32 C
București
duminică, iulie 21, 2024

Imobiliare – EXCLUSIV FOTO Hagag anulează achiziția sediului Romproiect, din centrul Bucureștiului, pe care voia să îl transforme în hotel. Care este cauza – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Investitorul israelian s-a angajat să plătească un avans de 500.000 de euro plus TVA, iar restul de 7,75 milioane euro plus TVA ar fi trebuit achitați la momentul finalizării achiziției.

Cele două părți au fixat data de 15 decembrie 2023 ca termen de finalizare a tranzacției, moment până la care Hagag a plătit investitorului un total de 1,2 milioane de euro.

Hagag a decis însă să anuleze acordul pe motiv că vânzătorul nu ar fi reușit să prelungească autorizația de construire și că, deși a oferit posibilitatea acestuia de a amâna termenul de finalizare a tranzacției cu încă 4 luni...

Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag, a decis să anuleze acordul semnat cu grupul canadian SNC-Lavalin, care viza achiziția unui complex de birouri din centrul Bucureștiului, la un preț de 8,25 de milioane de euro, și transformarea acestuia în hotel, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Proprietatea este formată din patru imobile, dintre care două clădiri de birouri cu 8 și 9 etaje, care ocupă un teren de 1.744 de metri pătrați. Aceasta a intrat în patrimoniul firmei de stat Romproiect în 1994 printr-o hotărâre a guvernului Văcăroiu, având la acea dată o valoare de inventar de 184,2 milioane lei (echivalentul a circa 132.000 de dolari). , că proprietarul clădirii deține o scrisoare de intenție pentru vânzarea complexului.

În iunie 2022, Hagag a semnat un acord pentru preluarea acestei proprietăți. Investitorul israelian s-a angajat să plătească un avans de 500.000 de euro plus TVA, iar restul de 7,75 milioane euro plus TVA ar fi trebuit achitați la momentul finalizării achiziției. Banii urmau să fie utilizați, parțial, pentru rambursarea unui împrumut existent asupra proprietății, act necesar pentru eliminarea grevării existente în favoarea băncii.

Cele două părți au fixat data de 15 decembrie 2023 ca termen de finalizare a tranzacției, moment până la care Hagag a plătit investitorului un total de 1,2 milioane de euro.

Anterior, Hagag a angajat biroul de arhitectură Răzvan Bârsan + Partners pentru realizarea proiectului de renovare a vechiului sediu Romproiect și transformarea lui în hotel.

Proiectul desenat de Răzvan Bârsan + Partners

Proiectul desenat de Răzvan Bârsan + Partners

Hagag a decis însă să anuleze acordul pe motiv că vânzătorul nu ar fi reușit să prelungească autorizația de construire și că, deși a oferit posibilitatea acestuia de a amâna termenul de finalizare a tranzacției cu încă 4 luni, el ar fi refuzat.

Canadienii au obținut încă din 2019 o autorizație de construire, a cărei valabilitate a fost prelungită până în luna octombrie 2022, pentru lucrări de consolidare, extindere subsol și amenajare parcări subterane, reabilitare termică și modernizare, dar și pentru schimbarea funcțiunii din birouri în hotel a imobilului de pe Calea Griviței 6-10. În 2020, proprietarul a obținut și o autorizație de desființare parțială a unor corpuri de clădire.

Contactați de Profit.ro pentru un punct de vedere pe acest subiect, reprezentanții Hagag Development Europe nu au dorit să comenteze.

De asemenea, contactați de Profit.ro, reprezentanții SNC-Lavalin nu au răspuns până la acest moment.

Clădirile de pe Calea Griviței au o suprafață netă închiriabilă de 5.800 de metri pătrați, iar la data semnării acordului în proprietate erau aproximativ 35 de chiriași, reprezentând un grad de ocupare de aproximativ 70% din suprafață.

Hagag anunțase anterior că o renovare de amploare a proprietății va fi luată în calcul abia după câțiva ani de la finalizarea unei renovări minime, evaluate la circa 1 milion de euro.

Evoluția Hagag

Portofoliul imobiliar românesc al Hagag depășește valoarea de 300 de milioane de euro, potrivit propriului anunț. A finalizat până acum restaurarea fostului sediu Petrom de pe Calea Victoriei 109, transformat în spații comerciale și pentru birouri; restaurarea clădirii istorice de pe Calea Victoriei 139, care s-a transformat în 33 de apartamente; renovarea unei clădiri istorice cu arhitectură socialistă, cumpărată cu peste 9 milioane de euro, de pe strada Tudor Arghezii, nr. 21 și transformarea ei în imobil de birouri; și primele 3 blocuri dintr-un complex rezidențial realizat pe malul lacului Pipera din Voluntari, care va cuprinde, la final, 17 blocuri cu 1.350 de apartamente, o investiție de 90 de milioane de euro.

Hagag a preluat proiectul rezidențial inițiat de antrenorul de fotbal Cosmin Olăroiu în locul fostei fabrici Izolatorul din zona Electronicii a Bucureștiului și dezvoltă aici o primă fază cu 245 de locuințe.

Hagag mai deține Palatul Știrbei, pentru renovarea căruia a alocat un buget de 20 de milioane de euro; un teren în cartierul Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Iulian Aronovici cu 3.200 de euro/metru pătrat, pe care construiește un bloc cu 35 de apartamente de lux; un teren tot în Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Radu Dimofte cu peste 5.800 de euro/metru pătrat, pe care vrea să construiască un bloc cu 18 apartamente de lux.

De asemenea, a mai cumpărat și sediul Institutului de Studii și Proiectări Hidroenergetice (ISPH) din centrul Bucureștiului, pe care îl va renova și transforma în clădire de birouri. În plus, dezvoltatorul imobiliar a anunțat că a cumpărat hotelul Susai din Predeal de la omul de afaceri Adrian Sârbu, proprietarul Mediafax Group, și că va investi în renovarea lui 60 de milioane de euro, pentru a atinge un standard de minim 5 stele.

Investitorul este într-un acord de cumpărare și cu familia Caramihai, care deține restaurantul Casa Albă, pentru 3 loturi de teren din Pădurea Băneasa cu o suprafață de 22.300 de metri pătrați și un preț de 15,5 milioane euro. Totodată, a semnat un acord și cu o companie a grupului austriac A-Heat, care deține complexul de wellness Therme din Balotești, pentru achiziția unui teren din Pădurea Băneasa pe care este autorizată construcția a sute de apartamente.

Compania a mai cumpărat un teren lângă Circul de Stat din București unde planifică realizarea unui proiect rezidențial de lux cu 80 de apartamente.

Hagag este în curs de a achiziționa și celebrul hotel Rex din Mamaia de la moștenitorii lui Dan Adamescu.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!