FacebookTwitterLinkedIn

În ciuda inflației care a afectat economia globală, sectorul de retail din Europa a rămas rezistent: investițiile în retail au atins un total de 6 miliarde de euro și au reprezentat 20% din volumul total de investiții în T1 2023, cea mai mare pondere înregistrată din 2015 încoace (13% în 2022 și 9% în 2021), arată un studiu al companiei de consultanță imobiliară Savills.

Conform rezultatelor preliminare ale companiei, în al doilea trimestru al anului au fost tranzacționate alte 6 până la 7 miliarde de euro, ceea ce ar aduce cota retailului din volumul total de investiții în primul semestru la 19%. 

În ultimul an, în Europa a apărut o dezvoltare notabilă, tot mai mulți retaileri optând pentru achiziționarea clădirilor pe care le închiriază. Această tendință a cunoscut o creștere semnificativă, reprezentând 23% din volumul total al investițiilor din retail în prima jumătate a anului, potrivit analizei Savills. 

Dintre comercianții care își cumpără spațiile magazinelor, supermarketurile precum Sainsbury’s, Aldi, Lidl, Tesco, Coop și Edeka sunt în top. De exemplu, Sainsbury’s a răscumpărat 21 de proprietăți de la Supermarket Income REIT pentru un total de 430,9 milioane de lire sterline în Marea Britanie. În mod similar, Edeka a achiziționat 13 parcuri de retail din portofoliul The Hahn Groups Ocean din Germania.

Și comercianții de lux, inclusiv LVMH și Kering, au investit în magazine fizice. LVMH, compania-mamă a Louis Vuitton, a achiziționat emblematica clădire Louis Vuitton de pe 101 Champs-Élysées de la Gecina, iar Kering, proprietarul Gucci, a achiziționat un complex cu utilizare mixtă din Paris pentru peste 600 de milioane de euro de la Choiseul REIM. 

Conform datelor Savills, randamentul mediu, la nivel european, al centrelor comerciale prime în al doilea trimestru al anului 2023 a fost de 5,9%, marcând o creștere de 55 de puncte de bază (bps) față de aceeași perioadă din 2022. “Ne așteptăm la o nouă creștere la aproximativ 6,1% până la sfârșitul anului. În plus, randamentul mediu european al depozitelor de retail prime a fost de 5,5% în T2 2023, în creștere cu 58 bps față de anul precedent, și este de așteptat să ajungă la aproximativ 5,7% până la sfârșitul anului”, arată studiu.

Cumpărarea proprietăților apare ca o opțiune strategică pentru retailerii europeni, de vreme ce chiriile au fost în creștere după Covid-19. Această abordare le oferă retailerilor o mai mare independență față de închiriere. Investiția în proprietățile proprii devine o mișcare prudentă atât pentru stabilitatea comercianților, cât și pentru profitabilitatea lor pe termen lung, arată specialiștii de la Savills.