O companie din România controlată de un om de afaceri britanico-indian vrea să investească 150 milioane EUR (745 milioane lei) într-un parc fotovoltaic în județul Giurgiu.
Copper Beech Urban SRL din România planifică o investiție de 745 milioane lei, din care peste 74 milioane lei sunt asigurate printr-o finanțare prin PNRR, în dezvoltarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de peste 130 MW în Bucşani, judeţul Giurgiu, potrivit News.ro.
„Având în vedere că suma grantului este limitată la 15 milioane de euro, acest proiect de 130 MWe a primit o valoare unitară a grantului de aproximativ 115.000 de euro pe MW (de trei ori mai puţin decât ar primi un proiect fotovoltaic de 50 MWe)”, potrivit firmei.
Compania este controlată de Dinesh Dhamija, un om de afaceri britanico-indian, născut în Australia, rezident în Elveția, conform informațiilor de pe Termene.ro și Wikipedia. În vârstă de 73 de ani, el a fost europarlamentar din partea Partidului Liberal Democrat din Marea Britanie, în perioada 2019-2020, până când Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană.
Despre firma Copper Beech Urban SRL am mai scris recent pe StartupCafe.ro, când spuneam că în anul 2022 a avut venituri de 240.000 de lei și profit de 179.000 de lei și niciun angajat, conform datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor.
Copper Beech Urban Development este specializată în producţia de energie electrică şi este o subsidiară a Copper Beech Group.
„Parcul solar reprezintă prima fază a unui proiect mai amplu, având o capacitate cumulativă de 270 MWe şi o investiţie suplimentară de 820 de milioane de lei. Dorim să avem o capacitate totală de 270 MWe, prin intermediul căreia intenţionăm să aducem schimbări majore pe peisajul energetic din România şi să atingem o capacitate totală de aproape 1 GWe până în 2026. Această iniţiativă reiterează angajamentul nostru pe termen lung de a promova dezvoltarea energiei regenerabile în regiune. Principalul nostru obiectiv, la Copper Beech Urban Development, este de a contribui la atingerea obiectivelor europene privind reducerea emisiilor de carbon la zero net prin generarea de energie curată, construirea de parcuri solare şi promovarea iniţiativelor de producţie de hidrogen verde şi amoniac verde. Proiectul nostru va avea o contribuţie semnificativă la diversificarea mixului energetic al României şi la reducerea dependenţei de sursele de energie tradiţionale”, a declarat omul de afaceri britanic Dinesh Dhamija.
Parcul fotovoltaic din Bucşani este proiectat să aibă o capacitate instalată de aproximativ 130 MW și va acoperi o suprafaţă de 130 hectare. Se preconizează că centrala solară va avea o producţie anuală estimată de aproximativ 174 milioane de kilowatti-oră (kWh), ceea ce va fi suficient pentru a alimenta un număr semnificativ de gospodării şi a reduce emisiile de carbon cu 50.700 tone pe an.
–
Citește și:
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).