FacebookTwitterLinkedIn

Grevele ce au avut loc în ultima perioadă în Franţa au avut un impact puternic asupra planurilor de întreţinere a centralelor nucleare ale EDF: producția s-a redus, în contextul în care aceasta înregistra deja un nivel scăzut în ultimii 34 de ani.

Reprezentanții sindicatului CGT au recunoscut că cel puţin 14 reactoare nucleare din flota EDF de 56 au suferit o oarecare întârziere, din cauza grevelor din ultima perioadă, iar aceste întârzieri le afectează planurile de întreţinere, transmite Reuters.

Franţa este martoră la o acţiune grevinstă pe scară largă, declanşată de schimbările planificate în politicile guvernamentale, inclusiv o măsură de a creşte vârsta de pensionare cu doi ani.

Pentru EDF, acest lucru a însemnat o producţie de energie nucleară în 2023 chiar mai mică decât anul trecut, când avea ramuri de reactoare offline pentru reparaţii şi verificări pentru fisuri de coroziune sub tensiune, notează și news.ro.

Aceşti factori au agravat întârzierea în întreţinerea regulată a centralelor, din cauza pandemiei de Covid-19.

Vineri, disponibilitatea nucleară medie pe oră până la sfârşitul anului era în scădere cu aproximativ 4%, la 44 gigawaţi (GW), de la 46 GW în ianuarie, când au început grevele, a arătat analiza ICIS.

Impactul este de aşteptat să fie mai acut în vară, disponibilitatea până în iunie scăzând cu aproximativ 9%, la 39 GW, de la 43 GW, au adăugat specialiștii.

EDF a refuzat să comenteze impactul grevelor asupra planurilor sale de întreţinere. Potrivit analistului Refinitiv Nathalie Gerl, dacă disponibilitatea medie va scădea cu încă 8 GW în acest an, ţinta minimă de producţie a EDF, de 300 terawatt-oră (TWh), va deveni o provocare.

Refinitiv estimează că EDF va atinge o producţie de 296 TWh în acest an.