România se află într-o situație foarte riscantă – există pericolul să nu se mai poată aproviziona cu materiale de construcții locale pentru proiectele strategice și importante de infrastructură și construcții, a declarat domnul senatorul UDMR Lorant Antal, la conferința “Exploatarea resurselor minerale de roci de construcții din România”. Domnia sa este președintele Comisiei de Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale din Senatul României, care a organizat acest eveniment în parteneriat cu Patronatul Producătorilor de Agregate Minerale din România și Uniunea Europeană a Producătorilor de Agregate.
Domnul Lorant Antal ne-a declarat: “Ministerul Transporturilor merge în forță și face investiții în autostrăzi, în drumuri expres. Avem nevoie de un necesar de 200 de milioane de tone de agregate și România este în situația de a nu putea livra resurse minerale românești pentru șantiere românești. Suntem obligați să importăm de la turci, din diferite zone ale lumii. Dar acolo este o altă problemă – costurile ridicate, care duc la lipsa rentabilității din cauza distanței.
Pe parcursul anului trecut, am primit foarte multe sesizări din piața produselor de roci pentru construcții, mai ales din partea Patronatului Producătorilor de Agregate Minerale din România, potrivit cărora România se află în această situație foarte riscantă.
Unul din motive este reprezentat de necorelările legislative, adică avem legi specifice – Legea minelor, Legea Apelor, Codul administrativ, Codul fiscal, dar între aceste legi există necorelări foarte clare, care sunt deja identificate.
Un alt motiv este apariția fenomenului concurenței neloiale, cât mai multe perimetre de roci sunt exploatate ilegal. Aceste perimetre, pe lângă faptul că funcționează ilegal, fără licență, fără niciun document, nu au nici trasabilitatea produsului finit exploatat. Asta înseamnă că, din punctul de vedere a statului, nu se încasează niciun bănuț la bugetul de stat, nici la bugetele locale.
O altă problemă care a fost identificată este faptul că avizarea noilor perimetre de exploatare pentru roci de construcții este foarte greoaie. Și nu ține numai de ANRM. Dacă, într-o situație fericită, se obține aviz de la ANRM, mai e nevoie în plus de acceptul mai multor instituții, cum ar fi Ariile Protejate, ANPM, Apele Române, UAT-urile locale. Din această cauză, dacă se câștigă, de exemplu, o licitație de construcție pentru o porțiune de autostradă sau drum expres și ar fi nevoie să se exploateze roci din zonă, dacă vrei să deschizi un perimetru nou de exploatare, există pericolul ca firma de construcție să termine drumul și cel care vrea să exploateze perimetrul să nu reușească să obțină nici aviz, nimic.
Motivul pentru care am organizat acest eveniment este că am vrut să tragem un semnal de alarmă cu privire la situație. Am invitat toate instituțiile care au un cuvânt de spus în acest sens și dorim ca la final să facem un follow-up, un document pe care să îl transmitem premierului, tuturor instituțiilor implicate. O parte a rezolvării situației se va găsi la Legislativ, noi vom face modificările legislative, dar un cuvânt de spus au și alte autorități și instituții”.
Ionel Ureche, Patronatul Producătorilor de Agregate Minerale din România: Capacitatea de gestionare și valorificare a resurselor minerale în România prezintă serioase deficiențe
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).