FacebookTwitterLinkedIn

Românii alocă bugete de la 30.000 de euro pentru amenajarea interioară a unui studio, până la peste 300.000 de euro pentru vile și penthouse-uri, arată o analiză a biroului de design interior MiSo Architects.

Pandemia a resetat și recalibrat multe domenii de business. În segmentul de amenajări interioare s-a văzut un interes crescut către investițiile în amenajarea locuințelor. Am observat acest lucru în bugetele pe care clienții noștri le-au alocat pentru proiectele de design interior”, explică Sorana Leru, architect de interior și co-fondator MiSo Architects.

Piața de design interior din România și-a lărgit aria de clienți și proiecte, iar cererea pentru amenajări de lux și high-end crește de la an la an. Pentru 2024, MiSo Architects estimează o creștere de 15% a numărului de proiecte de amenajare high-end, pentru vile premium, penthouse-uri și apartamente de lux, cu bugete care pot depăși 300.000 euro per proiect.

“Segmentul high-end reprezintă cea mai importantă parte din business-ul nostru, fiind completat de cel pentru amenajarea la cheie a locuințelor pentru închiriere, în general solicitată de români care locuiesc în străinătate și care nu doresc să fie prezenți pe șantier”, spune Mihaela Tampiza, arhitect de interior și co-fondator MiSo Architects. Potrivit arhitectei, în ultima vreme a crescut interesul cumpărătorilor pentru penthouse-uri și locuințe exclusiviste, în special în zona București-Ilfov și în Brașov.

Interesul românilor rămâne ridicat și pentru amenajări la cheie ale apartamentelor pentru închiriat, în special în orașele mari. MiSo Architects preconizează o creștere de 10% a numărului de proiecte de amenajare a locuințelor pentru închiriat, la 40% din totalul de proiecte de amenajare interioară în 2024.

“Serviciul de amenajare la cheie, fără prezența proprietarilor, are cea mai accelerată creștere, peste 25% dintre solicitanţi fiind români stabiliţi în străinătate, în toate colţurile lumii, de la New York, la Orientul Mijlociu, la Europa, care achiziționează apartamente cu scop de închiriere sau locuinţe de vacanţă în ţară, și pentru are alocă bugete între 30.000 euro și 200.000 euro pentru amenajare”, explică Sorana Leru.

MiSo Architects a avut, până în prezent, peste 250 proiecte de amenajare interioară în România și în străinătate, în Turcia, Belgia și Italia.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania