Producătorul de învelitori metalice Metigla, cu fabrică în regiunea Ceptura din Prahova, furnizează în prezent soluțiile de acoperire pentru două proiecte cu importanță istorică: Castelul Peleș din Sinaia, aflat în proprietatea Familiei Regale a României, și Palatul Știrbei, de pe Calea Victoriei din Capitală, renovat de compania Hagag.
Totodată, Metigla va instala alte cinci refugii turistice în Munții Carpați, cu ajutorul Asociației Montane Carpați, după cel de la Scara. Acestea vor fi dotate cu acoperișuri metalice cu module fotovoltaice integrate 2-în-1, produse pe care le comercializează în exclusivitate pe piața locală, având licență de distribuție de la o firmă din Estonia.
Compania cu origini belgiene este o afacere de familie, iar Olivier Somers, Continuous Improvement Leader la Metigla reprezintă cea de-a doua generație, fiind implicat în conducere alături de frații săi.
Într-o discuție în cadrul emisiunii ReInventarea României, el a declarat că volumul comenzilor, de la începutul acestui an, a crescut pentru Metigla cu 10%, comparativ cu perioada similară din anul trecut.
„Asta până când a dat zăpada și au scăzut foarte mult temperaturile, deoarece acoperișurile metalice nu se pot monta la mai puțin de 5 grade Celsius”, a explicat Olivier Somers pentru Forbes România.
În ciuda unui context complicat pentru domeniul construcțiilor, care a raportat un regres de 3,5% în 2024, la care se adaugă și efectele recentei Ordonanțe „Trenuleț”, prin care sunt eliminate facilitățile fiscale pentru afacerile din construcții, reprezentantul Metigla spune totuși că afacerea sa nu este impactată în mod direct.
În plus, își amintește cu satisfacție faptul că managementul companiei a decis să nu schimbe codul CAEN în 2019, când Guvernul stabilise o măsură excepțională menită să susțină construcțiile ca sector prioritar, stabilind un nivel al salariului minim brut pe țară garantat în plată specific acestui sector, plus scutiri și reduceri de taxe salariale. Dacă ar fi schimbat atunci codul CAEN pentru a beneficia de acele scutiri, ar fi simțit acum mult mai puternic efectele eliminării facilităților, crede el.
„Piața construcțiilor s-a lovit de numeroase incertitudini, creșteri de prețuri ale energiei, ale materiei prime, taxe mai mari, probleme cu forța de muncă. Acum însă, unele companii vor face concedieri, altele nu pot să crească salariile, astfel că puterea de cumpărare a românilor ar putea scădea”, continuă Somers.
El adaugă că cei care au contracte în derulare și și-au bugetat creșteri de salarii cu muncitorii, vor avea dificultăți în a le explica clienților, fie ei privați sau de stat, că trebuie să crească facturile cu 10%-15%.
În construcții, salariile au crescut în ultimii patru ani cu 45%, iar dacă angajatorii vor plăti 10-15% din propriul buzunar pentru a suplini ceea ce s-a pierdut odată cu eliminarea facilităților, înseamnă o creștere de până la 65%.
„Or nu cred că o persoană poate deveni cu 65% mai eficientă în decurs de patru ani”, comentează Olivier Somers.
Anul trecut, producătorul de acoperișuri metalice a obținut o creștere de 35% a volumului de comenzi, însă reprezentantul Metigla spune că, privind realist, profiturile au fost sub presiune.
Compania folosește ca materie primă doar oțel de producție europeană, iar prețul acestuia a crescut puternic din perioada Covid până în 2022, iar din 2023 a început să scadă.
„Însă citesc zilnic știri potrivit cărora producătorii de oțel din Europa vor să crească din nou prețurile. Și e normal să fie așa, pentru ca ei să supraviețuiască și să-și îndeplinească investițiile în sustenabilitate pe care le țintesc”, spune Somers.
De ce alege furnizori europeni, în condițiile în care ofertele primite din afara UE pot fi “impresionante”? Datorită calității, siguranței oferite și parteneriatelor cu furnizori loiali, explică el.
„Trebuie să avem consistență în produsele noastre de acoperire și panourile sandwich, vrem să fie de calitate pentru proiectele rezidentiale, industriale sau clădirile comerciale”, punctează Somers.
Compania își poziționează produsele pe segmentul premium, iar 75% din volumul realizat rămâne în România. Restul se exportă în țări precum Belgia, Olanda, Franța, Germania și chiar în Congo.
De curând, Metigla a deschis și un centru de training în Belgia, cuprinzând inclusiv o echipă de vânzări dedicată pieței occidentale, pentru o expansiune mai puternică în această regiune pe viitor.
În ce privește structura proiectelor, aceasta este echilibrată între cele industriale și rezidențiale, iar pentru produsele de acoperire cu module fotovoltaice integrate, compania are deja peste 30 de lucrări în desfășurare, în principal în orașele mari precum Timișoara, București, Constanța, Buzău și în apropierea acestora (Corbeanca).
„Știm că suntem pionieri cu aceste produse, pentru că nu sunt încă atât de cunoscute. Tendințele vin mereu de la nordici și din Europa de vest, dar credem cu tărie că și România va fi pregătită pentru acest tip de soluții”, explică Olivier Somers pentru Forbes România.
Compania are proiecte industriale în desfășurare la București și Timișoara, precum și două proiecte rezidențiale de 350, respectiv 209 case în apropierea Capitalei. În plus, Metigla a furnizat în ultimul an panouri pentru parcuri solare de peste 100 de megawați și va continua să se implice în astfel de proiecte și anul acesta.
În ciuda unui climat politic problematic în prezent, reprezentanții Metigla au încredere în potențialul României și nu-și vor opri investițiile. Planul de dezvoltare a companiei până în 2030, se bazează pe patru componente: inovație, eficiență, expansiune și dezvoltarea echipei.
Somers a concluzionat că are încredere în potențialul României, că este impresionat de autostrăzile care s-au deschis în ultima vreme, “ca ciupercile după ploaie” și a declarat că speră ca și portul Constanța să-și continue dezvoltarea, iar rețeaua feroviară națională să fie îmbunătățită, pentru a crește atractivitatea țării ca hub de producție principal în această regiune a Europei.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).