FacebookTwitterLinkedIn

Piața rezidențială a avut o evoluție bună în prima jumătate a anului, iar cumpărătorii care achiziționează locuințe cu banii jos, fără a recurge la un împrumut bancar, rămân într-o pondere semnificativă, arată datele agenției imobiliare Fortim Trusted Advisors.

În total, în capitală au fost tranzacționate 23.861 apartamente și case, din ianuarie, până la finalul lunii iunie 2024, iar 53% din acestea au fost cumpărate prin credit ipotecar și 47% cu cash.

„În continuare, 47% dintre tranzacțiile cu locuințe în București-Ilfov, în primul semestru al anului 2024, s-au realizat cu cash, ceea ce înseamnă că există și o disponibilitate mare pentru investiții în locuințe. Cele mai atractive se dovedesc a fi apartamentele noi din București, care beneficiază de cea mai matură piață a închirierilor“, declară Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate. 

Luna iunie 2024 a confirmat trendul ascendent al pieței achizițiilor de locuințe, atât la nivel național, cât și în București. În iunie 2024, s-au tranzacționat 3.862 locuințe în București, o creștere cu 26% comparativ cu aceeași lună a anului trecut și cu 14% față de luna mai 2024.

„Piața imobiliară primește un impuls prin noile oferte de credite ipotecare cu dobânzi mai mici, ceea ce s-a văzut în creșterea numărului de tranzacții în București, cu 26% în luna iunie 2024 față de luna iunie 2023. Scăderea dobânzii de referință de către BNR este a doua veste bună, care va da și mai multă încredere potențialilor cumpărători și va crește interesul pentru cumpărarea de locuințe, în perioada următoare“, declară George Călin, Residential Manager la Fortim Trusted Advisors.

În total, în București, în primele șase luni din 2024 s-au înregistrat 12.848 ipoteci, în creștere cu 52% față de aceeași perioadă a anului trecut. Doar în luna iunie 2024 s-au încheiat 2.119 ipoteci, o creștere cu 42% față de luna iunie 2023.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.