Deși ritmul livrărilor noi a încetinit în ultima perioadă, sustenabilitatea rămâne o prioritate pentru dezvoltatori. Aproximativ 93% dintre clădirile noi de birouri din București, construite în ultimii 7 ani, și 70% dintre clădirile mai vechi, cu o vechime de peste 15 ani, dețin certificări verzi, potrivit unui raport al Colliers care analizează piețele de birouri din 11 orașe ale regiunii.
Pentru comparație, doar Varșovia depășește Bucureștiul în ceea ce privește certificările verzi, cu 98% dintre clădirile noi certificate. Piața de birouri din București a încheiat anul 2024 cu o cerere totală de leasing de aproape 339.000 de metri pătrați, înregistrând o scădere de 20% față de maximul istoric din 2023, dar menținându-se peste media ultimilor cinci ani.
„România este un jucător important în regiune și, deși bine poziționată în adoptarea standardelor de sustenabilitate, deține un stoc semnificativ de clădiri vechi, comparabil cu cel din Bratislava și Budapesta. Modernizarea acestor clădiri reprezintă o oportunitate majoră de investiții”, explică Victor Coșconel, Partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.
Clădirile eficiente, situate în zone bune, sunt mai căutate de chiriași, conform datelor de închiriere, afirmă consultantul Colliers. Rata de neocupare pentru clădirile relativ noi din București, unde procentul certificărilor verzi este foarte ridicat, este de o singură cifră, în timp ce, pentru clădirile vechi – deseori situate în poziții mai puțin centrale și cu o eficiență energetică redusă – rata de neocupare se apropie de 20%.
Pe de altă parte, datele pentru 2024 arată o încetinire a pieței din perspectiva cererii totale de închiriere, însă, în ceea ce privește cererea nouă, anul trecut a atins 116.000 de metri pătrați, un nivel similar celui din 2023.
Cu o singură livrare în 2024 – AFI Loft, cu aproximativ 16.000 de metri pătrați -, stocul modern de birouri din București a ajuns la circa 3,4 milioane de metri pătrați, fiind reprezentat în proporție de 31% de clădiri construite în ultimii 7 ani, 27% cu o vechime de 8-10 ani și 42% livrate acum mai bine de 15 ani, potrivit celui mai recent raport Colliers.
Rata de neocupare pentru birourile moderne, construite în ultimii 14 ani, se situa în 2024 între 12-14%, comparativ cu aproape 16% pentru clădirile livrate înainte de 2010.
Consultanții Colliers observă că cererea pentru spații noi, certificate și eficiente energetic rămâne ridicată în România, la fel ca în alte piețe mature din regiune. În București, clădirile noi (0-7 ani) au o rată de neocupare mult mai mică, de doar 5%, și atrag chirii mai mari, ceea ce arată preferința chiriașilor pentru economii operaționale și facilități moderne.
În București, spațiile de birouri din clădiri cu o vechime de până la 7 ani se închiriază în medie la valori în jurul a 16,5 euro pe metru pătrat, comparativ cu 13 euro pe metru pătrat în clădiri mai vechi de 15 ani.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).