FacebookTwitterLinkedIn

În București, interesul chiriașilor de birouri a fost mult mai mare în trimestrul doi din 2023, comparativ cu primul trimestru al anului, potrivit analizei realizate de Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate. 

Companiile au tranzacționat în total o suprafață de 128.915 mp, în care sunt incluse închirierile de spații noi și renegocierile. S-a înregistrat o creștere de 131% față de primul trimestru din 2023 și de 48% față de trimestrul doi din 2022.  

Companiile care au închiriat cele mai mari spații de birouri sunt: eMag (10.000 mp în Globalworth Square), Banca Transilvania (9.860 mp în Green Court), Vois (divizia Vodafone – 5.462 mp în The Bridge), Coca Cola (4.500 mp în Globalworh Campus) și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (3.780 mp în Sema Park).

Potrivit lui Nicolae Ciobanu, Managing Partner la Fortim Trusted Advisors, volumul mare de închirieri s-a bazat și pe faptul că multe contracte s-au apropiat de final, iar companiile și-au renegociat termenii contractuali, suprafețele și prețul. 

“În acest an expiră sau se apropie de final multe contracte de închiriere mari. (…) În prezent, aceste companii fanion, cu nume sonore și suprafețe închiriate foarte mari, negociază cu actualii proprietari și în paralel își caută variante mai bune în ceea ce privește prețul, locația sau facilitățile. În baza acestor considerente s-a concretizat un volum mare de tranzacții în trimestrul doi al acestui și creșterea va continua, probabil cel puțin încă un trimestru de acum încolo“, a spus el. 

Astfel, jumătate din chiriașii de birouri care au încheiat tranzacții în trimestrul doi au căutat spații noi pentru a se muta și jumătate și-au reînnoit contractele pentru spațiile în care activează în prezent.

Tot în trimestrul doi al 2023 s-a dat în folosință turnul @expo clădirea A, cu o suprafață închiriabilă totală de birouri de 28.360 mp. Până la finalul anului, dezvoltatorii estimează că vor mai livra faza a doua a clădirii U Center, deja închiriată în procent de peste 50% și cu un contract de închiriere cu o suprafață mare aflat în fază de negociere, plus alte două clădiri mici de birouri, cu suprafețe între 1.500 și 8.000 mp, tip boutique, în zona centrală. 

Per total, livrările de spații noi de birouri vor fi pe un trend de scădere, atât în perioada a doua a anului, cât și în 2024. Această situație se reflectă deja și într-un trend descrescător al tranzacțiile de pre-închiriere. În trimestrul doi a fost semnat un singur contract de pre-închiriere, cu o suprafață de doar 1.000 mp, potrivit Fortim.

“În urma amânării unor proiecte, în 2023 se livrează în total 117.167 mp, din care 69.860 mp s-au dat deja în folosință în primele două trimestre. În anul 2024, estimăm că se vor livra și mai puține spații, cu o suprafață totală de doar 31.000 mp, mai puțin decât are clădirea inaugurată în trimestru doi al acestui  trimestru. De aceea, atenția chiriașilor se va îndrepta către clădirile existente, diferențierea realizându-se în funcție de locație, de calitatea clădirilor și de gradul de implementare al noilor norme ESG“, declară Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.