23.9 C
București
marți, iulie 23, 2024

Imobiliare – EXCLUSIV FOTO Doi investitori azeri, cu legături în politică și în gigantul petrolier al Azerbaidjanului, pregătesc livrarea unui ansamblu rezidențial în nordul Bucureștiului. Vânzarea, asigurată de un fost ministru român – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Investitorii azeri Orkhan Aliyev și Yusif Azizov, foști parteneri de afaceri cu politicieni din Azerbaidjan și cu manageri ai gigantului petrolier de stat SOCAR, urmează să livreze pe piața bucureșteană un ansamblu rezidențial cu 137 de apartamente, amplasat în apropierea cartierului ANL Henri Coandă.

Construcția se desfășoară pe un teren de circa 7.500 de metri pătrați, care în 2019 îi avea ca creditori ipotecari pe Bogdan Gabriel Neidoni, fost director al Centrului Român pentru Promovarea Comerțului și Investițiilor Străine...

Până în 2018, afacerile Red Circle erau gestionate indirect de Umid Abuzarli, fostul coordonator al organizației de tineret a partidului de guvernământ din Azerbaidjan, înființat în 1992 de fostul președinte al țării, Heydar Aliyev, și condus în prezent de fiul acestuia, actualul președinte Ilham Aliyev.

Investitorii azeri Orkhan Aliyev și Yusif Azizov, foști parteneri de afaceri cu politicieni din Azerbaidjan și cu manageri ai gigantului petrolier de stat SOCAR, urmează să livreze pe piața bucureșteană un ansamblu rezidențial cu 137 de apartamente, amplasat în apropierea cartierului ANL Henri Coandă. De vânzarea proiectului se ocupă fostul ministru pentru Mediul de Afaceri Ilan Laufer, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Evenimente

25 iunie – Medika TV – Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie – Maraton Profit News TV – Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie – Maraton Medika TV – Sanatatea Aparatului Urinar

„Eu mă ocup de promovarea și vânzarea ansamblului Northview Residence Baneasa. Pentru moment, s-au încheiat promisiuni de vânzare. Sunt două blocuri. Primul aproape terminat și gata de predare în câteva luni, iar blocul doi se află la structura etajului unu, cu livrare în 2025. Valoarea de dezvoltare a proiectului este de aproximativ 12 milioane de euro“, a declarat, pentru Profit.ro, Ilan Laufer.

Proiectul rezidențial, format din două blocuri cu 4 etaje, este dezvoltat de investitorii azeri Orkhan Aliyev (66%) și Yusif Azizov (34%), conform datelor furnizate de termene.ro.

Stadiul actual al proiectului Northview Residence

Stadiul actual al proiectului Northview Residence

Orkhan Aliyev a înființat firma prin care este prezent în acționariatul dezvoltatorului imobiliar alături de Ikhtiyar Akhundov, fost director general al producătorului Bos Shelf, deținut de SOCAR.

Yusif Azizov (58 de ani) a coordonat grupul azer Red Circle, care în 2019 și-a exprimat interesul pentru achiziția rafinăriei RAFO Onești, aflată atunci în insolvență. Până în 2018, afacerile Red Circle erau gestionate indirect de Umid Abuzarli, fostul coordonator al organizației de tineret a partidului de guvernământ din Azerbaidjan, înființat în 1992 de fostul președinte al țării, Heydar Aliyev, și condus în prezent de fiul acestuia, actualul președinte Ilham Aliyev.

Abuzarli a mai lucrat și ca funcționar public, fiind șef de departament la Comitetul de Stat pentru Diaspora al Republicii Azerbaidjan.

Înaintea lui Abuzarli, care și-a susținut în 2019 teza de doctorat la ASE București, coordonatorul grupului Red Circle a fost Tural Karimov, fratele lui Hamza Karimov, CEO-ul SOCAR Petroleum, subsidiară românească a companiei petroliere a statului Azerbaidjan, SOCAR. Tatăl celor doi, Tahir Karimov, a fost o figură politică importantă în Azerbaidjan, guvernator al raionului Salyan.

Pe vechiul site al Red Circle se preciza că grupul a executat lucrări de construire stații distribuție carburanți în toată țara și lucrări de infrastructură. Red Circle gestiona afaceri variante precum producătorul de sisteme de anvelopare a clădirilor Romatermit Construct, acum în insolvență, distribuitorul de jucării MuMu Toys, operatorul de sisteme de ticketing Andan Impex, din care Hamza Karimov deține jumătate, și clădirea de birouri Plevnei Offices.

Grupul a avut în portofoliu și compania Immorom Alpha, administratorul clădirii Budișteanu Office Building, vândută în 2017 antreprenorului Ioan Istrate, cel care a lansat mărcile de înghețată Polar, Autentic și Fulg de Nea.

Orkhan Aliyev și Yusif Azizov, dezvoltatorii ansamblului Northview Residence, sunt cunoscuți ai lui Hamza Karimov, potrivit surselor Profit.ro.

Karimov a început, recent, alături de Ilan Laufer construcția unui parc de retail de tip drive-in în Otopeni, proiect despre care Laufer spune că urmează să primească curând finanțare bancară.

Prin acest proiect, și Hamza Karimov intră pe piața imobiliară românească.

Ilan Laufer a condus Ministerul pentru Mediul de Afaceri pentru aproximativ jumătate de an, din vara 2017 până spre finalul lunii ianuarie 2018, când a fost schimbat odată cu retragerea lui Mihai Tudose din postul de prim-ministru.

Prin firma de consultanță imobiliară H&L Retail Group, Laufer a intermediat intrarea retailerului de îmbrăcăminte H&M pe piața din România. El a contribuit și la dezvoltarea brandului Zara în România, dar și a celorlalte nume din portofoliul spaniolilor de la Inditex.

El a atras investiții de peste 300 milioane euro către România, potrivit propriilor declarații.

Zonă atractivă

În apropiere de Northview Residence se pregătesc o serie de alte proiecte rezidențiale. Spre exemplu, Dorin Popescu, proprietarul constructorului Poni Con și fost consilier general al Bucureștiului în mandatele lui Sorin Oprescu și Gabriela Firea, pregătește actele necesare construirii unui proiect rezidențial boutique cu apartamente premium. De asemenea, omul de afaceri Virgil Călina, proprietarul hotelului Ramada Nord, are un teren pe care și-a propus să dezvolte un complex cu două clădiri și aproximativ 100 de apartamente, pentru care are inițiat un Plan Urbanistic Zonal. Reputatul manager din industria textilă Eliaz Poleg, implicat în consiliul director al gigantului srilankez MAS Holdings, cel mai mare furnizor de îmbrăcăminte pentru multe dintre marile branduri ale lumii, planifică și el realizarea unui proiect rezidențial în această zonă.

Motivați de intenția Primăriei Capitalei de a lărgi strada Biharia la 4 benzi, cu scopul facilitării accesului în cartierul ANL Henri Coandă, investitorii imobiliari Petre Niculae și Florin Ababe vor și ei să dezvolte pe aceeași stradă cu proiectul lui Eliaz Poleg un complex cu 400 de apartamente premium.

În 2022, cum a anunțat în premieră Profit.ro, dezvoltatorul belgian Alinso Group a cumpărat parcul industrial Metav de pe strada Biharia. În locul Metav a fost inițiat, în trecut, un proiect rezidențial major cu peste 1.000 de apartamente.

Aproximativ 17.500 de case și apartamente ar putea fi livrate de către investitori în acest  an în București și împrejurimi, ceea ce s-ar traduce printr-o scădere de 16,5% a ofertei noi, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania.

Puțin peste 21.000 de noi locuințe au fost livrate în București și Ilfov în 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în scădere cu 1,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2022.

Zonele din nordul a Bucureștiului vor atrage și în 2024 cel mai mare număr de locuințe care ar putea fi livrate, cu o cotă de aproape 40% din oferta nouă, acesta fiind al treilea an consecutiv în care nordul orașului este cel mai important pol de dezvoltare rezidențială din București, într-un context de creștere a veniturilor și implicit a ofertei care țintește segmentul middle market.

Infografic realizat de Alexandru Urzică

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!