FacebookTwitterLinkedIn

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de centre comerciale listat la bursă din Europa Centrală și de Est, raportat la valoarea de piață a portofoliului, a achiziționat centrul comercial Forum Gdańsk, în orașul-port din nordul Poloniei, pentru 250 de milioane de euro. Proprietatea, care are o suprafață de 63.500 mp, a fost vândută de o entitate deținută de Blackstone, a anunțat compania.

Achiziția reprezintă una dintre cele mai mari tranzacții de investiții cu un singur centru comercial, ca valoare, din Europa și cea mai mare din Europa Centrală și de Est (ECE), în 2022. Tranzacția a fost finanțată din resursele NEPI Rockcastle și cu ajutorul unui credit bancar și are un efect de creștere a profitului distribuibil. Acest acord urmează achiziționării de către companie, pentru 127 milioane de euro, a centrului comercial Copernicus Shopping Centre, cu o suprafață de 48.000 mp, din Toruń, din partea central-nordică a Poloniei. Achiziția Copernicus Shopping Centre, anunțată în noiembrie, a fost finalizată pe 19 decembrie 2022, în urma avizului Consiliului Concurenței din Polonia.

“Polonia, a doua piață ca mărime pentru operațiunile Grupului, a avut o rată de creștere a PIB-ului care a depășit constant, an de an, media Uniunii Europene, în ultimul deceniu”, a declarat Rüdiger Dany, CEO al NEPI Rockcastle.

“Una dintre particularitățile piețelor de retail din ECE, în comparație cu Europa de Vest, este că sectorul centrelor comerciale a jucat și continuă să joace un rol central în dezvoltarea economică și comunitară a orașelor, deoarece zona de retail stradal nu a evoluat în perioada socialistă postbelică, așa cum s-a întâmplat în Occident”, a adăugat el.

Forum Gdańsk se întinde pe un teren de șase hectare și este situat în apropierea centrului vechi al orașului, care atrage mai mult de un milion de turiști anual. Centrul comercial a fost inaugurat în 2018, iar gradul de ocupare actual este de aproximativ 93%, având chiriași ancoră, printre care se numără Eurospar, Helios, H&M, Reserved, TK Maxx, Van Graaf și Zara.