FacebookTwitterLinkedIn

Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, va începe astăzi executarea sentinței de închisoare, condamnată fiind pentru înșelarea investitorilor în startup-ul cu tehnologie de testare a sângelui, eșuat și evaluat anterior la 9 miliarde de dolari. 

Potrivit Reuters, Holmes, în vârstă de 39 de ani, va începe să execute din 30 mai o perioadă de 11 ani și 3 luni de închisoare. Holmes a devenit faimoasă după ce a susținut că micile mașini Theranos pot efectua o serie de teste de diagnostic cu doar câteva picături de sânge. 

Ea a fost condamnată pentru fraudă anul trecut în urma unui proces la San Jose, California. Holmes a solicitat Curții de Apel din SUA în 25 aprilie să suspende sentința, iar Curtea a respins această cerere marți. 

Judecătorul care a supravegheat procesul și sentința lui Holmes a respins anterior argumentul său conform căruia apelul ar putea duce la un nou proces, ceea ce ar fi justificat menținerea ei în libertate pe cauțiune. Procurorii au susținut în timpul procesului că Holmes a falsificat tehnologia și situația financiară a companiei Theranos.

Holmes a depus mărturie în propria apărare, afirmând că era convinsă că declarațiile financiare ale companiei erau exacte la momentul respectiv. 

În cadrul apelului, Holmes a contestat mai multe hotărâri ale judecătorului, inclusiv admiterea de dovezi privind acuratețea testelor Theranos care au avut loc după declarațiile sale către investitori. 

Acuzat împreună cu Holmes este fostul președinte al Theranos, Ramesh “Sunny” Balwani, care a fost condamnat pentru înșelăciunea investitorilor și a pacienților Theranos într-un proces separat și a primit o pedeapsă de 12 ani și 11 luni de închisoare. 

Balwani a început să execute sentința pe 20 aprilie, după ce judecătorul și Curtea de Apel au respins solicitările sale de a rămâne în libertate pe cauțiune în timpul apelului. 

Forbes SUA a numit-o pe Holmes cel mai tânăr miliardar autohton feminin din lume în 2014, când avea 30 de ani și participația ei la Theranos valora 4,5 miliarde de dolari. Theranos s-a prăbușit după o serie de articole din Wall Street Journal în 2015 care au ridicat întrebări cu privire la tehnologia lor.