FacebookTwitterLinkedIn

Andrei Diaconescu, co-fondator & co-CEO One United Properties

Într-un context economic plin de provocări, Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate și trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023, în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2023.

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022?

Precauție. Anul 2022 a debutat cu un mediu geopolitic instabil, care la rândul său a dus la volatilitate economică și creșteri accelerate ale costurilor, prețurilor și dobânzilor. Activăm așadar într-un climat de incertitudini și creșteri de prețuri, dar în cazul companiei noastre reușim să contracarăm printr-un grad de îndatorare mic, printr-o poziție mare de cash, locații premium în care dezvoltăm și, nu în ultimul rând, un produs de o calitate superioară. 

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Îngrijorarea are de-a face cu creșterea costurilor, care are efecte în lanț vizibile într-o încetinire a cererii, însă în egală măsură ne preocupă și mediul urbanistic instabil din Capitală. Rezultatele noastre în 2022 sunt însă în linie cu așteptările și previziunile noastre, deci foarte bune. Chiar recent am publicat raportul financiar la T3 2022, când am raportat o dublare a profitului brut, care ajunge la 479,5 milioane lei în primele nouă luni ale anului 2022, cu o cifră de afaceri de 908,8 milioane de lei. 

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Nu a avut o influență majoră, poate doar la momentul izbucnirii conflictului am putea spune că a existat o ușoară ezitare a clienților, ceea ce este firesc. Dar rezultatele noastre sunt în linie cu așteptările.

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Cred că România oferă foarte multe oportunități de afaceri care în alte țări sunt acoperite deja. Suntem o piață atractivă pentru investitori prin avantajele economice legate de impozitare, avem un segment imobiliar încă foarte accesibil față de restul Europei și cu potențial de scalare, avem talente semnificative la prețuri competitive în domenii precum IT sau tehnologie. 

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără pierderi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Dacă e să mă raportez la domeniul nostru de activitate, este absolut necesară adoptarea unei legislații care să confere mult mai multă predictibilitate urbanismului din România. Predictibilitatea în acest sector este vitală pentru o dezvoltare durabilă, pe termen lung. Marii investitori atrași de piața din România au puterea să influențeze în bine viețile oamenilor, însă ei au nevoie de încredere și predictibilitate pentru a rămâne aici și a nu-și îndrepta atenția către alte țări. Dacă nu reuşim să creăm această predictibilitate, în realitate vom favoriza doar investiţiile mici, oportunistice, speculative și nu vom avea o dezvoltare sustenabilă.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

În 2023 provocările continuă să fie cele generate de creșterea costurilor. Noi ne propunem să ne menţinem o poziţie de numerar ridicată şi un grad de îndatorare redus, o finanțare bancară mai mică, fiind totodată foarte atenți la factorii care afectează piața în general, precum dobânzi, inflaţie, creşteri de costuri.