4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Fonduri Europene – Instalarea Tinerilor Fermieri – ultima oră. Schimbare majoră la regula de 24 de luni, la cererea AFF – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a făcut o modificare majoră la regula privind perioada de maxim 24 de luni de la instalarea ca șef de exploatație pentru potențialii beneficiari ai intervenției DR 30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri...

Deși perioada de 24 de luni rămâne valabilă, ea nu se mai aplică pentru acei fermieri care doar au primit cod de exploatație la APIA, dar nu au încasat subvenții sau alte măsuri de sprijin din fonduri europene...

În ceea ce privește eligibilitatea solicitanților care au deținut cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare terenuri și/sau animale, potrivit Fișei de evaluare generală a proiectului E1.2-DR 30: „Se verifică la APIA în Registrul unic de identificare dacă anterior datei înregistrării PFA-ului...

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a făcut o modificare majoră la regula privind perioada de maxim 24 de luni de la instalarea ca șef de exploatație pentru potențialii beneficiari ai intervenției DR 30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Deși perioada de 24 de luni rămâne valabilă, ea nu se mai aplică pentru acei fermieri care doar au primit cod de exploatație la APIA, dar nu au încasat subvenții sau alte măsuri de sprijin din fonduri europene.

”AFIR anunță că, având în vedere solicitările venite din partea potențialilor beneficiari ai intervenției DR 30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul PS 2023-2027, Direcția Generală Dezvoltare Rurală – AM PNDR – Autoritate de Management pentru PS 2023-2027 și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale consideră necesară emiterea unei clarificări cu privire la următoarele:

I. În ceea ce privește eligibilitatea solicitanților care au deținut cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare terenuri și/sau animale, potrivit Fișei de evaluare generală a proiectului E1.2-DR 30: „Se verifică la APIA în Registrul unic de identificare dacă anterior datei înregistrării PFA-ului, II-ului, IF-ului, SRL-ului, asociatul unic şi administratorul/ asociatul majoritar (50%+1 din acțiuni), nu a fost șef de exploatație, inclusiv ca persoană fizică sau persoană fizică autorizată conform OUG nr. 44/ 2008, cu modificările şi completările ulterioare, sau altă formă de organizare juridică, şi nu a beneficiat de niciun sprijin din fonduri europene FEGA şi/sau FEADR pentru activitatea agricolă, respectiv din PNDR 2014-2020, precum şi perioada de tranziţie 2021- 2022, în caz contrar solicitantul este deja instalat.

În situația în care din verificări se constată că responsabilul legal figurează cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare, cu terenuri şi/sau animale înregistrate în ANSVSA/ANZ/Registrul Agricol (în cazul păsărilor şi animalelor mici necrotaliate) acesta este eligibil dacă atât solicitantul cât şi terenurile şi animalele aferente exploatației nu au beneficiat vreodată de niciun sprijin din fonduri europene (inclusiv subvenția APIA) pentru activitatea agricolă, respectiv din PNDR 2014-2020, precum și perioada de tranziție 2021-2022, cu excepția consumului propriu.”

Astfel, cele 2 texte se vor înțelege în coroborare cu prevederile din Ghidul Solicitantului aferent DR 30 de la pagina 11 respectiv „Tânărul fermier poate deține baza de producție (suprafețe, animale, pasări şi familii de albine) în limita consumului propriu definit, cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare, cu condiția de a nu fi beneficiat de sprijin din FEGA sau FEADR.”

Prin urmare, solicitanții care figurează cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare, cu terenuri şi/sau animale înregistrate în ANSVSA/ANZ/Registrul Agricol (în cazul păsărilor şi animalelor mici necrotaliate) sunt eligibili dacă aceștia precum și terenurile şi animalele aferente exploatației acestora pentru care solicită sprijin nu au beneficiat vreodată de niciun sprijin din fonduri europene (inclusiv subvenția APIA) pentru activitatea agricolă, respectiv din PNDR 2014- 2020, precum și perioada de tranziție 2021-2022”, se arată în nota AFIR.

Modificările la perioada de 24 de luni, solicitate de AFF

Menționăm că modificarea privind cele 24 de luni a fost solicitată ministrului Agriculturii de către Asociația Forța Fermierilor care a semnalat că numeroși potențiali beneficiari ai DR 30 nu pot depune proiecte din cauză că unele ajutoare de minimis au fost acordate în anii trecuți prin APIA, astfel că acești fermieri au fost înregistrați și au primit cod de exploatație. Astfel, chiar dacă acești producători nu au încasat nicio subvenție de la APIA din fonduri europene, ei se aflau în imposibilitatea de a fi eligibili la DR 30 prin faptul că deși se instalau ca șefi de exploatație pentru prima dată ca persoane juridice, aceștia aveau deja un istoric în sistemul de la APIA.

De asemenea, AFIR anunță și alte două modificări privind condițiile de eligibilitate și de punctare a proiectelor depuse pentru DR 30:

  • O clarificare vine la criteriul de selecție 6.2 „Combaterea biologică a dăunătorilor/ polenizare biologică”. Aici A FOST ELIMINATĂ cerința ca minimum 10% din valoarea sprijinului să fie investită în acțiuni de combatere biologică a dăunătorilor/ polenizare biologică.
  • La criteriul de selecție 6.3 s-a corectat o eroare de editare, astfel că se consideră îndeplinit criteriul dacă prin Planul de afaceri sunt prevăzute investiții aferente economiei circulare SAU utilizarea energiei din surse regenerabile (ex. sisteme de încălzire care utilizează surse regenerabile precum: biomasă, pompe de căldură, energie solară etc.) SAU sisteme de irigare prin picurare independente energetic etc.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!