22 C
București
luni, iulie 22, 2024

Fonduri Europene – Sibiu: Un producător de ouă și-a făcut stație de ambalare, cu fonduri UE de 800.000 EUR – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Cooperativa agricolă Ovo Product, din localitatea sibiană Cristian, și-a construit o stație de sortare-ambalare-depozitare a ouălelor, printr-un proiect european în valoare totală de 1,15 milioane de euro, din care 811.000 de euro reprezintă fonduri nerambursabile.

Contractul de finanțare a fost încheiat în august 2019, iar investiția a fost fializată în decembrie 2022, a precizat, marți, AFIR, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro. Prezentat de agenția din subordinea Ministerului Agriculturii ca exemplu de bună practică, proiectul de investiții al cooperativei agricole a obținut finanțare pentru înființarea unei unități de colectare, recepție, depozitare, condiționare, sortare și ambalare ouă.

În acest scop, s-a construit o hală de producție de 1.322 mp și s-au achiziționat mai multe echipamente: o mașină de sortat ouă, două mașini de înfoliat, două imprimante input, patru output, trei mașini frigorifice și 252 de paleți.

Cooperativa agricolă Ovo Product, din localitatea sibiană Cristian, și-a construit o stație de sortare-ambalare-depozitare a ouălelor, printr-un proiect european în valoare totală de 1,15 milioane de euro, din care 811.000 de euro reprezintă fonduri nerambursabile.

Antreprenorii locali au accesat finanțarea prin Submăsura 4.2 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, gestionat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Contractul de finanțare a fost încheiat în august 2019, iar investiția a fost fializată în decembrie 2022, a precizat, marți, AFIR, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Prezentat de agenția din subordinea Ministerului Agriculturii ca exemplu de bună practică, proiectul de investiții al cooperativei agricole a obținut finanțare pentru înființarea unei unități de colectare, recepție, depozitare, condiționare, sortare și ambalare ouă.

Scopul investiției era de a colecta ouă de la membrii cooperatori și de la alți producători locali autorizați și de a asigura comercializarea acestora către consumatorii finali prin crearea unui lanț alimentar integrat.

În acest scop, s-a construit o hală de producție de 1.322 mp și s-au achiziționat mai multe echipamente: o mașină de sortat ouă, două mașini de înfoliat, două imprimante input, patru output, trei mașini frigorifice și 252 de paleți. Capacitatea existentă la momentul depunerii proiectului era de circa 57.000 ouă/ zi, iar cea realizată după implementarea proiectului este de 135.000 ouă/ zi. Cantitatea anuală de produse comercializate este de peste 38 de milioane de ouă pe an. În urma implementării proiectului, se vor comercializa 85% ouă ambalate și 15% ouă vrac. Investiția asigură o creștere considerabilă a producției, dar și un control mai bun al calității cu ajutorul echipamentelor performante și cu personal calificat.

„Am beneficiat de o finanțare nerambursabilă în procent de 70% prin PNDR pentru a înființa o stație de sortare, ambalare și depozitare ouă, proiect finalizat la sfârșitul anului 2022. Unitatea deservește membrii cooperatori și alți producători pe o rază de 200 de kilometri. Proiectul își propune să creeze un lanț alimentar, în special pentru acei producători care au nevoie de o desfacere mai facilă pe piață. Desfacerea produselor e o provocare, mai ales în țara noastră și implică zilnic multă muncă. Noi desfacem produsele în marile magazine naționale, cu care am colaborat bine. (…) Celorlalți producători le transmit să aibă curaj să încerce să acceseze fonduri europene, să aplice pentru proiecte pentru că lucrurile se simplifică atunci când beneficiezi de o finanțare nerambursabilă”, a declarat Alexander Graffius, reprezentantul legal al proiectului.

Cooperativa a raportat venituri de aproape 24 de milioane de lei și profit de 778.000 de lei, cu 16 salariați, anul trecut.

Submăsura 4.2 din PNDR 2014 – 2020 a avut o alocare de aproximativ 503 milioane de euro, iar antreprenorii din sectorul procesării au depuse proiecte însumând peste 802 milioane de euro.

În urma evaluării și selecției, AFIR a încheiat, prin PNDR 2014-2020, contracte de finanțare cu 604 procesatori, valoare totală a contractelor ajungând la 451,2 milioane de euro. Până în prezent, AFIR a plătit 252,6 milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor eligibile realizate de beneficiarii submăsurii 4.2.

„În programarea financiară pe care o deschidem începând din acest an, procesatorii vor avea la dispoziție fonduri nerambursabile prin intervențiile DR-22 (procesare agricolă) și prin DR-23 (produse alimentare și transformate), iar pentru procesare la nivelul fermei prin intervențiile DR-20 (exploatații zootehnice), DR-15 (exploatații pomicole), DR-30 (tineri fermieri)”, a precizat George Chiriță, directorul general al AFIR.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!