12.8 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024

Imobiliare – Piața imobiliară rezidențială a încetinit în acest an, înregistrând un declin mai puțin pronunțat comparativ cu creditarea ipotecară (BNR) – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Numărul de tranzacții imobiliare individuale a scăzut cu 12 la sută la nivel național în perioada aprilie 2022-martie 2023 față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce numărul de credite ipotecare s-a redus cu 20%.

Ponderea creditelor ipotecare în total tranzacții imobiliare a scăzut de la 39 la sută în perioada aprilie 2021-martie 2022 la 32 la sută în perioada aprilie 2022-martie 2023, și se situează cu aproximativ 20 de puncte procentuale sub maximul înregistrat în cursul anului 2020.

Cu toate acestea, în primul trimestru al anului 2023, se observă o reducere activității de tranzacționare mai accentuată față de aceeași perioadă a anului trecut, atât în zona capitalei (-24 la sută), cât și în restul țării (-31 la sută).

Activitatea pe piața imobiliară rezidențială a încetinit în acest an, înregistrând un declin mai puțin pronunțat comparativ cu creditarea ipotecară, potrivit Raportului asupra  Stabilității Financiare publicat recent de BNR.

Numărul de tranzacții imobiliare individuale a scăzut cu 12 la sută la nivel național în perioada aprilie 2022-martie 2023 față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce numărul de credite ipotecare s-a redus cu 20%. Ponderea creditelor ipotecare în total tranzacții imobiliare a scăzut de la 39 la sută în perioada aprilie 2021-martie 2022 la 32 la sută în perioada aprilie 2022-martie 2023, și se situează cu aproximativ 20 de puncte procentuale sub maximul înregistrat în cursul anului 2020.

Cererea a fost mai robustă în zona București-Ilfov, unde numărul de tranzacții a fost constant, în timp ce în restul țării s-a înregistrat o scădere de 16 la sută. Cu toate acestea, în primul trimestru al anului 2023, se observă o reducere activității de tranzacționare mai accentuată față de aceeași perioadă a anului trecut, atât în zona capitalei (-24 la sută), cât și în restul țării (-31 la sută).

Volumul lucrărilor de construcții pentru clădirile rezidențiale s-a temperat, nivelul crescând cu 1 la sută în perioada aprilie 2022-martie 2023 față de aceeași perioadă a anului anterior, comparativ cu avansul de 30 la sută înregistrat în perioada aprilie 2021- martie 2022. În mod similar, suprafața utilă aferentă autorizațiilor de construcții rezidențiale emise pentru perioada aprilie 2022-martie 2023 s-a redus cu 8 la sută. Dinamica înregistrată pe parcursul anului 2022 a fost relativ stabilă, spre deosebire de zona Euro, Cehia și Polonia în cazul cărora corecțiile din ultimul trimestru al anului 2022 au fost mai accentuate. O diferență notabilă o reprezintă Ungaria, unde valoarea autorizațiilor a crescut în cursul anului 2022, în ciuda ratelor de dobândă ridicate, potrivit Raportului BNR.

Presiunile asupra costurilor de construcții rezidențiale se mențin, însă rata de creștere a încetinit ușor (+17 la sută pentru perioada aprilie 2022- martie 2023, față de un maxim de 20 la sută înregistrat în cursul anului 2022). Așteptările companiilor din construcții s-au dinamizat ușor la martie 2023 față de luna decembrie 2022, 42 la sută din companii așteptându-se la creșteri ale prețurilor comparativ cu 38 la sută la decembrie 2022. Cu toate acestea, acest nivel se situează semnificativ sub nivelul maxim înregistrat la mai 2022 (sold conjunctural de 60 la sută).

Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut cu 6,8 la sută în T4 2022 comparativ cu T4 2021, marcând o ușoară încetinire față de anul anterior (-0,2 puncte procentuale). La nivelul zonei Euro, prețurile imobiliare au început să
decelereze începând cu jumătatea anului 2022, odată cu începerea ciclului de întărire a politicii monetare. În cazul României, evoluția de la jumătatea anului 2022 arată că prețurile au fost relativ stabile, spre deosebire de alte opt țări europene care au înregistrat scăderi ale prețurilor imobiliare. Se poate observă că țările cu un nivel de îndatorare mai ridicat relativ la veniturile salariale ale populației au înregistrat
un declin mai puternic al prețurilor, pe fondul impactului mai ridicat al dobânzilor asupra capacității de plată a populației (spre exemplu Suedia sau Danemarca).

Perioada medie necesară pentru achiziția unui apartament standard la nivel național a fost de 7,4 ani la martie 2023, potrivit indicatorului prețul locuinței raportat la venit (price‑to‑income) –  Indicele privind accesul la piața creditului pentru achiziția de locuințe se calculează ca raport între venitul mediu net la nivel național și venitul optim necesar pentru a contracta un credit imobiliar în condiții prudențiale (cu respectarea limitelor evaluate ca fiind prudente pentru indicatorii macroprudențiali LTV și DSTI de 75 la sută și, respectiv, de 45 la sută) și o maturitate de 25 de ani. O valoare supraunitară indică un nivel ridicat de accesibilitate.

Indicatorul s-a diminuat cu 6 luni față de finalul anului 2022 pe fondul încetinirii aprecierii prețurilor imobiliare rezidențiale comparativ cu veniturile salariale. Nivelul indicatorului price-to-income se află în apropierea mediei din ultimii 8 ani (7,9 ani), indicând o evoluție corelată a veniturilor populației cu prețurile imobiliare, și semnificativ sub nivelul înregistrat anterior crizei financiare (aproximativ 20 de ani). Pe de altă parte, indicele de accesibilitate (affordability index) 69 s-a deteriorat semnificativ față de anul anterior, pe fondul majorării ratelor de dobândă pentru creditele noi, reducându-se de la 102 la sută la 76 la sută.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!