FacebookTwitterLinkedIn

Insolvențele corporative din Europa Centrală și de Est (ECE) au crescut în 2022 din cauza prețurilor mari la energie, a inputurilor, a majorărilor rapide ale ratelor dobânzilor. Toate acestea s-au întâmplat pe fondul celei mai mari inflații din ultimele decenii și a incertitudinii legate de războiul din Ucraina.

Opt țări au înregistrat un număr mai mare de insolvențe, între care și România. Lista include: Bulgaria, Croația, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Serbia. Iar în patru țări numărul insolențelor a scăzut: Cehia, Estonia, Slovacia și Slovenia.

După ce în 2020, numărul insolvențelor a scăzut, în 2021 acestea au crescut și au continuat trendul ascendent în 2022.

Regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) a trecut prin schimbări economice semnificative în ultimii trei ani. O mare eterogenitate, diverse măsuri de sprijin și modificări legislative au afectat semnificativ situația insolvențelor.

Pandemia de Covid-19 și recesiunea economică ulterioară, precum și impactul economic al războiului din Ucraina, au adus îngrijorări nu numai asupra activității macroeconomice și piețelor de mărfuri, ci și asupra lichidității companiilor.

Economiile ECE au dat semne de redresare în 2021 și în prima jumătate a anului 2022, majoritatea țărilor înregistrând rate de creștere mai mari, în ciuda volatilității semnificative.

Anul 2022 a adus în mare parte o activitate economică solidă, cu o creștere a PIB-ului Croației și Sloveniei depășind 5% și rate de creștere în Polonia, România și Ungaria apropiate de acest nivel”, a declarat Grzegorz Sielewicz, Head of economic Research for Central and Eastern Europe. „Pe de altă parte, Estonia a intrat în recesiune cu o rată de creștere de -1,3%”, explică sursa citată.

Măsurile de sprijin introduse de guverne în 2020 au contribuit la scăderea numărului de insolvențe. Procesul de încetare a acestor măsuri a fost treptat, companiile beneficiind în continuare de ele pe fondul dobânzilor scăzute în 2021.

 „Cu toate acestea, în 2022 am observat o creștere clară a insolvențelor, deoarece companiile s-au confruntat cu mai multe provocări, inclusiv prețuri ridicate la energie, inputuri, serii de majorări ale dobânzilor, cea mai mare inflație din ultimele decenii și incertitudini legate de războiul din Ucraina”, a adăugat Grzegorz Sielewicz.

Coface estimează că numărul total al procedurilor de insolvență în țările din ECE a crescut de la 25.917 în 2021 la 36.090 în 2022, o creștere de 39,3%. Creșteri mai mari ale insolvențelor au fost înregistrate de Serbia și Ungaria (+106%, respectiv, +86%), iar cea mai mare scădere a procedurilor a fost în Estonia (-17%).

Numărul insolvențelor a crescut în toate sectoarele

Sectoarele consumatoare de energie sunt cele care au avut cel mai mult de suferit de pe urma creșterii prețurilor mărfurilor, de unde și costurile de operare mai mari. De exemplu, în Polonia, sectoarele chimicale, metale, hârtie-lemn și agroalimentar au raportat întârzieri de plată mai mari decât media, majoritatea dintre ele întâmpinând întârzieri mai lungi de plată față de anul precedent. Aceste sectoare au fost, de asemenea, larg reprezentate în statisticile regionale privind insolvențele: metalele, hârtia, lemnul și sectorul agroalimentar au înregistrat rate de insolvență ridicate și accelerate.

Sectorul construcțiilor a fost, de asemenea, afectat semnificativ. Ratele de insolvență sunt deosebit de ridicate în Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania și Polonia, datorită prețurilor ridicate ale materialelor de construcție și ale inputurilor. Acest sector a fost, de asemenea, afectat de o piață imobiliară inertă din cauza creșterii ratelor dobânzilor și a inflației mai mari, precum și de un deficit de forță de muncă.

Comerțul cu amănuntul este un alt sector cu o pondere considerabilă a numărului de insolvențe în majoritatea țărilor, în ciuda unei evoluții relativ limitate în 2022. Inflația persistentă afectează major cheltuielile de consum, ceea ce ar trebui să conducă la un număr mai mare de insolvențe în acest sector.

Perspectivele economice rămân cel puțin incerte. Experții noștri prognozează o încetinire a inflației pentru lunile următoare, dar totuși, o mare parte a economiilor din regiunea ECE ar trebui să înregistreze o creștere mai slabă în 2023. Într-adevăr, inflația va rămâne cu mult peste țintele băncii centrale. Ca atare, acestea din urmă vor continua să majoreze ratele, iar asta va avea efecte negative asupra solvabilității companiilor. Considerăm că numărul companiilor aflate în situație de insolvență ar trebui, prin urmare, să continue să crească în 2023”, a declarat Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrală și de Est.