George Chiriță, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat un sprijin pentru micii fermieri cu o valoare maximă de 50.000 de euro per proiect, odată cu noul Plan Național Strategic (PNS).
Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR de astăzi, luni – 24 aprilie, șeful AFIR a menționat că linia directă de sprijin va fi disponibilă prin intervenția ”DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni”.
Sprijin pentru micii fermieri în noul PNS: 50.000 de euro/fermă
Mai mult directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a punctat că bugetul total se ridică la 108 milioane de euro, iar gradul de cofinanțare pentru fermele mici este de 85%.
”Pentru fermele mici avem o măsură dedicată, se numește intervenția DR-14, cu un buget de 108 milioane de euro, valoarea maximă este de 50.000 de euro per proiect. Este o creștere semnificativă pentru că în PNDR 2014-2020 era o valoare maximă de 15.000 de euro per proiect. A crescut de treiori și ceva suma. Intervenția este dedicată pentru gospodăriilor țărănești, micilor fermieri. (…) Gradul de cofinanțare pentru fermele mici este de 85%, deci au o intensitate peste media de 65%, doar 15% trebuie să aducă producătorul”, a spus George Chiriță, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în cadrul emisiunii Agrostrategia, ce poate fi urmărită de luni până joi, de la ora 10:00, la TVR1.
Cum se stabilește că o fermă este mică
Astfel, DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni – aduce producătorilor agricoli care dețin exploatații agricole cu o (SO) între 4.000 SO și 11.999 SO, finanțări europene de maxim 50.000 euro.
Amintim că fermierii care doresc să obțină finanțare nerambursabilă trebuie să își evalueze exploatația agricolă în funcție de coeficienții de producție standard (S.O) care corelează suprafețele cultivate și animalele deținute de valoarea economică a acestor active.
Astfel, dimensiunea fermei reprezintă suma tuturor S.O. pentru hectarele cultivate și animalele deținute.
Cea mai importantă este legată de dimensiunea exploatației, iar a doua este ca fermierul să fie persoană juridică.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).