-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Energie – Grupul MOL a obținut un profit operațional EBITDA de 1.125 milioane USD, în primul semestru – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În primele șase luni, Grupul MOL a obținut un profit operațional EBITDA de 1.125 milioane USD, iar în T2 rezultatul operațional EBITDA s-a ridicat la 411 milioane USD, potrivit unui comunicat.

În plus, în cel de-al doilea trimestru, rezultatele au fost modificate și de o nouă taxă suplimentară pe venit, în Ungaria, în valoare de 315 milioane USD la nivelul întregului an 2023, recunoscută drept o cheltuială unică în T2.

Segmentul Consumer Services a înregistrat o revenire după valoarea minimă de anul trecut și a generat aproximativ 43% din rezultatul total EBITDA al MOL, atenuând parțial efectele nefavorabile ale mediului extern.

Grupul MOL a anunțat astăzi rezultatele financiare pentru T2 și S1 2023. În primele șase luni, Grupul MOL a obținut un profit operațional EBITDA de 1.125 milioane USD, iar în T2 rezultatul operațional EBITDA s-a ridicat la 411 milioane USD, potrivit unui comunicat. Atât rezultatele segmentului Downstream, cât și ale segmentului Upstream au fost afectate de condițiile macroeconomice nefavorabile și de taxele guvernamentale masive, inclusiv impozite suplimentare și taxe suplimentare pentru redevențe miniere. În plus, în cel de-al doilea trimestru, rezultatele au fost modificate și de o nouă taxă suplimentară pe venit, în Ungaria, în valoare de 315 milioane USD la nivelul întregului an 2023, recunoscută drept o cheltuială unică în T2. Segmentul Consumer Services a înregistrat o revenire după valoarea minimă de anul trecut și a generat aproximativ 43% din rezultatul total EBITDA al MOL, atenuând parțial efectele nefavorabile ale mediului extern. La nivelul anului 2023, Grupul MOL estimează că va ajunge la un nivel al EBITDA de aproximativ 2,5 miliarde USD.

Zsolt Hernádi, Chairman și CEO al MOL, a oferit o declarație pe marginea rezultatelor: „Contextul macroeconomic nu a fost suficient de puternic încât să contrabalanseze efectele negative ale intervențiilor guvernamentale în regiunea Europei Centrale și de Est care, fără îndoială, și-au pus amprenta asupra rezultatelor pe care le-am obținut în prima jumătate a anului și, în special, în al doilea trimestru din 2023. Nivelul actual al taxelor guvernamentale – cu excepția cazului în care aceste măsuri excepționale vor fi eliminate treptat în viitorul apropiat – va afecta competitivitatea Grupului MOL și va pune presiune pe generarea cash flow-ului necesar pentru planurile noastre de investiții. Fără să luăm în calcul efectele externe negative, performanța operațională a Grupului MOL a fost robustă, business-ul a continuat planurile strategice de investiții și Grupul MOL a reușit, de asemenea, să lanseze o nouă linie de business dedicată managementului deșeurilor.”

În segmentul Upstream, EBITDA a scăzut la 99 de milioane USD în T2 2023 și a ajuns la valoarea de 382 de milioane USD în S1 2023, reprezentând o scădere de 83%, respectiv 63% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Generarea de flux de numerar liber a dispărut practic în T2 2023, din cauza taxelor suplimentare pe venituri și a redevențelor miniere percepute de guvernul ungar, iar scăderea prețurilor hidrocarburilor a afectat negativ rezultatele la rândul său. Volumul producției de petrol și gaze a scăzut cu 5% în trimestrul al doilea față de anul precedent, deoarece producția din câmpul Shaikan din Kurdistanul Irakian a fost oprită din cauza închiderii conductei de export pe tot parcursul trimestrului. Ca urmare a eforturilor extraordinare, în conformitate cu angajamentul MOL de a asigura securitatea aprovizionării regionale, producția din Ungaria a crescut cu 6,5% de la an la an în acest trimestru, ceea ce a dus volumul de producție la nivel de grup la 91,6 mboepd în S1, cu mult peste targetul de producție.

Segmentul Downstream: profitul operațional CCS EBITDA a scăzut în T2 2023 la 102 milioane USD, în vreme ce rezultatul la jumătatea anului a fost de 487 milioane USD. Scăderea semnificativă din al doilea trimestru s-a produs pe fondul taxelor suplimentare, precum cheltuiala unică generată de impozitul suplimentar pe profit, dar și de marja de profit redusă din petrochimie, combinată cu nivelul cererii și cu presiunea asupra prețurilor. Cererea de carburant a scăzut în Ungaria cu 12% comparativ cu T2 2022 în contextul în care plafonarea prețurilor a stimulat consumul în perioada de referință, în timp ce cererea a crescut în alte state din centrul și estul Europei, în special în Croația (+8%). Per total, la nivelul Grupului vânzarea totală  a rămas la același nivel.

Pe segmentul Consumer Services EBITDA a crescut de aproape patru ori în T2 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 175 milioane USD, iar la nivelul primului semestru a ajuns astfel la 301 milioane USD. Relaxarea plafonării prețurilor din retail în regiunile Europei Centrale și de Est, continuarea consolidării contribuției segmentului non-fuel și performanța internă excelentă au fost principalii factori care au influențat creșterea rezultatelor. În același timp, volumul vânzărilor în T2 2023 a crescut cu 16% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, acest rezultat fiind susținut și de un impact adițional pozitiv de 200 de milioane de litri ca urmare a achiziției Lotos din Polonia, în vreme ce volumul de combustibili vânduți a crescut în majoritatea țărilor, cu excepția Ungariei, ca urmare a normalizării cererii, după ridicarea plafonării prețurilor. Numărul de locații Fresh Corner a crescut la 1.180 în T2 2023, de la 1.103 în aceeași perioadă a anului trecut.

Segmentul Gas Midstream: rezultatul EBITDA a crescut semnificativ în T2 2023 comparativ cu T2 2022, ajungând la 60 milioane USD, pe fondul consolidării capacității de transport transfrontalier, rezultatele din prima jumătate a anului în acest segment depășind 139 milioane USD. Datorită scăderii prețurilor de achiziție a gazelor comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, costurile operaționale au scăzut, aspect care a contribuit la rezultate bune.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!