetică (GUEE) și autoritățile publice locale (APL). Lista completă a GUEE este disponibilă aici. GUEE vor sprijini persoanele vulnerabile în tot procesul.
– Persoanele vulnerabile sunt definite conform Legii nr. 226/2021. Lista actualizată la nivel național, bazată pe datele Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD), a fost transmisă Consiliilor Județene, care o vor distribui către GUEE și APL-uri. MIPE – CR I4/I7 nu are competențe privind actualizarea listei; persoanele interesate pot verifica la nivelul GUEE sau APL-urilor dacă sunt incluse. Persoanele cu diverse vulnerabilități, care nu se regăsesc pe listă, pot accesa componentele I4 – B, I4 – etapa II și I7 – Axa II.
Pentru a facilita procesarea rapidă a întrebărilor firmelor, legate de C16 – I4 și I7, MIPE a lansat adresa de contact helpdesk.repower@mfe.gov.ro, gestionată direct de entitatea responsabilă de implementarea acestor investiții.
„În acest context, vă recomandăm să trimiteți mesajele exclusiv la această adresă, evitând astfel redirecționări care pot duce la întârzieri în răspunsuri”- a menționat ministerul.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).