Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.
Ovidiu Păscuțiu, CEO Saint-Gobain România
Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023?
„Reziliență” sau „Agilitate”. Aceasta se leagă de capacitatea noastră de a ne adapta rapid la schimbări, menținând o dezvoltare continuă în ciuda contextului economic, social și geopolitic dificil.
Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei, comparativ cu estimările de la începutul anului?
Anul 2022 a fost marcat de un context inflaționist, ceea ce a dus la o creștere secvențială a prețurilor determinată de creșterea costurilor cu energia și materiile prime. În 2023, tendința de slăbire a pieței de construcții a pus presiune pe prețurile produselor noastre.
Ne așteptăm ca situația să se stabilizeze, însă o provocare continuă este reprezentată de intrarea pe piață a produselor din afara UE cu avantaje competitive nejustificate. Autorizațiile de construire au înregistrat o scădere de aproape 24% în sectorul rezidențial în primele trei trimestre ale lui 2023 și o ușoară creștere în cel non-rezidențial, cu impact pozitiv provenind în special din segmentele de clădiri industriale și logistice, HoReCa și clădiri publice.
Cu toate acestea, în primele nouă luni ale anului 2023, afacerile Saint-Gobain în România au continuat să rămână solide. Performanța operațională a înregistrat o tendință ascendentă, susținută de programele de excelență operațională și de investiții consistente care au redus consumul de energie și costurile și au crescut eficiența și productivitatea. Cererea crescută pentru soluții eficiente energetic și durabile ne motivează să continuăm să producem la capacitate maximă și să oferim soluții pentru sectorul construcțiilor și clienții industriali.
Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?
Crizele suprapuse și contextul geopolitic au exercitat o influență asupra activității noastre, însă am gestionat aceste provocări cu succes. Până acum, am reușit să ne adaptăm cu agilitate la fluctuațiile piețelor și la riscurile asociate instabilității geopolitice.
Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
România înregistrează o creștere economică în acest an, în ciuda contextului dificil. Un alt aspect pozitiv, care pentru noi a condus la atingerea unor rezultate foarte bune, este reprezentat de cererea crescută pentru soluțiile care contribuie la eficiența energetică a clădirilor, ceea ce confirmă faptul că piața devine mai informată și caută soluții mai performante, mai durabile și mai prietenoase cu mediul.
În ceea ce privește vulnerabilitățile, lipsa de predictibilitate legislativă, în special în domeniul fiscal, reprezintă o preocupare persistentă. Această impredictibilitate poate genera o scădere a încrederii în mediul de afaceri, conducând la o prudență tot mai accentuată în ceea ce privește investițiile. Nu în ultimul rând, asistăm la o accentuare tot mai pronunțată a deficitului forței de muncă, fenomen care se poate îndrepta către configurarea unei crize în viitorul apropiat.
Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
Ne dorim stabilitate fiscală, legislativă și sprijin pentru mediul de afaceri. Claritatea și predictibilitatea politicilor guvernamentale vor contribui la creșterea încrederii investitorilor și la stimularea dezvoltării economice.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru domeniul în care activați, în anul 2024
Provocările la nivel mondial în 2024 includ riscurile asociate schimbărilor climatice, nevoii de a accelera procesul de decarbonizare și, pe de altă parte, riscurile asociate cu instabilitatea geopolitică. În domeniul nostru, gestionarea eficientă a lanțurilor de aprovizionare și adoptarea tehnologiilor sustenabile vor fi esențiale pentru menținerea competitivității într-un peisaj global în continuă schimbare.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).