Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.
Irinel Gheorghe, CEO și fondator SIPEX
Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023?
„Adaptare”. Sectorul construcțiilor din România a traversat o perioadă caracterizată de incertitudine, am observat o încetinire a activității care, împreună cu inflația în creștere, a avut un impact semnificativ asupra companiei.
Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei, comparativ cu estimările de la începutul anului?
Există numeroase oportunități în sectorul construcțiilor, dar companiile active în această piață întâmpină în continuare provocări semnificative precum modificările fiscale și deficitul de forță de muncă. Sipex a înregistrat o creștere a afacerilor și profit într-un mediu macroeconomic dificil. Ne așteptăm ca, la nivel de an, să menținem trendul de creștere pentru cifra de afaceri și să ne apropiem de nivelul de anul trecut, însă în ceea ce privește profitabilitatea situația nu va fi aceeași.
Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?
Instabilitatea geopolitică generează incertitudini în piețele financiare și comerciale, ceea ce poate duce la speculații și volatilitate și în piața materialelor de construcții. Aceste fluctuații afectează costurile pentru companii și consumatorii finali. Conflictul din Ucraina a determinat și amânarea sau reconsiderarea unor proiecte din România ca urmare a incertitudinii economice, fapt care a afectat cererea de materiale de construcții.
Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
România s-a dezvoltat în ultimii ani și perspectivele sunt încurajatoare pentru mediul de afaceri. Noi ne-am dezvoltat și am văzut potențialul care există în piață. Este esențial pentru dezvoltarea companiilor din România să avem predictibilitate în ceea ce privește cadrul legislativ și fiscal. Suntem o companie listată la BVB și investitorii au aceleași așteptări de la noi: să le oferim predictibilitate, să ne atingem obiectivele propuse.
Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
România oferă numeroase oportunități în sectorul construcțiilor, dar vedem provocări semnificative, precum modificările fiscale frecvente care se transpun în lipsa predictibilității și deficitul de forță de muncă. Este esențial ca România să fie atentă cu derapajele legate de deficit, care se pot întoarce ca un bumerang asupra mediului de afaceri și implicit asupra cetățenilor.
Sectorul construcțiilor este un contributor important la PIB și a fost „lovit” exact în perioada în care avea mai mare nevoie de sprijin. În zona rezidențială, în zona de investiții private, lucrurile nu mai au avântul de acum 2-3 ani. Cele mai multe investiții care se fac vin din diverse programe de finanțare și este în interesul statului să fie duse la bun sfârșit. Este esențial ca statul să ia decizii bazate pe argumente și analize atunci când vine cu măriri de taxe care au impact direct asupra dezvoltării mediului de afaceri.
Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?
Avem planuri ambițioase de extindere și diversificare a activității noastre chiar dacă anul 2023 nu a fost cel mai bun din punct de vedere al contextului de piață. Continuăm în 2024 dezvoltarea companiei prin extinderea gamei de produse distribuite, încheierea de parteneriate și M&A, în prezent fiind în discuții cu doi jucători regionali. Analizăm opțiunile privind deschiderea unei unități de producție cu fonduri nerambursabile prin intermediul programului anunțat de Guvernul României pentru sprijinirea producției locale de materiale de construcții, pentru care am achiziționat un teren în suprafată de 74.966 mp în comuna Ariceștii Rahtivani. Acest demers ne va permite să ajungem la un nou tip de client, care în prezent nu se regăsește în portofoliul nostru, dar care are o prezență considerabilă în piața din România.
Sperăm că sectorul construcțiilor va înregistra o creștere semnificativă, în special în domeniul proiectelor publice. Este esențial să gestionăm cu atenție resursele umane pentru a susține această creștere, având în vedere deficitul estimat de aproximativ 300.000 de lucrători.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru domeniul în care activați, în anul 2024?
În condițiile unor conflicte armate, migrația este una dintre provocările anului 2024, iar aglomerările urbane pun presiune asupra infrastructurii existente și pot duce la regândirea unor proiecte de investiții. De asemenea schimbările climatice pot afecta infrastructura și proiectele de construcții. La fel, disponibilitatea și calificarea forței de muncă care pot afecta progresul proiectelor și pot influența costurile și calitatea lucrărilor.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).