FacebookTwitterLinkedIn

Creșterea fiscalizării microîntreprinderilor, care reprezintă 89% din companiile active în România, va determina în primul rând o majorare a prețurilor finale și o susținere a presiunilor inflaționiste, declară Andrei Diaconescu, co-CEO One United Properties, referindu-se la măsurile propuse de Guvern privind creșterea veniturilor bugetare prin supraimpozitarea companiilor private.

Reprezentantul unuia dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România consideră că măsurile propuse nu sunt oportune, mai ales dacă se ia în considerare potențialul pe care sectorul de construcții și tranzacții imobiliare îl are în economie. 

„Acest sector a fost cel mai mare și activ angajator din România în perioada 2019-2022, perioadă grav afectată de pandemia Covid-19 și războiul din Ucraina. Numărul locurilor de muncă din acest sector a crescut cu 25% doar în ultimii patru ani, ceea ce înseamnă, implicit, mai mulți bani la bugetul public. În această perioadă, contribuția la PIB a sectorului de construcții și tranzacții imobiliare a crescut de la 13% (2018) până la vârful de 14,5% (2020)”, precizează Diaconescu.

Cu toate acestea, el adaugă că, în contextul blocajului administrativ din București (care avea la momentul de vârf o contribuție de 34% în sector la nivel național) și pe fondul creșterii dobânzilor aferente creditelor ipotecare din cauza inflației maxime din ultimul deceniu, aportul construcțiilor la formarea PIB a scăzut de la 14,5% (2020) la 13% (2022). 

„Astfel, dacă aceste noi măsuri vor intra în vigoare, vom asista la o presiune în plus nu numai pe sectorul în sine și pe consumatorul final, ci și la o scădere a sumelor direcționate către bugetul public”, mai spune el. 

Din calculele One United Properties, majorarea TVA și a taxei de 5% aferente tranzacțiilor imobiliare nu face decât să crească presiunile asupra puterii de cumpărare a populației și să aibă un impact direct negativ asupra încasărilor la bugetul public. 

„Noi ne-am uitat împreună cu analiști economici specializați pe fiscalitate la tot acest context, iar din analiza noastră, ca urmare a măsurilor fiscale propuse, volumul afacerilor companiilor din construcții și dezvoltare / tranzacții imobiliare va scădea cu valori între 10-12%, ceea ce va duce la o scădere a veniturilor la bugetul public de aproximativ 7 miliarde de lei anual”, concluzionează Andrei Diaconescu.