6.3 C
București
sâmbătă, decembrie 7, 2024

Imobiliare – EXCLUSIV S+B Gruppe gândește un centru de date în locul turnului de birouri planificat lângă metroul Pipera. România va ajunge un hub important în sud-estul și centrul Europei – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

S+B Gruppe a intrat pe parcursul de autorizare cu un proiect care prevede construirea unei clădiri cu funcțiunea de centru de date, servicii și birouri, structurată pe 3 subsoluri dedicate parcărilor, parter și 5 etaje.

Dezvoltatorul deține de mai mulți ani un teren de 3.645 de metri pătrați în spatele Pipera Business Tower, clădire cu 13 etaje aflată tot în proprietatea S+B Gruppe și dezvoltată în 2009, în urma unei investiții de 25 milioane de euro...

Reculul pieței de birouri, sesizat și prin faptul că pentru 2024 nu s-a anunțat niciun proiect major, a determinat și dezvoltatorul Portland Trust să își diversifice afacerile în zona centrelor de date.

Investitorul austriac S+B Gruppe, activ în România pe piața imobiliară, în viticultură și antreprenoriat, intenționează să intre pe piața centrelor de date, o nișă cu potențial major, cu un proiect gândit în locul unei clădiri de birouri planificate încă din 2019 în apropierea stației de metrou Pipera, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

S+B Gruppe a intrat pe parcursul de autorizare cu un proiect care prevede construirea unei clădiri cu funcțiunea de centru de date, servicii și birouri, structurată pe 3 subsoluri dedicate parcărilor, parter și 5 etaje.

Dezvoltatorul deține de mai mulți ani un teren de 3.645 de metri pătrați în spatele Pipera Business Tower, clădire cu 13 etaje aflată tot în proprietatea S+B Gruppe și dezvoltată în 2009, în urma unei investiții de 25 milioane de euro.

Pentru același amplasament, investitorul a mai elaborat un Plan Urbanistic de Detaliu care prevedea construirea unei clădiri de birouri cu 9 etaje. Surse Profit.ro din piața imobiliară spun că investitorul austriac a avut discutii inclusiv pentru realizarea unui hotel pe acest teren.

Reculul pieței de birouri, sesizat și prin faptul că pentru 2024 nu s-a anunțat niciun proiect major, a determinat și dezvoltatorul Portland Trust să își diversifice afacerile în zona centrelor de date. Portland Trust a decis să intre cu două proiecte majore pe sectorul centrelor de date din România, o nișă de circa 50 de milioane de euro cu mare potențial.

Sursele Profit.ro susțin că austriecii de la S+B Gruppe ar analiza și varianta ieșirii de pe piața imobiliară românească, constrânși în principal de greutatea obținerii autorizațiilor de construire în București, unde are mai multe proiecte în lucru de mai mulți ani.

Întrebați de Profit.ro dacă într-adevăr analizează varianta unui exit, reprezentanții S+B Gruppe nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Dezvoltatorul austriac are în autorizare de mai mulți ani și un proiect de birouri și retail cu 7 etaje în fața Băncii Naționale a României din centrul vechi al Bucureștiului. S+B Gruppe a cumpărat clădirile și parcarea din fața BNR de la dezvoltatorul cu capital italiano-român Conta Investment, într-o tranzacție prezentată în exclusivitate de Profit.ro.

S+B Gruppe, care are șase acționari privați din Austria, este cunoscut în România pentru activitatea sa viticolă, prin Crama Liliac, și pe piața imobiliară, unde deține clădirile de birouri Pipera Business Tower (13.300 metri pătrați), Magheru One (4.000 metri pătrați) și un imobil mai mic pe strada Jean Texier (830 metri pătrați), toate din București. Investitorii mai au un teren de circa 3,8 hectare în Otopeni, unde vor să facă un proiect format dintr-un hotel și patru clădiri de birouri, denumit Aviators Park, în suprafață de 25.000 metri pătrați. Hotelul a fost deschis din august 2019.

Grupul a investit până acum peste 3,4 miliarde de euro în proprietăți cu o suprafață utilizabilă de un milion de metri pătrați în Viena, Praga, București și Varșovia și are în dezvoltare proiecte cu o valoare de 2,9 miliarde de euro.

Grupul austriac a renunțat la activitatea agricolă din România în 2017, când a fost autorul celei mai mari tranzacții cu teren agricol a anului. Investitorul a vândut atunci 385 de hectare de teren cu 1,6 milioane de euro către fermierii Marius și Geta Preoteasa din comuna Stoicănești, județul Olt. Austriecii s-au orientat și spre zona de tehnologie și au investit în start-up-ul Reflex. În 2016, S+B a cumpărat de la Camil Moldoveanu, fost campion mondial la arte marțiale transformat în antreprenor, un pachet de acțiuni în cadrul Reflex, care a creat un produs pentru kinetoterapie.

Nișă cu potențial major

România va ajunge un hub important de centre de date în sud-estul și centrul Europei în următorii 7-8 ani, potrivit lui Mihai Manole, managing partner Tema Energy, dezvoltator român de centre de date care urmează să se listeze la Bursa de Valori București. El a estimat că piața locală de data centere a ajuns la circa 50 de milioane de euro, valoare care are potențialul de a se dubla în fiecare an, în următorul deceniu. 

„În România sunt câteva zeci de centre de date medii și mari și alte peste 100 de dimensiuni mai mici. Este o piață încă la început, dar care s-a dezvoltat foarte frumos în ultimii ani, impulsionată și de pandemie, de consumarea a tot mai multor resurse digitale, legate atât de workflow, cât și de nevoile personale ale oamenilor. E o piață care recuperează accelerat față de țările din regiune atât la nivel de putere electrică instalată, cât și la nivel de capacitate și suprafață construită”, a mai spus Mihai Manole, adăugând că și investițiile sunt tot mai mari în construirea de data centere și din partea sectorului privat, dar și din partea sectorului public.

Spre exemplu, Autoritatea pentru Digitalizarea României elaborează în această perioadă platforma de cloud guvernamental, un proiect de peste 440 de milioane de euro ce urmează a fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

De asemenea, compania ClusterPower, înființată și controlată de trei antreprenori români, a inaugurat centrul de date din localitatea doljeană Mischii, pe care îl prezintă drept cel mai mare centru din România, o investiție de aproape 40 de milioane de euro.

Există o cerință în creștere pentru centrele de date în Europa de Vest, ca rezultat a creșterii computerizării în cloud, IoT și Big Data. Marea Britanie este printre liderii centrelor de date din Europa, iar valoarea estimată a pieței la nivel european este de 47,6 miliarde de dolari. Se preconizează că piața centrelor de date europene va crește anual cu 5,53% în perioada 2022-2027, potrivit studiului Europe Data Center Market, ediția 2022.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!