FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul Suediei este gata să intervină pentru a opri consecințele unei căderi a pieței imobiliare, dacă scăderea prețurilor va provoca o criză mai amplă, anunță Reuters. Datoriile mari, ratele dobânzilor în creștere și o economie în dificultate au produs un cocktail toxic pentru companiile imobiliare comerciale din Suedia.

Prețurile locuințelor au scăzut, de asemenea, cu aproximativ o cincime de la vârful din martie 2022, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), reflectând creșterea costurilor ipotecare.

Ministrul suedez al piețelor financiare, Niklas Wykman, a declarat pentru Reuters că statul are puterea financiară pentru a preveni ca prăbușirea pieței imobiliare să cuprindă țara, una dintre cele mai bogate din Europa, și băncile sale.

„Suntem pregătiți pentru a acționa. Dacă vor apărea noi riscuri sau amenințări la adresa sistemului financiar, atunci cel mai important lucru din perspectiva stabilității este să existe o multitudine de instrumente pe care statul le poate folosi”, a declarat el.

Preocupările legate de sectorul imobiliar își spun deja cuvântul asupra monedei naționale, în timp ce investitorii se întreabă dacă Suedia este primul domino care ar putea să cadă, în piața imobiliară din Europa. Potrivit Eurostat, Suedia și Germania sunt printre cele mai grav afectate de o criză imobiliară de pe continent.

La începutul acestei săptămâni, OCDE a avertizat cu privire la „riscurile de stabilitate financiară” din Suedia, indicând împrumuturile mari acordate de bănci companiilor imobiliare și proprietarilor de case, dintre care majoritatea au credite ipotecare cu rată variabilă, care se mișcă în pas cu creșterea ratelor dobânzilor.

La începutul anilor 1990, prăbușirea pieței imobiliare suedeze a declanșat naționalizarea a două bănci, salvarea unei a treia și devalorizarea coroanei suedeze, cufundând țara într-o recesiune profundă.

Proprietățile stau la baza economiei suedeze, reprezentând 80% din totalul datoriei gospodăriilor. Îngreunați de împrumuturile pentru locuințe, suedezii sunt de două ori mai puternic îndatorați decât germanii sau italienii.

Imobilele comerciale reprezintă 18% din împrumuturile bancare, conform OCDE, de peste trei ori mai mult decât în ​​Spania sau Irlanda.

Unul dintre cei mai mari proprietari ai Suediei, SBB, se străduiește să-și salveze finanțele după ce recent și-a văzut ratingul de credit retrogradat. Compania a fost fondată de un fost politician social-democrat, Ilija Batljan, care a acumulat datorii uriașe, cumpărând proprietăți publice, inclusiv locuințe sociale, birouri guvernamentale, școli, spitale, secții de poliție și o unitate militară.

Lovită de creșterea ratelor dobânzilor care a forțat compania să-și anuleze dividendele și să renunțe la o emisiune de acțiuni, SBB caută acum un cumpărător al întregii afaceri sau a unei părți a acesteia, iar Batljan a fost forțat să demisioneze.

SBB avea datorii de 81 de miliarde de coroane suedeze (7,6 miliarde de dolari) în martie, aproximativ 15% din aceasta ajungând la scadență într-un an. Compania a declarat pentru Reuters că a luat măsuri pentru a-și consolida poziția de lichiditate, inclusiv vânzarea unei participații la o firmă de construcții.

Însă problemele SBB provoacă panică la Stockholm, potrivit Reuters, mai ales în contextul în care firma deține unele zone de proprietate publică. Ministrul piețelor financiare Wykman a declarat că a purtat discuții cu bănci, companii imobiliare și investitori despre întreaga piață imobiliară comercială.

Săptămâna aceasta, analiștii de la JP Morgan au spus că marile bănci din Suedia, care aveau 1 trilion de coroane suedeze de expunere imobiliară, sunt „prost pregătite” pentru eventuale pierderi.